SC: Jāsāk kriminālprocess pret Iesalnieku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas "Saskaņas centra" (SC) frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins vērsies Drošības policijā ar iesniegumu, kurā lūdz sākt kriminālprocesu pret apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK valdes locekli Jāni Iesalnieku. SC uzskata, ka Iesalnieka izteikumi "Twitter" mikroblogā satur nacionālā naida kurināšanas pazīmes.

"Izteikumi, kurus kāds Jānis Iesalnieks pieļāvis savā Twitter mikroblogā, ir amorāli, nepieļaujami civilizētā sabiedrībā, tie satur nacionālā naida veicināšanas pazīmes. Faktiski apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK valdes loceklis atrod attaisnojumus norvēģu slepkavas un terorista rīcībai." Tā izplatītajā informācijā presei pauž Agešins.

Viņš turpina: "Šādus izteikumus nevar atstāt nesodītus. Uzskatu, ka Iesalnieka izteikumi atbilst Kriminālkodeksa 78.pantā minētajam, tāpēc lūdzu Drošības policiju nekavējoties veikt pārbaudi un pieņemt lēmumu par kriminālprocesa sākšanu."

Drošības policija vairāk informācijas par šiem izteikumiem solīja otrdien.

Štokenbergs nosoda Iesalnieka izteikumus

Arī tieslietu ministrs un iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Aigars Štokenbergs (V) nosoda Iesalnieka izteikumus interneta vidē, kas Štokenberga skatījumā netieši attaisnojot pastrādāto noziegumu. Ministrs norāda, ka šādi izteikumi veicina nacionālā naida kurināšanu Latvijā, kas esot absolūti nepieņemami.

"Ieroču pielietošana pret neapbruņotiem un nevainīgiem cilvēkiem, lai paustu savus politiskos uzskatus, ir absolūti nepieļaujama un bargi nosodāma. Izsaku visdziļāko līdzjūtību visai Norvēģijas tautai saistībā ar šo traģisko notikumu," līdzjūtībā Norvēģijas tieslietu un policijas ministram rakstījis Štokenbergs, vēstī "Leta".

Vērienīgi terorakti

Portāls TVNET jau ziņoja, ka norvēģu labējais ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks piektdien sarīkoja divus teroraktus - sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā septiņi un ievainoti vairāki cilvēki, un apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 86 un ievainoja 97 cilvēkus.

Izraisa plašu diskusiju

Savukārt Iesalnieks "Twitter" vietnē pēc tam rakstīja, ka "Norvēģijas upuri ir pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas - viņu islamizācijas politika noveda pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis". Tādējādi bija secināms, ka nacionālās apvienības valdes locekļa viedoklis ir tuvs Bēringa-Breivīka paustajam, kas izraisīja sašutuma pilnas diskusijas, ka "Visu Latvijai!" biedrs varētu būt mēģinājis šo noziegumu attaisnot.

Vēlāk Iesalnieks gan izplatīja paziņojumu, kurā pauž nostāju, ka "nekad un nevienu brīdi" neesot attaisnojis Norvēģijas masu slepkavu, "vienīgi aicinājis aizdomāties par šā notikuma cēloņiem, lai no traģiskajiem notikumiem gūtu mācību un pasargātos nākotnē".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu