Kalnmeiers: oligarhu lietā politiskā zemteksta nav

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktajām kratīšanām tā dēvētajā oligarhu lietā nav politiskā zemteksta, otrdien žurnālā "Lietišķā Diena" publicētā intervijā saka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Viņš arī noraida apgalvojumus, ka kratīšanas bija saistītas ar Valsts prezidenta vēlēšanām.

"Manuprāt, nav pamata uzskatīt, ka te būtu kaut kādi politiski zemteksti, jo šīs kratīšanas netika plānots veikt 25. maijā. Sankcijas šīm darbībām tika saņemtas tikai 24. maijā, un bija vēl vajadzīgs laiks, lai tām sagatavotos," saka ģenerālprokurors.

Viņš arī norāda, ka KNAB arī nevarēja paredzēt, vai tiesnesis šīs sankcijas tiešām akceptēs, jo pietiekami bieži ir gadījumi, kad tas tiek atteikts.

"Bez tiesneša lēmuma šāda veida darbības nav iespējams veikt. 24. maijā tika saņemtas šīs atļaujas un vienlaikus arī jautājumi no NRA žurnālistiem, vai tiek gatavotas plašas kratīšanas operācijas.

Bija skaidrs, ka ir notikusi nopietna informācijas noplūde un tālāka darbības novilcināšana var sabojāt gaidāmos rezultātus, jo nebūs pārsteiguma momenta.

Tādējādi KNAB nolēma darboties nekavējoties, un ar to arī izskaidrojami daži momenti, kas raksturīgi sasteigtībai, kad nav iespējams pienācīgi sagatavoties."

Šleseru nebija paredzēts kratīt 25. maijā

"Tagad atsevišķi politiķi jautā, kāpēc KNAB ar ierosinājumu veikt kratīšanas Šlesera dzīvoklī nevērsās Saeimā jau no rīta. Bet 25. maijā to pat nebija paredzēts darīt. Tātad šeit par kaut kādu mērķtiecīgu ietekmi uz gaidāmajām prezidenta vēlēšanām nepārprotami nav runas," saka Kalnmeiers.

Pārjautāts, vai nepiekrīt apgalvojumiem par šo darbību saistību ar politiskajiem notikumiem, viņš kategoriski atbild: "Nē! Tiesībsargājošajām iestādēm jaukties politikā ir aizliegts."

Politiķu ietekmi nejūtot

Kalnmeiers arī atzīst, ka medijos tiek runāts par politiķu ietekmi uz tiesībsargājošajām iestādēm, taču, viņaprāt, tā nav. "Jā, šādi apgalvojumi cirkulē ļoti plaši. Varu gan atbildēt tikai par sevi, taču nepilna gada laikā, kopš pildu ģenerālprokurora pienākumus, tiešā veidā neviens politiķis nav mēģinājis mani ietekmēt. Mani pieņemtie lēmumi tiešā veidā nekad nav bijuši politiķu ietekmēti," uzskata ģenerālprokurors.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu