Šie cīsiņi var būt kaitīgi!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET karikatūra

Lai arī vēl pavisam nesen veselības ministrs Juris Bārzdiņš portālam TVNET žēlojās par grūtībām pārliecināt savus bērnus ēst veselīgi, tomēr šonedēļ viņa vadītā Veselības ministrija (VM) neizturēja spiedienu un atļāva bērndārznieku un skolēnu barošanu ar cīsiņiem un sardelēm. Ārsti šādu lēmumu vērtē noraidoši.

Pēc portāla evielas.lv apkopotās informācijas, vairums cīsiņu satur dažādas neveselīgas E vielas, tostarp tādas, kas var kaitēt veselībai. Tās ir arī tā saucamajos bērnu cīsiņos.

Pediatre un endokrinoloģe Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Iveta Dzīvīte-Krišāne portālam TVNET sacīja, ka šādu VM lēmumu vērtē negatīvi.

Viņa neiesaka cīsiņus un sardeles iekļaut bērnu ēdienkartē.

Īpaši nevēlami cīsiņi un sardeles ir mazo bērnu uzturā.

Taču tāpat šos produktus nevajadzētu ēst skolēniem. "Katrā ziņā tas nav ikdienas uzturs."

Bērnu ēdienam jābūt veselīgam

Ja līdz šim Latvijas atbildīgās institūcijas centās, lai bērnudārzos un skolās piedāvātās maltītes būtu pēc iespējas veselīgākas, arī šoreiz VM vajadzēja pretoties ražotāju spiedienam un neatļaut desu iekļaušanu bērnu ikdienas uzturā.

"Nevajadzēja tā rīkoties."

Daktere atgādināja, ka patiesībā cīsiņos un sardelēs ir ļoti maz gaļas.

Vecāki maldās, ja domā, ka cīsiņi ir gaļas produkts.

Īstenībā desās ir daudz sojas, konservantu, stabilizētāju, biezinātāju, neveselīgo krāsvielu un citu E vielu.

Desai jābūt kvalitatīvai

Pediatre Daira Brenča, vērtējot VM lēmumu, portālam TVNET sacīja - paši par sevi cīsiņi nav slikts produkts, ja vien tie ir kvalitatīvi.

Taču tāpat tos nevajadzētu ēst katru dienu. Ja bērns tos ēdīs bieži, viņam var sākties veselības problēmas.

Ko bērni ēd mājās?

Viņa arī vērsa uzmanību, ka daļa bērnu jau mājās ir pieraduši pie diezgan neveselīgas pārtikas.

Lai tā nebūtu, vecākiem vajadzētu ne tikai runāt ar bērniem par veselīgām maltītēm.

Vecākiem vajadzētu rādīt piemēru ar veselīgu ēšanu.

Bērns visbiežāk kopē vecāku uzvedību.

Tādējādi - ja bērns ģimenē būs pieradis ēst veselīgi, viņš daudz biežāk šādu uzturu izvēlēsies arī skolā un vēlāk pastāvīgajā dzīvē.

"Ja mazais būs redzējis, ka vecāki ēd kāpostu, burkānu salātus, spiež no tiem sulu un auzu pārslu putrai pārber dzērveņogas, arī viņš pieaudzis izvēlēsies veselīgus produktus.

Savukārt, ja vecāki ēdīs čipsus un pusfabrikātus, tad gudri stāsti par veselīgu uzturu būs neefektīvi."

Viņa arī atgādināja visiem zināmo patiesību, ka

uz veikalu pārsvarā iet pieaugušais un viņš nosaka, ko ģimene ēdis.

Tāpat patlaban ir rudens, kad lielā klāstā un lēti pieejami dažādi vietējie augļi un dārzeņi.

"Kāpēc runāt par pusfabrikātiem, ja ir tik liela veselīgo dārzeņu izvēle?" pediatre retoriski jautāja.

VM neiztur spiedienu. Atļauj bērnus skolās barot ar cīsiņiem

Portāls TVNET jau ziņoja - saņemot iebildumus par gatavoto noteikumu projektu, VM šonedēļ nolēma tomēr neizslēgt cīsiņus un sardeles no bērnudārzu, skolu, slimnīcu un sociālu institūciju ēdināšanas vietu ēdienkartēm, pastāstīja VM Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja Ilze Straume.

Straume norādīja, ka par šo produktu iekļaušanu ēdienkartē ir panākts kompromiss, tāpēc cīsiņus un sardeles varēs piedāvāt, bet ne biežāk kā reizi divās nedēļās un tikai tad, ja tie saturēs vismaz 70% gaļas un tajos nebūs garšas pastiprinātāju.

Jaunie noteikumi paredzēs arī to, ka skolēniem netiks piedāvāti frī kartupeļi, rūpnieciski ražoti un saldēti pelmeņi, frikadeles, zivju pirkstiņi, gaļas izstrādājumi un konservi.


KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu