Kalvītis: Latvijā īstu oligarhu nemaz nav

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijā īstu oligarhu, kas atbilstu no Krievijas aizgūtajai oligarha definīcijai, nemaz nav, taču Latvijā ir vismaz desmit cilvēku, kuriem ir lielas iespējas ietekmēt procesus, atzina ekspremjers un latvju oligarha Andra Šķēles politbiznesa partijas TP biedrs Aigars Kalvītis, kurš plašāk pazītams kā "trekno gadu" valsts izzagšanas veicinātājs un atbalstītājs. Viņaprāt, oligarha definīcija ir aizgūta no Krievijas un par oligarhu uzskatāms tads cilvēks, kurš savās rokās ir koncentrējis politisko, ekonomisko un mediju varu.

Globālā līmenī par tādu var uzskatīt ASV finansistu, miljardieri un filantropu Džordžu Sorosu, kurš savas darbības laikā ir ietekmējis gan valūtu kursus, gan arī ar tiem saistītās valstu finanšu sistēmas un likteņus, uzskata Kalvītis.

Uz jautājumu, vai TP tēvu Andri Šķēli, LPP/LC līderi Aināru Šleseru un Ventspils mēru Aivaru Lembergu var uzskatīt par Latvijas oligarhiem, Kalvītis atbildēja: "Manuprāt, Latvijā īstu oligarhu nemaz nav. Šeit nav neviena tāda cilvēka, kurš spētu kontrolēt absolūti visus procesus."

Lembergam pat partijā nav 100% ietekmes

Lai arī valda uzskats, ka vistuvāk šai definīcijai atrodas Lembergs, ar to domājot viņa lielo ietekmi uz Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) lēmumiem, Kalvītis kā bijušais premjers norādīja, ka Lembergam šajā partiju apvienībā nepieder simtprocentīga ietekme.

"ZZS iekšienē ir daudz dažādu viedokļu strāvojumu. Līdzīgi bija arī TP iekšienē, arī tur Šķēlem nekad nepiederēja absolūta vara pār partijas lēmumiem," sacīja Kalvītis.

Oligarha definīciju nevar attiecināt arī uz Šleseru

"Jāteic, ka Šlesers savas ietekmes ziņā vispār nav salīdzināms ne ar Šķēli, ne Lembergu. Viņš drīzāk tika tikai piesaukts kā trešais oligarhs. Var arī teikt, ka lielā mērā viņam patika, ka viņu uzskata pa oligarhu. Tomēr Šlesera ietekme ne politikā, ne ekonomikā, ne medijos nekad nav bijusi liela. Šķēlem savulaik lielāka ietekme bija politikā, bet Lembergam ‒ medijos. Tomēr klasiskajai oligarha definīcijai nav atbildis neviens no viņiem. Ne Šķēles, ne Lemberga ietekme nekad nav bijusi tik liela kā, piemēram, Borisam Berezovskim Krievijā, kurš savām interesēm spēja pakārtot visus Kremļa lēmumus," pastāstīja Kalvītis.

Vienlaikus viņš minēja, ka arī Latvijā ir cilvēki, kuriem piemīt dažas oligarhu definīcijas pazīmes, tomēr Šķēle, Šlesers un Lembergs nebūt nav tādi vienīgie. Ir arī citi cilvēki, kuru ietekme bijusi pietiekami liela.

"Savā laikā tādi bija, piemēram, bijušie "Parex bankas" īpašnieki, kuri Latvijas politiskos procesus ietekmēja vairāk, nekā mēs spējām iedomāties," uzsvēra Kalvītis.

Īstos oligarhus visi pazīst

Lūgts nosaukt vēl kādus cilvēkus ar oligarhu definīcijas pazīmēm, Kalvītis nevēlējās šos cilvēkus aizskart, saucot viņus par oligarhiem, jo viņus visus pazīst.

"Šķēle un Lembergs par oligarhiem tiek saukti visbiežāk, jo ir atpazīstamāki un darbojas publiskajā politikā, bet par klasiskiem oligarhiem mēs viņus nevaram saukt," vēlreiz norādīja ekspremjers.

Pēc Kalvīša domām, Latvijā ir vismaz desmit cilvēku, kuriem ir lielas iespējas ietekmēt dažādus procesus. "Tie nāk gan no politikas, gan finanšu un biznesa vides," viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu