Kažoka: Zatlera panākumi būs ļoti atkarīgi no cilvēkiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šī ir simboliska diena Latvijas politikā, jo Tautas partija ir "izdarījusi pašnāvību", bet vienlaikus ir dzimusi jauna partija, kuras uzstādījumi ekonomikas jomā ir ļoti tuvi tiem, ar kuriem kādreiz politikā ienāca TP, uzskata politoloģe Iveta Kažoka.

Tautas partija izmantojusi iespēju aiziet ar cieņu

Šobrīd Tautas partijas pašlikvidēšanās ir simbolisks solis, kuram reālas ietekmes uz politiku nebūs, jo vēlēšanās tā diezin vai pārvarētu 5% barjeru. "Tas ir gals ilgam partijas mūžam bez liela dramatisma, izmantojot pēdējo iespēju, kad vēl iespējams aiziet ar cieņu - pirms vēl tiesa pateikusi galējo lēmumu par to, ka partijai jāatmaksā miljons latu," sacīja Kažoka.

Kažoka nebūtu pārsteigta, ja pazīstamākie TP politiķi, kuriem nav sevišķi briesmīga reputācija, pievienotos ZZS. "TP sāka ar augstiem ideāliem un beidza kā šodien - lielai daļai nesaprotot, kāpēc TP tēls ir tā sabojāts. Daudzi meklēja vainu ārpus partijas, nevis savā un partijas attieksmē un lēmumos, bet daļa biedru tomēr saprata, ka vaina ir viņos," vērtēja Kažoka.

Kažoka norādīja, ka šī savā ziņā ir ļoti simboliska diena Latvijā, jo vienlaikus ar TP pašlikvidēšanos sevi ir pieteikusi jauna partija, kuras uzstādījumi ekonomikas jomā ir ļoti tuvi tiem, ar kuriem kādreiz politikā ienāca TP.

Zatlera partija piedāvās sāpīgas reformas

"Arī TP sāka ar augstiem ideāliem un uzstādījumiem veikt reformas, kas tobrīd nepieciešamas Latvijā. Zatlera reformu partija būs aptuveni tajā pašā nišā - visticamāk, tā piedāvās visai sāpīgas reformas, bet tās reputācija ir labāka," uzsvēra Kažoka.

Politikas pētniece norādīja, ka sabiedrībā ir pieprasījums pēc jauna politiska spēka, taču, kā rāda iepriekšējie vēlēšanu cikli, ne katra jaunveidota apvienība automātiski gūst atbalstu, tāpēc arī Zatlera reformu partijas panākumi būs ļoti atkarīgi no cilvēkiem.

"Galvenā intriga - kas ir tie cilvēki, kas nāks līdzi Zatleram, jo šodien Zatlers paziņoja par nodomu veidot partiju, desmit punktu programmu un ar ko nesadarbosies, bet nav zināmi cilvēki, tāpēc ir priekšlaicīgi prognozēt šīs partijas panākumus vēlēšanās. [Augstākās tiesas senators Andris] Guļāns ļoti spēcīgs pieteikums, citi ne tik ļoti," vērtē Kažoka.

Skarbi uzstādījumi ne vienmēr atbaida vēlētājus

Liela nozīme būs jaunās partijas spējai pārliecināt vēlētājus par saviem uzstādījumiem un uzticamību. Pagaidām Zatlera Reformu partija sevi piesaka piesardzīgi kā ekonomiski konservatīvi noskaņota partija ar lielāku uzsvaru uz godīguma un tiesiskuma jautājumiem. Spriežot pēc piedāvātās 10 punktu programmas, vērtību ziņā Zatlera Reformu partija būs liberāla un vērsta uz sabiedrības saliedēšanu, vienlaikus tās piedāvājums ekonomikā ir konservatīvs un vairāk tendēts uz pašiniciatīvu un biznesa veicināšanu, nevis sociālo jautājumu risināšanu.

Tomēr Kažoka norādīja, ka cilvēki Latvijā vēlas redzēt jaunas sejas un tīrāku politiku, tāpēc skarbi uzstādījumi nenozīmē, ka reformas atbiedēs vēlētājus un traucēs gūt panākumus. Kažoka atgādināja, ka kaimiņvalstī Igaunijā līdzīgs politisks spēks ar līdzīgu nosaukumu - "Reformu partija" - šā gada martā guvis lielus panākumus, uzvarot parlamenta vēlēšanās.

Jau ziņots, ka eksprezidents Valdis Zatlers šodien paziņoja par jaunas partijas veidošanu - Zatlera reformu partija, kuras dibināšanas kongress notiks 23.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu