Zatlers: Esmu ievēlēts, lai līdz mūža galam kalpotu savai tautai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Valsts prezidents Valdis Zatlers, kura pilnvaru termiņš tuvojas beigām, pagaidām neesot domājis, ko darīs, ja uz vēl vienu termiņu ievēlēts netiks. Tomēr jebkurā gadījumā kā jebkura prezidenta uzdevumu viņš redz nepieciešamību līdz mūža galam kalpot tautai.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Jauna nedēļa" otrdien Zatlers norādīja, ka prezidenta vēlēšanām negatavojas ar domu, ka tajās zaudēs, tādēļ arī neesot domājis, ko darīs, ja nepieciešamo atbalstu negūs.

"Es, pirmkārt, neeju uz tādu uzdevumu ar iepriekš noteiktu apziņu, ka man neveiksies. Tāpēc man pašlaik nav tādu domu, ko es darīšu. Vienalga, kurā brīdī mans prezidenta termiņš beigsies, tad būs laiks apstāties, padomāt un arī izlemt, kā turpināt savu dzīvi," klāstīja Zatlers.

Tomēr jau tagad viņam esot skaidrs, ka darbs prezidentam arī pēc prezidenta termiņa beigām ir kalpot savai tautai. "Tu neesi ievēlēts par prezidentu tāpēc, lai tikai būtu pie varas noteiktu termiņu. Tu esi ievēlēts, lai līdz mūža galam kalpotu savai tautai un valstij ar tādiem līdzekļiem, kas ir tavos spēkos - kā cilvēkam, kurš ir pazīstams sabiedrībā, kā cilvēkam, kuram sabiedrība uzticas, un arī to, kas redz sabiedrības vajadzības un spēj viņā ieklausīties. Tas ir uzdevums, kas man būs jādara. Obligāti," uzsvēra Zatlers.

Savukārt, uz jautājumu, cik grūti viņam bijis apgūt valsts pirmās personas amatam nepieciešamās iemaņas, Zatlers atzina, ka, stājoties prezidenta amatā, lai apjaustu jaunos darba pienākumus, viņam pagājis aptuveni gads. Turklāt šajā ziņā jānodala iekšpolitiskie un ārpolitiskie pienākumi.

Iekšpolitikā jāapgūst visi virzieni, jo prezidenta amats ir unikāls, turklāt tajā pieredze Latvijā ir tikai trim cilvēkiem. Savukārt, lai veiksmīgi risinātu ārpolitikas jautājumus, nepieciešama atpazīstamība.

"Ar vienu tikšanos vien ir par maz, lai nodibinātos labas attiecības starp valstu vadītājiem, kas ir pamatā divpusējām attiecībām. Ir vajadzīgi vismaz divi tikšanās raundi, kas vieš uzticību un izpratni vienam par otru. Arī tas prasa laiku," norādīja Zatlers.

"Domāju, ka pirmais gads aizgāja tikai, lai vispār apgūtu šo amatu," piebilda prezidents, vienlaikus paužot pārliecību, ka augstais amats cilvēku pēc būtības nemaina, lai gan, "protams, ir jāiztur pārbaudījums ar varu, un tas, kā mēs zinām, ir viens no grūtākajiem pārbaudījumiem".

"Atbildība ir daudz augstāka, nekā tavas iespējas kaut ko konkrēti paveikt," vēl piebilda Zatlers, daloties pārdomās par prezidenta amatu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu