SC āža kāja Saeimu atlaida, toties Šleseru nosargāja

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA. TVNET karikatūra

Pēc Aināra Šlesera mājokļa nocietināšanas, neļaujot KNABam saķēzīt dārgos tepiķus, daudzi deputāti sūkstījās - ja vien būtu zinājuši, ka Zatlers šo "joku" izmantos, lai atlaistu Saeimu... Bet "Saskaņas centrs" savu viedokli nav mainījis un nemainītu, pat ja eposs sāktos no gala. Tā vedina domāt ASV vēstniecības ziņojumā atreferētā saruna ar SC līderiem Jāni Urbanoviču un Borisu Cilēviču.

ASV diplomātu ziņojumā minētā saruna notiek neilgi pirms 2009.gada Ziemassvētkiem.

SC pacietības mērs – uz balta zirga iejāt valdībā

Pēc partijas sekmīgā starta 2009.gada pašvaldības vēlēšanās SC premjera kandidāts Jānis Urbanovičs atzīst: "Partijai ir pienākums no opozīcijas pārsēsties valdības krēslā." Bet tas nav iespējams bez t.s. latvisko partiju atbalsta, jo partijai iegūt 51 balsi parlamentā nav ne mazāko cerību. Vistuvākais SC sadarbības partneris ir Šlesera LPP/LC, ar kuru Saskaņas centram kopš 2009.gada ir produktīva saprašanās Rīgas domē, teikts ASV vēstniecības ziņojumā.

Tomēr viss nav tik vienkārši. Ietekmīgais SC politiķis Boriss Cilēvičs privāti ASV vēstniecībai atklāj, ka patiesībā "Šlesera simpātiju pamatā [pret SC] ir pragmatiski iemesli - saglabāt kaut kādu politisko ietekmi un kūrēt personisku finansiālo labumu," atzīst Cilēvičs, noliedzot abu partiju ideoloģisko tuvību.

Sarunas turpinājumā Cilēvičs vaļsirdīgi paskaidro kādēļ Saskaņas centrs nav izteicis rājienu vai apsaucis Šleseru par dažiem publiskiem izlēcieniem: SC līderi negrib apdraudēt visiem zināmo politisko sasniegumu - Rīgas mēra Ušakova krēslu. Atšķirībā no 10. Saeimas, kur sadarbība ar Lemberga ZZS vainagojās ar jaunu Rīgas pils iemītnieku Andri Bērziņu, Rīgas domē nav tik liela izvēle - atliek vien sīva opozīcija.

Propagandas karš

2009.gada 14.decembra sarunā ar ASV diplomātu saskaņietis Jānis Urbanovičs izklāsta SC ārpolitisko redzējumu, komentējot 21.novembrī noslēgto sadarbības līgumu ar Putina partiju "Vienotā Krievija".*

Politiķis ar vērienu zīmē partijas nākotnes ambīcijas: "Lielu lomu Latvijas nākotnē spēlēs Maskava, Vašingtona un Brisele," Urbanoviča teiktais atstāstīts ASV vēstniecības ziņojumā. Partijas kolēģis Cilēvičs paskaidro: "Līgums ar Putina partiju apliecina SC nopietnos nodomus uzlabot attiecības ar Krieviju."

Tomēr ASV vēstniecība uzskata, ka Saskaņas centra mērķis ir "pievākt" vietējo Latvijas vēlētāju balsis, nevis noslēgt laulības līgumu ar Maskavu: "SC sadarbības līgums ar "Vienoto Krieviju" nodrošina pozitīvas atsauksmes Krievijas sabiedriskajos medijos, kas ir vienīgais informācijas avots daudziem Latvijā dzīvojošiem krieviem."

Līdzīgu taktiku Saskaņas centrs izmantoja pirms 2006.gada Saeimas vēlēšanām, ar sev lojālu mediju palīdzību partiju izgaismojot senili pozitīvā gaisotnē: "Pirmais Baltijas kanāls (PBK), kurā iepriekš strādāja žurnālists Nils Ušakovs, atklāti atbalstīja Saskaņas centru," teikts ASV diplomātu ziņojumā.

Urbanovičs: Šķēle un Šlesers stāvēja rindā pie Putina

Cilēviča un Urbanoviča teikto atstāsta ASV vēstniecība: "Privātā sarunā abi mums teica, ka SC bija nopietni jāpiestrādā, lai apsteigtu citas Latvijas politiskās partijas, kas gribēja noslēgt sadarbības līgumu ar Putina politisko spēku. Medijos baumoja, ka Tautas partija un tās līderis Andris Šķēle apsvēris sadarbības iespējas ar Putina Vienoto Krieviju.” (Tolaik TP to noliedza.)

ASV ziņojumā nav norādes, ka Urbanovičs šīs baumas noliegtu. Tieši otrādi, viņš atceras trauksmainos brīžus pirms sadarbības līguma parakstīšanas: "Lielāks drauds un nopietnāks konkurents [par TP] saskaņiešiem bija tuvākais SC sabiedrotais – LPP/LC. (..) Šlesers jau gandrīz bija pabeidzis sarunas ar Putina partiju, tādēļ mums bija jāpasteidzas un jāizdara tas pirmajiem," atklāj Jānis Urbanovičs.

Gandrīz kā žēlošanās šķiet Urbanoviča un Igora Pimenova sacītais ASV diplomātam: "LPP/LC jau paspējusi mums atņemt 5-6% vēlētāju balsis."

SC piciļetka: komunisma kļūdu labojums

Sarunas turpinājumā partijas kolēģis Boriss Cilēvičs izklāsta ASV vēstniecībai, kāda būs SC ekonomiskā politika 2010.gada Saeimas vēlēšanās: "Jauna un moderna Rietumeiropas sociāldemokrātu doktrīnas versija." Ziņojumā vēstniecība piebilst: "Doktrīna, kas pilna pretrunu - ar zemiem nodokļiem, bet lielākiem sociāliem izdevumiem."

Lai amerikāņiem nerastos šaubas, kādā nostalģijā slīgst Saskaņas centrs, Cilēvičs aizpļāpājas: "Lielākās komunisma kļūdas bija privātīpašumu aizliegšana un motivējošu stimulu trūkums darbaspēkam. Tādēļ SC ekonomiskā platforma balstīsies uz publiskās pārvaldes racionalizēšanu, zemiem progresīvajiem nodokļiem un lielākām subsīdijām pensionāriem un mazajam biznesam."

Nebrīnieties, ka Saskaņas centra ekonomiskā vīzija arī uz ārkārtas vēlēšanām 17.septembrī nav mainījusies – mazāki nodokļi, lielākas pensijas. Praksē tas nozīmē sociālā budžeta krahu pēc gada vai diviem, samilzušu valsts budžeta deficītu un labākajā gadījumā - Grieķijas likteni, nākamos 50-70 gadus pavadot parādu jūgā. Sliktākajā – apšaubāmas izcelsmes finanšu kapitāla lavīnu no Krievijas.

* - 2009.gada 14.decembra sarunā ar ASV diplomātu Urbanovičs norāda, ka partija veic sarunas ar Ķīnas kompartiju par līdzīgu sadarbības līgumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu