Gribat dzīvot par 10 gadiem ilgāk?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sagatavotas Sabiedrības veselības pamatnostādnes. To mērķis nākamajos gados ir saglabāt, uzlabot un atjaunot Latvijas iedzīvotāju veselību un pagarināt kvalitatīva mūža ilgumu. Sabiedrības veselības departamenta vadītāja Inga Šmate uzsver, ka par veselību lielā mērā atbildīgi arī paši cilvēki nevis tikai mediķi.

Viņa šorīt intervijā Latvijas radio atzina, ka līdz ar dokumenta pieņemšanu uzreiz nekas nemainīsies. Būs vajadzīgs liels skaidrojošais darbs.

Taču ar pamatnostādņu palīdzību iespējams panākt, lai cilvēki dzīvotu par desmit gadiem ilgāk. "Neviens nevēlas piedzimt un 30 gados aiziet bojā, lietojot alkoholu vai nokļūstot kaut kādā avārijā."

Katra paša atbildība

Pamatnostādnēs akcentēts, ka ne tikai Veselības ministrija un ārsti var pagarināt cilvēka mūžu. Protams, vecam cilvēkam, kuram "niķojas sirsniņa", ārstu palīdzība ir ļoti vajadzīga. Taču

jaunie cilvēki paši var daudz ko darīt, lai dzīvotu ilgāk.

Latvijā ir ļoti augsts traumatisma līmenis. Tas norāda uz riskantu un nepārdomātu dzīves stilu, piemēram, lēkšanu uz galvas nepazīstamā ūdenstilpnē.

Pamatnostādnēs skaidrots, ka arī cilvēkam pašam jābūt uzmanīgākam un jāpievēršas pārdomātākam dzīvesveidam. Tāpat jāiesaista pašvaldības, radot veicinošo vidi, lai katrs varētu piedalīties kultūras, izklaides un sporta pasākumos.

Noveļ atbildību uz ārstiem

Dokumenta sagatavošanas procesā novērots, ka cilvēkiem šķiet, ka veselība nav viņu atbildība un mediķi nevar iejaukties viņu dzīvesveidā. Cilvēki domā, ka var ēst ko grib, taču brīdī, kad rodas veselības problēmas viņi meklē ārstu palīdzību.

Viņi vēršas pēc palīdzības, taču vienlaikus negrib mainīt paradumus -

ļaudis vēlas turpināt ēst neveselīgos saldumus un smēķēt.

Taču Šmate uzsvēra, ka cilvēka veselība ir katra paša atbildība.

Ikdienas uzturs jānodala no svētku našķiem

Viņa arī atgādināja, ka cilvēkiem vajadzētu izvērtēt, vai daudzi veikalā iegādājamie ēdieni ir piemēroti viņu ikdienas uzturam. Piemēram, saldumi - cepumi un vafeles. Tie ir našķi nevis ikdienas ēdienkartē iekļaujamie produkti.

Lai arī cepumiņš ir jauks un skaists, tomēr cilvēkiem ar veselības problēmām tos nevajadzētu ēst katru dienu. "Mums ir vajadzīgi kāposti, burkāni, svaiga gaļiņa, sula, ūdens, bet šādi cepumi, konfektes, lai cik tie būtu jauki un nekaitīgi, .. ir svētku ēdieni." Ikdienas uzturam jābūt veselīgam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu