Strīķe: KNAB vajadzētu vadīt kādam no biroja

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe joprojām nav izlēmusi, vai piedalīties konkursā uz KNAB vadītāja amatu, taču cer, ka to darīs kāds cits no pašreizējiem biroja darbiniekiem, lai arī nav sajūtas, ka tam būtu atbalsts politiskajā vidē. "Man nav sajūtas, ka politiskā vide vēlas, lai biroja priekšnieks būtu no KNAB darbinieku vidus," ceturtdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Labrīt, Latvija!" atzina Strīķe.

Viņasprāt, "ir tikai normāli, ja Valsts policiju vada policists, Ģenerālprokurors ir prokurors, bet man šķiet, ka nav īsti pareizi, ka KNAB vadītāju pārsvarā meklē ārpus biroja".

Sajūta, ka politiķi KNAB vadītāja izraudzīšanos no biroja darbinieku vidus nevēlas, viņai radusies, jo "nav publiskā vai nepubliskā vidē signālu, nav aicinājumu KNAB darbiniekiem iesaistīties". Tomēr viņa cer, ka KNAB darbinieki konkursā piedalīsies.

"Es ceru, ka piedalīsies, es domāju, ka noteikti piedalīsies, bet sajūtas, ka mūs vēlās redzēt biroja priekšnieka amatā, nav," atkārtoti uzsvēra Strīķe.

Viņa pati domā turpināt pašreizējos pienākumus arī, ja par KNAB vadītāju kļūs no ārpuses izraudzīts kandidāts, jo patlaban ir pārāk daudz dažādu iesāktu lietu, lai šos darbus varētu pamest pusdarītus. "Ir ļoti daudz uzsāktu kriminālprocesu, uzsāktu darbu, kas ir pašlaik birojā, un es arī jūtu pienākumu turpināt virzīt, organizēt šo gan kirminālprocesu, gan citu pārbaužu veikšanu, tāpēc man nav tiesību atstāt biroju," klāstīja Strīķe.

"Arī, protams, cits aspekts - to procesu, kas pašlaik ir jāvada, es jūtu, ka mans pienākums un aicinājums drīzāk ir būt par Korupcijas apkarošanas biroja priekšnieka vietnieku, nevis vadīt," viņa piebilda, vienlaikus uzsverot, ka "līdz galam es izlēmusi neesmu".

Jau vēstīts, ka konkursā uz KNAB priekšnieka amatu pagaidām pieteicies tikai viens kandidāts - bijušais muitas vadītājs uzņēmējs Kalvis Vītoliņš.

To aģentūrai BNS apstiprināja Vītoliņš, kurš uzskata, ka atbilst nepieciešamajiem kritērijiem. Savukārt Valsts kancelejā aģentūrai BNS, neatklājot kandidāta vārdu, apstiprināja, ka konkursā pašlaik pieteicies tikai viens kandidāts. Plašāka informācija par kandidātu vārdiem, uzvārdiem, darbavietu un amatu tiks sniegta pēc 19.septembra, kad beigsies pieteikšanās termiņš.

Vēstīts arī, ka konkurss uz KNAB priekšnieka amatu izsludināts 18.augustā. Pretendentiem pieteikumi Valsts kancelejā jāiesniedz līdz 19.septembrim.

Konkurss noritēs divās kārtās. Vispirms tiks izvērtēta kandidātu atbilstība konkursa kritērijiem, bet otrajā kārtā tiks padziļināti vērtēta pretendentu kompetence un pieredze.

Kandidātam jāatbilst KNAB likuma 4.panta otrajā daļā noteiktajām obligātajām prasībām. Attiecībā uz prasībām par pieredzi pretendentam jābūt vismaz triju gadu pieredzei vadošā amatā valsts pārvaldē vai tiesību aizsardzības jomā, izpratnei par iestādes lietvedību, grāmatvedību, personāla organizēšanu, kā arī par klasificētās informācijas aizsardzības regulējumu atbilstoši normatīvajos aktos vadītājam noteiktajām kompetencēm, kā arī izpratnei par korupcijas novēršanas un apkarošanas jautājumiem, kā arī politisko organizāciju (partiju) finansēšanas jautājumiem. Vērtējot pretendenta darba pieredzi, gadījumā, ja ir divi vai vairāki pretendenti ar vienlīdzīgi atbilstošu darba pieredzi, priekšrocība ir pretendentam, kas ieguvis augstāko juridisko izglītību.

Pretendentu vērtēšanas komisiju vadīs Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, komisijā būs arī Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta senators Artūrs Freibergs, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš, Satversmes tiesas aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš un Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

Komisija izvēlēto pretendentu virzīs atbalstīšanai valdībā, bet KNAB vadītāju iecels Saeima.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu