Politologs: Vēlētāji apliecināja uzticību labējai politikai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja uz vēlēšanu rezultātiem skatās no partiju piedāvājuma un ideoloģijas viedokļa, tad vēlētāju vairākums ar dažām niansēm ir apliecinājis uzticību labējai politikai, "Rietumu Radio" sacīja politologs Ārijs Orlovskis.

Viņš uzskata, ka sabiedrība neko neiegūs, ja koalīciju veidos Zatlera reformu partija (ZRP) un Saskaņas centrs (SC), un šāda savienība, iespējams, liecinātu par Valda Zatlera personīgajām ambīcijām kļūt par tautas vēlētu prezidentu.

"Gribētos, lai sabiedrība, neskatoties uz etnisko piederību, saprastu, ka politikā ir jāvadās nevis no etniskās puses un personībām, kā tas ir pašlaik, bet no ideoloģijas un partiju piedāvājuma. Ja no šī viedokļa paskatāmies uz vēlēšanu iznākumu, ir uzvarējušas labējās partijas, - vēlētāju vairākums ar dažā niansēm ir apliecinājis uzticību labējai politikai," spriež Orlovskis.

Viņš uzskata, ka panākt vienošanos ar SC ir daudz grūtāk nekā ar uzvarējušo labējo partiju vairākumu. Kā uzskata Orlovskis, vairākumu var nodrošināt trīs - ZRP, "Vienotība" un nacionālā apvienība. "Pieļauju, ka varētu runāt arī ar Zaļo un zemnieku savienību," piebilda politologs.

"Saeimas vēlēšanās bija etniskais balsojums, un tie, kas saka, ka tā nav, melo paši sev. SC mobilizēja vēlētāju pēc etniskā principa," uzskata Orlovskis uzsverot, ka vairākums vēlētāju nav apliecinājuši uzticību kreisajai politikai.

"Īstenībā SC pašiem etniskais moments traucē attīstīties par normālu sociāldemokrātisku partiju, jo viņi, izejot no šīs kreisās politikas pozīcijām, nespēj objektīvi paskatīties uz vēsturiskām norisēm, kas ir ietekmējušas valsts un sabiedrības attīstību. No tā nevar aizbēgt," spriež Orlovskis. SC uzstādījumu, ka bija okupācija, bet nav okupantu, viņš sauc par neloģisku. "Tas nozīmē, ka ir kaut kādas bailes, kas SC traucē atrast saskaņu ar citām partijām," piebilst politologs.

Runājot par ZRP tuvināšanos ar SC, Orlovskis pieļauj, ka tas, iespējams, liecina par personu aprēķinu. "Šāda apvienība nozīmētu, ka politikā virsroku gūst nevis ideoloģiskā pieeja, bet personu ambīcijas," sacīja Orlovskis. Viņš piekrita apgalvojumam, ka ZRP, veidojot koalīciju ar SC, Valdim Zatleram būtu vieglāk veikt izmaiņas likumdošanā un piepildīt savu vēlmi kļūt par tautas vēlētu prezidentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu