ASV atzinīgi novērtē Latvijas karavīru profesionalitāti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas armija

Latvijas militārās sadarbības programma ar ASV kalpojusi kā modelis citām Austrumeiropas valstīm, intervijā portālam TVNET norāda Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vedneiss (Gregory Vadnais), Latvijas karavīrus nosaucot par ļoti profesionāliem un prasmīgiem.

ASV Nacionālā gvarde ir otra lielākā militārā vienība valstī, ar aptuveni 464 000 karavīru. Vairāk ir vienīgi ASV armijas iesaukumā, kur dien 570 000. Nacionālās dvardes pienākumi ietver ne vien federālos pienākumus, bet arī atbalstu valstij un varasvīriem.

Kopā ar latviešiem - jebkurā laikā un vietā

Vedneisa pārraudzībā atrodas aptuveni 12 500 karavīru, tāpat arī kara veterāni. Viņš atbildīgs arī par Mičiganas štata sadarbības programmu ar Latviju, kas aizsākta 1992. gadā. Mičiganas Nacionālā gvarde kopā ar Latvijas armiju Afganistānā bijusi trīs reizes, bet militāro apmaiņas programmu skaits ar zemessardzi pārsniedz desmit. To rezultātus viņš vērtē kā ļoti labus.

"Ļoti profesionāla un ārkārtīgi prasmīga armija. Kopā ar latviešiem karā esam devušies trīs reizes un bez vilcināšanās darītu to atkal, jebkurā laikā, jebkurā vietā,"

aicināts raksturot karavīru sagatavotības līmeni, teic Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors.

Tuvas attiecības kā profesionālā, tā personīgā ziņā

"Viņiem piemīt uzticamība, pārliecība un visas nepieciešamās dotības. Mūsu attiecības ir ļoti tuvas gan personīgā, gan profesionālā ziņā."

Vedneiss uzsver, ka militārā sadarbība ir ieguvums abām valstīm, ne vien no militārā, bet arī kultūras apmaiņas viedokļa. Latviešu un amerikāņu karavīri uztur kontaktus arī ārpus tiešajiem pienākumiem un apciemo viens otru. Daži no ASV karavīriem apprecējušies ar latvietēm.

"Varat pieiet pie ikviena no maniem karavīriem, kas bijis kopā ar latviešiem. Tur ir ļoti tuvas personiskās attiecības, un mēs jūtamies ļoti uzticīgi šai valstij. Daudzi no karavīriem, tāpat kā es, uzskata Latviju par savām otrajām mājām," viņš turpina.

ASV ir sekmes Irākā, mazākas Afganistānā

ASV oficiāli sadarbojas ar vairākām citām Austrumeiropas valstīm, un Vedneiss šīs attiecības raksturo kā ļoti labas. Viņš norāda, ka Latvija bijusi viena no pirmajām šajā reģionā, ar ko sākta sadarbība, un savstarpējās attiecības kalpojušas par piemēru citu valstu sadarbības programmām.

Jautāts par ASV prezidenta Baraka Obamas paziņojumu par karaspēka izvešanu no Afganistānas un Irākas līdz 2014.gadam, kā arī darbības ierobežošanu Lībijā, Vedneiss norāda, ka šajā tematā nav iedziļinājies, taču par ASV armijas militāro operāciju sākumā izvirzīto mērķu sasniegšanu izsakās pozitīvi: "Runājot par Irākas un, iespējams, mazākā mērā, Afganistānas iespējām, sekmes ir ievērojamas."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu