Nākamo prezidentu noteikšot "Saskaņas centrs"

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdienas vakarā LTV raidījums „De facto” ziņo, ka, pamatojoties uz neoficiālu informāciju, lēmums par Andra Bērziņa virzīšanu prezidenta amatam pieņemts Zaļo un zemnieku savienības kuluāros tikai pirmdien. Izšķiršanās esot bijusi starp vides ministru Raimondu Vējoni un ZZS frakcijas deputātu Andri Bērziņu.

Pievienots "Vienotības" pārstāvja Edgara Jaunupa viedoklis

Neoficiāli nojaušams, ka virzīt savu kandidātu zaļos zemniekus pamudinājis nacionālās apvienības "Visu Latvijai" paustais atbalsts Zatleram prezidenta vēlēšanās, kas nozīmētu, ka Zatleru pirmajā kārtā arī pārvēlētu.

Jauna kandidāta parādīšanās Zatlera izredzes tikt ievēlētam stipri samazina – to atzīst arī Zatlera galvenie bīdītāji "Vienotība". Bet zelta akcija šobrīd ir "Saskaņas centra" rokās, jo tieši no viņu balsīm var būt atkarīgs, kurš būs nākamais Latvijas valsts prezidents.

Provizorisks balsu sadalījums

Ja Andra Bērziņa kandidatūra nākamnedēļ tiks oficiāli pieteikta prezidenta vēlēšanām, kas, visticamāk, arī notiks, tad balsu sadalījums vēlēšanās varētu būt šāds. Par Zatleru balsotu 33 "Vienotības" deputāti. Apvienība "Visu Latvijai" solījusi atdot savas septiņas balsis par Zatleru, un arī no frakcijas "Par labu Latviju", visticamāk, Guntis Ulmanis un Māris Kučinskis balsos par Zatleru. Savu atbalstu Zatleram solījis arī ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Kopā tās ir 43 balsis.

Savukārt Andri Bērziņu varētu atbalstīt pārējie viņa frakcijas biedri no ZZS – 21 deputāts, daži Bērziņa cīņu biedri no "Par Labu Latviju", piemēram, Andris Šķēle, ar kuru savulaik Bērziņš bija kopā tā dēvētajā Valmieras grupā. Ja Bērziņu atbalsta arī "Saskaņas centrs" ar 29 deputātiem, tad kopā sanāktu 51 balss. Bet tas viss vēl var mainīties, norāda "De facto".

Pastāv iespēja, ka SC un ZZS vienojas

Neoficiāli "Saskaņas centrs" pieļauj, ka Bērziņa kandidatūra viņiem šķiet simpātiska un pastāv iespēja, ka SC kopā ar ZZS vienojas atbalstīt Bērziņu tieši tāpat kā pirms dažiem mēnešiem tika ievēlēts ZZS virzītais tiesībsargs – ar SC atbalstu. Jautājums ir tikai par cenu – vai ZZS spēs piedāvāt "Saskaņas centram" ko tādu – piemēram, vietu valdībā, lai panāktu saskaņiešu atbalstu savam kandidātam.

Raidījums norāda, ka cīņa notiks par katru balsi, jo svārstīgo netrūkst arī starp ZZS cilvēkiem – neoficiāli nojaušams, ka dažus zaļās partijas cilvēkus aizvainojis tas, ka prezidenta amata kandidātam tomēr izvēlēts Andris Bērziņš un nevis zaļais Raimonds Vējonis. Bet svārstīgo netrūkst arī "Vienotības" rindās – uz to norāda ZZS valdes loceklis Viesturs Silenieks, raidījumam skaidrojot, ka "Vienotībā" oficiālais viedoklis ir viens – atbalstīt Zatleru, bet daudzi domā citādāk.

"Vienotība" deputātu disciplīnu ieviesīšot ar krāsainām pildspalvām

"De facto" informē, ka "Vienotība" gan ir izdomājusi, kā nodrošināt frakcijas disciplīnu un izpildīt solījumu balsot par Zatleru. Neoficiāli zināms, ka "Vienotības" deputātiem slēgtajā balsojumā būs jālieto īpašas krāsainās pildspalvas.

"Vienotības" valdes loceklis Edgars Jaunups uzskata, ka Zatleram visu var izšķirt 2-3 balsis – un tāpēc prezidentam vajadzētu iet un runāt ar svārstīgajiem deputātiem individuāli. Arī Viesturs Silenieks norāda, ka nākamajās divās nedēļās šāda diskusija starp prezidenta amata kandidātiem un deputātiem ir nepieciešama slēgtā telpā, nevis kā spēle uz TV un publiku.

Arī šorīt intervijā Latvijas radio Jaunups runāja par Zatlera un Bērziņa izredzēm Valsts prezidenta vēlēšanās:

Jaunups pieļāva iespēju, ka par prezidenta kandidātiem varētu notikt tirgošanās ar opozīcijā esošajām partijām. Viņš pauda cerību, ka starp ZZS un opozīcijas partiju SC aiz slēgtām durvīm netiks pārrunāta valdības nomaiņas iespēja kāda kandidāta atbalsta gadījumā. "Šāda politiska vienošanās teorētiski ir iespējama."

Politikas pētniekus satrauc lemšana aizkulisēs

Bet tieši šīs aizkulišu sarunas, kas šobrīd jau ir sākušās, visvairāk satrauc politikas vērotājus. Juris Rozenvalds, politologs un Latvijas Universitātes SZF dekāns, uzskata, ka "prezidenta vēlēšanu procedūra ir ārkārtīgi necaurskatāma" un

"cīņa notiek nevis starp idejām, bet starp indivīdiem".

Arī politologs Ivars Ijabs uzskata, ka sabiedrība līdz pēdējam brīdim nezinās rezultātu, jo "notiks cīņa par katru balsi - turpmākās divas nedēļas Bērziņš stāstīs, ar ko labāks par Zatleru".

Raidījums norāda, ka nākamā valsts prezidenta izvēle šobrīd pēc būtības ir "Saskaņas centra" rokās – tieši viņu balsis var būt izšķirošās. Un tirgošanās šeit var būt uz ļoti augstām likmēm.

Savukārt svētdien LNT raidījumam "Top10" analītiķi pieļāva, ka Bērziņa kandidatūra tiek virzīta, lai "ZZS" deputātiem, kas svārstās atbalstīt Zatleru, būtu vērā ņemams attaisnojums nebalsot par pašreizējo prezidentu. Taču savu labumu no šādas situācijas varot iegūt arī citi.

Politisko notikumu analītiķis Mārcis Bendiks LNT komentēja: "Andra Bērziņa kandidatūra faktiski glābj no nesmukuma "Vienotību", jo, ja būtu tikai viens kandidāts – Zatlers un viņš nedabūtu pirmajā kārtā balsis, tad būtu ļoti liels nesmukums. Tagad būs 100 izskaidrojumi, kāpēc tas ir noticis, bet balsu viņam nebija.”

Skatīt pievienotos video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu