Cer, ka Bērziņš nebūs oligarhu prezidents

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija/TVNET

Vakardienas Saeimas balsojumu, apstiprinot Valsts prezidenta amatā Andri Bērziņu, varēja gaidīt. Šāds lēmums nebija īsta vilšanās, bet gan esošo notikumu likumsakarību apstiprinājums. Politologs un filozofs Gints Grūbe šorīt intervijā Latvijas radio akcentēja, ka šis notikums liecina par Latvijas politisko kultūru un izglītotību, kas nav pārāk augstā līmenī.

"Nekāda liela pārsteiguma šeit nav."

Viņš skaidroja, ka politiskā kultūra saistīta ar to, kā sabiedrība uztver politiku, valsti, ideālus, normas. Politiskā kultūra nemainās ātri, tās nomaiņa notiek paaudžu laikā. Esot skumji, ka neatkarīgās Latvijas laikā izveidojusies šāda politiskā kultūra.

Patlaban demokrātija tiekot uztverta kā sava veida veikals, kur darījumi notiek pēc tirgus principiem.

Taču politologs norādīja, ka demokrātija nedarbojas pēc tirgus principiem.

Vairāki simti cilvēku Bērziņu lamā

Vērtējot tautas negatīvo reakciju, sagaidot jaunievēlēto Valsts prezidentu iznākam no Saeimas, politologs norādīja uz līdzību ar iepriekšējā prezidenta Valda Zatlera ievēlēšanas gaitu. Pa četriem gadiem šai jomā nav bijuši uzlabojumi.

Jaunievēlētajam prezidentam tagad būtu jāiegulda liels darbs sabiedrības politiskajā izglītošanā.

Vērtējot Bērziņa dēvēšanu par "oligarhu prezidentu", Grūbe piekrīt, ka

Bērziņš ir cilvēks ar pašcieņu, kas raisa cerības, ka viņš varētu nebūt oligarhu prezidents.

Taču Saeimas balsojums parādīja, ka viņu ievēlēja tieši tādā veidā, kā līdz šim politiķi strādāja. "Tādā nozīmē šis pārmetums viņam nav nevietā."

Jāmaina attieksme pret žurnālistiem

Politologs norādīja, ka prezidents nedrīkstētu apvainoties uz žurnālistiem un viņu jautājumiem, kā tas izskatījās viņa pirmajā preses konferencē mirkli pēc viņa ievēlēšanas.

Portāls TVNET jau vēstīja, ka vakar Saeima Valsts prezidenta amatā ievēlēja ar Zaļo un zemnieku partiju saistīto Andri Bērziņu. Otrajā balsošanas kārtā par Bērziņu novēlēja 53 deputāti. Izskanējusi informācija par iespējamu tirgošanos ar balsīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu