Vēsturnieks smejas par SC prasību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

"Saskaņas centra" (SC) piedāvātais princips "okupācija bija, bet okupantu nav" uzskatāms par neizdevušos kalambūru, kā arī absurdas un neizdevušās domāšanas paraugu. Vēsturnieks Inesis Feldmanis uzsver - tie politiķi, kuri noliedz Latvijas okupāciju, vēršas pret Latvijas valsti.

Vēršas pret Latvijas valsti

Viņš intervijā Latvijas radio sacīja: "Tie politiķi, kas šodien mēģina noliegt okupācijas faktu, vēršas pret Latvijas valsti. Mēs zinām, ka Latvijas valsts visu pamatdokumentu pamatā ir okupācijas fakts."

Uz to balstās Latvijas valsts pēctecība. "Ja noliedz šo faktu, tad praktiski viņi parādās kā nelojāls spēks pret Latviju." SC šādā gadījumā vērtējams kā spēks, kas vairāk vai mazāk darbojas citas valsts interesēs.

Krievija neatzīst Latvijas pēctecību

Vēsturnieks atgādināja, ka Krievija līdz pat šai dienai nav atzinusi Latvijas valsts pēctecību. Tagad Krievija izvēršot speciālu politiku, ko sauc par humanitārās ietekmes paplašināšanas politiku bijušajā PSRS telpā.

Feldmanis pauda viedokli, ka

pašiem politiķiem ir izdevīgi okupācijas jautājumu viļāt kā karstu kartupeli.

Tas ir kā politikas instruments. Lai arī politiķi vēlas par šo lietu diskutēt, vēsturnieks uzskata, ka par to pat nedrīkst debatēt.

Okupācija vienkārši ir neapstrīdams fakts.

SC cenšas iegūt punktus

Taču SC šķiet, ka ar to var dabūt politiskas dividendes, punktus, vēsturnieks sacīja. Šāda rīcība vērtējama kā ļoti slikta. "Vēsture varētu kalpot kā sabiedrību integrējošs faktors .. ja vēsturi uztveram kā zinātni." Taču politiķi, īpaši SC, to negribot.

Ja bija okupācija, ir arī okupanti

Viņš uzsvēra - ja bijusi okupācija, tad loģiski ir arī okupācijas sekas un okupanti. Vienkārši latvieši ir ar to samierinājušies aptuveni 20 gadus. Profesors nesaprot,

kāpēc tagad politiķi izaicina daļu Latvijas sabiedrības.

Vēsturnieks atzinās, ka viņam jāsmejas par piedāvāto principu "bija aneksija, nav okupācijas".

Tas neesot iespējams - nevar kādu teritoriju pievienot, kamēr tā nav okupēta, sagrābta. Tā esot absolūti neloģiska konstrukcija, kuru neviens cilvēks nevarot pieņemt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu