Vēsturnieks: Krievijas arhīvs satur sprādzienbīstamas lietas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz Maskavu devušies Latvijas vēsturnieku komisijas pārstāvji, lai šonedēļ ar Krievijas pārstāvjiem vienotos par abu valstu apvienotās vēsturnieku komisijas darba kārtību un galvenajiem pētāmajiem jautājumiem. No Latvijas puses viens no prioritārajiem jautājumiem būs Latvijas iedzīvotāju deportācijas 1941.gadā, svētdien vēstīja LNT raidījums "Top10".

Taču pat pēc 70 gadiem joprojām nav pat skaidri zināmi patiesie pirmās masveida deportācijas iemesli. Īstās atbildes var sniegt tikai Krievijas arhīvi. Tiem tikt klāt ir Latvijas vēsturnieku lielais mērķis, strādājot kopā ar Krievijas vēsturniekiem apvienotajā komisijā.

Pagaidām komisijas darbu kavējot Krievijas vēlme pētīt arī 19.gadsimta notikumus, kamēr Latvijas vēsturnieki principiāli iestājas par laika nogriezni - 20.gadsimts, par ko pagājušā gada decembrī Maskavā, Krievijā vienojās abu valstu līderi.

Tāpat Latvijas vēsturnieki vēlas pilnu piekļuvi arhīvam, arī dokumentu anotācijām, ko Krievija ārvalstu pētniekiem liedz, informēja "Top10". Vēsturnieks Inesis Feldmanis par šo situāciju pauda viedokli: "Krievijas arhīvs satur sprādzienbīstamas lietas."

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu