Litrs izglābj cilvēku no nāves

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Vasarā katram cilvēkam ik dienas vajadzētu izdzert vairākus litrus ūdens. Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis intervijā portālam TVNET uzsvēra, ka karstā laikā īpaši jārūpējas par bērniem un veciem cilvēkiem. Vislabāk dzert tīru ūdeni, nevis saldinātu limonādi vai kvasu.

Jau pašā sarunas sākumā Apinis akcentēja - ja tiek dzerts alkohols, ūdens jāpatērē dubultā. "Patiesībā alkohols dzen šķidrumu šūnās. Tieši tāpat ir ar enerģijas dzērieniem.

Ļoti līdzīgi ir ar kafiju. To visu nedrīkst skaitīt iekšā šķidruma balansā."

Vasarā veselam, normālas miesas būves vīrietim vajadzētu izdzert ap trim litriem ūdens, bet sievietei nedaudz mazāk - virs diviem litriem šķidruma.

Karstā laikā īpaši jāuzmana, lai ūdeni dzertu bērni un veci cilvēki.

Kāpēc vasarā jādzer vairāk?

Vasaras karstumā ķermenis patērē vairāk ūdens, jo tas straujāk izsvīst, iztvaiko, tiek izvadīts ar urīnu un fekālijām, kā arī izelpots. "Bez ēšanas cilvēks var iztikt vairākas dienas, bet bez ūdens - knapi dienu," mediķis atgādināja sen zināmo patiesību.

Ne viss šķidrums ir ūdens!

"Saprotiet - ja jūs izdzerat litru ūdens, jūs izdzerat litru ūdens. Ja jūs izdzerat litru konjaka, jūs izdzerat 600 mililitru ūdens un 400 mililitru spirta. Tās ir divas dažādas lietas.

Ja jūs iedzerat litru kolas, tad jūs izdzerat 800 mililitru ūdens un 200 mililitru cukura un visādu citu lietu."

Kolu nedrīkst skaitīt šķidruma balansā!

Mums ir labs ūdens

Apinis atgādināja, ka Latvija ir viena no desmit pasaules valstīm, kurā ir tīrs, labs dzeramais ūdens vienmēr no krāna visā Latvijā. Vairums dzeramā ūdens Latvijā nāk no pazemes ūdeņiem.

"Mums Latvijā ir vienkārši izcila situācija. Mums vienmēr jālepojas ar divām lietām - tīru gaisu un ūdeni. Tas ir būtiskākais, kas veselībā mēdz būt. (..) Mēs esam neticami bagāta valsts ar ūdeni. Tādēļ mums ūdens būtu arī jālieto."

Ūdenim jābūt lētākam

"Tajā mirklī, kad pirms Jāņiem ieraudzīju, ka kolas divlitrene maksā lētāk nekā ūdens, īsti nesapratu, kas tā par lietu. Mums ūdens ir par dārgu, bet visi cukurdzērieni - par lētu."

Alus divlitrenes nevajadzētu skaitīt kā ūdeni. Tas jāuzskata par indi.

Lielajās plastmasas alus pudelēs esošo šķidrumu nekādā gadījumā nevajadzētu uzskatīt par labu alu. "Tas ir kaut kāds dzeltens šķidrums."

Foto: Snapshots

Visbiežāk izdzer no litra līdz diviem

Arī portāls TVNET sadarbībā ar "Snapshots" šonedēļ aptaujā vaicāja, cik daudz šķidruma dienā tiek izdzerts.

Teju puse jeb 48% cilvēku vasaras laikā ik dienu izdzer 1,1–2 litrus šķidruma. Piektdaļa atzinās, ka izdzer mazāk par litru šķidruma. Vienlaikus tikpat daudz ļaužu atbildēja, ka ikdienas uzturu papildina ar 2,1–3 litriem šķidruma.

Vīrieši biežāk (32%) nekā sievietes (19%) norādījuši, ka dienā patērē vairāk nekā 2 litrus šķidruma.

Arī rīdzinieki biežāk (74%) nekā citu pilsētu pārstāvji (66%) un laucinieki (67%) norāda uz šķidruma patēriņu, kas nepārsniedz 2 litrus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu