Ījabs: Zatlera partijas darbības principi ir nišas produkts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

"Zatlera reformu partija", par kuras dibināšanu šodien paziņoja eksprezidents Valdis Zatlers, piedāvā vidējam Latvijas vēlētājam nepopulāras politiskās idejas, tāpēc šī partija, visticamāk, būs "nišas produkts" un ar šādām tēzēm tā diezin vai spēs mēroties spēkiem, piemēram, ar ZZS vai SC, uzskata politologs Ivars Ījabs.

"Pēc visa spriežot, tā kopumā izskatās pēc nišas partijas, kas vairāk orientēta uz nosacīti jauniem, izglītotiem un ekonomiski patstāvīgiem cilvēkiem, jo gandrīz visos punktos ir uzsvars uz to, ka valsts ir jāsamazina un ka cilvēkiem pašiem jāuzņemas atbildība, pašiem jālemj atbildīgi un patstāvīgi. Skaidrs, ka tās nav tās populārākās politiskās idejas Latvijā, jo Latvijas vidējais vēlētājs ir pietiekami sociālistisks - viņš gribētu vairāk valsts, bet Zatlers viņam piedāvā to samazināt. Es domāju, ja runa ir par programmu, tā noteikti uz masām nestrādās, bet gan uz kādu noteiktu, ne pārāk lielu segmentu," sacīja Ījabs

Ījabs norādīja, ka Zatlera Reformu partijas darbības principos iekļautas "pietiekami daudzas skaistas lietas", tomēr tās ir ļoti tālu no Latvijas vidējā pilsoņa izpratnes līmeņa.

"Ja grib konkurēt ar ZZS, tad tas ir pilnīgi garām, jo skaidrs, ka lielais vairums cilvēku pie mums grib vairāk valsts un visāda veida sociālo palīdzību, bet te tiek piedāvāts katram pašam dzīvot kā prot," uzskata Ījabs. Viņš norādīja, ka tā nebūs masu partija, kura varētu nopietni konkurēt ar ZZS vai SC. Tas ir kaut kas līdzīgs SCP vai Pēdējai partijai.

Ījabs gan norādīja, ka, viņaprāt, Latvijas politikā partiju programmām lielas nozīmes nav. "Tā drīzāk ir kolektīva literārā daiļrade, ar kuru nodarbojas visi jauni politiski spēki. Kad nonāks līdz reālai kampaņai, galvenie jautājumi būs - griezt vai negriezt pensijas un draudzēties vai nedraudzēties ar krieviem," rezumēja Ījabs.

Ījabs uzskata, ka partijas darbības principi, acīmredzot, ir [sociālantropologa Roberta] Ķīļa rakstīta. Akcents ir uz tiešo demokrātiju, ka vajag vairāk referendumus, arī pašvaldību referendumus: "Tas ir tipisks Ķīlis, tur nav nekādu šaubu. Ir viegli pateikt, kurš to ir rakstījis," sacīja Ījabs.

Eksprezidents Valdis Zatlers šodien neatbildēja, vai "Zatlera reformu partijas" programmas izstrādē ņemtas idejas vai reformu priekšlikumi no Ķīļa vadītās Stratēģiskās analīzes komisijas, jo programma vēl nav pabeigta.

Savukārt pats Ķīlis 6.jūlijā paziņoja, ka neplāno darboties politikā un kļūt par kādas partijas biedru vai kandidātu. Sociālantropologs sacīja, ka savu turpmāko darbības lauku viņš saskata akadēmiskajā jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu