Vafeles nav veselīgas!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija/TVNET

Svētdien portāls TVNET publicēja Eiropas Parlamenta deputātes Ineses Vaideres viedokli par dāņu profesora Stena Stendera apgalvojumiem, ka Latvijā ražotās vafeles ir ļoti kaitīgas un to ēšana salīdzināma ar vairāku cigarešu izpīpēšanu. Tagad piedāvājam iepazīties ar Latvijas Ārstu biedrības prezidenta Pētera Apiņa nostāju šai jautājumā.

Arī Eiroparlamenta deputāte nedrīkst muldēt

Vafeles nudien nav veselīgas! Gluži tāpat neveselīgas ir tortes, kūciņas, cepumi.

Tiesa, Latvijā ražotie saldumi nav kaitīgāki par Polijā, Rumānijā un daudzās citās valstīs ražotiem saldumiem, bet mūsu ražotajos saldumos transtaukskābju saturs ir pārlieku augsts.

Transtaukskābes jebkurā daudzumā ir kaitīgas cilvēkam.

Tās izraisa aterosklerozi, infarktu un insultu. Pasaules Veselības organizācija atzīst, ka maksimāli pieļaujamais transtaukskābju saturs no visa kopējā tauku daudzuma produktos nedrīkst pārsniegt 2%.

Brīdī, kad Eiroparlamenta deputāte paziņo, ka „transtaukskābes nav nekāda inde jau 11%”, viņa maldina Latvijas iedzīvotājus, kuri domā, ka Eiroparlamenta deputāte ir kompetenta vismaz jautājumos par kuriem runā.

Daudzi slimo ar sirds un asinsvadu slimībām

Latvijā joprojām ir ļoti augsta saslimstība ar sirds un asinsvadu slimībām. Kaut, pateicoties jaunajām diagnostikas un ārstēšanas tehnoloģijām, plaši lietotajiem profilaktiskajiem zāļlīdzekļiem, pēdējo gadu laikā mirstība no sirds un asinsvadu slimībām ir samazinājusies, sirds un asinsvadu slimības ir vismaz puse (53–56%) no visiem nāves iemesliem. Tas ir ievērojami vairāk nekā vidēji Eiropas Savienībā.

Latvijas iedzīvotājiem ir divas reizes augstāka mirstība no sirds un asinsvadu slimībām nekā, piemēram, Skandināvijā vai Austrijā. No sabiedrības veselības viedokļa

Latvijā tiek grēkots ar pārlieku lielu sāls daudzumu uzturā,

pārlieku daudz dehidrogenizētām taukskābēm, pārlieku daudz cukurotiem dzērieniem, pārlieku maz saknēm un dārzeņiem, kā arī mazkustīgu dzīvesveidu. Liela nozīme sirds un asinsvadu slimību izraisīšanā, protams, ir smēķēšanai.

Dānijā, Austrijā, Šveicē, Islandē transtaukskābju saturs jebkurā ražotā, tirgotā vai apstrādātā produktā nedrīkst pārsniegt 2% no visu tauku satura (nevis no produkta, šajā gadījumā vafeļu svara). Ņujorkā un Kalifornijā transtaukskābes jau aizliegtas pilnībā.

Jau šogad gandrīz pilnīgs aizliegums lietot transtaukskābes būs visā Skandināvijā un Somijā. Eiropas parlaments ap šo jautājumu knakstās jau desmit gadu.

Cienījamā Inese Vaidere! Lūdzu, aizstāviet Eiropas parlamentā Latvijas un Eiropas iedzīvotāju veselības intereses! Cilvēkiem nav jāmirst no tā, ka ražotājiem ir vieglāk un ērtāk produktiem likt klāt indi, nevis dabīgus taukus.

Lūdzu, nelietojiet tik daudz cukura un nesatraucieties par to –

cukura pārmērīga lietošana noved pie diabēta un aptaukošanās!

Mūsu kopējais uzdevums ir samazināt cukura daudzumu Latvijas iedzīvotāju uzturā par 30%, neatkarīgi no tā, vai tam virsū Jelgavas vai Dānijas cukura marka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu