Streips: "Mauka" nav vainīga

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Necenzēta izteikuma dēļ Latvijas Televīzija (LTV) pagājušajā nedēļā atlaida žurnālistu Kārli Streipu. Pats žurnālists sarunā ar portālu TVNET min citus atlaišanas iemeslus. Streips pieļauj, ka nākotnē varētu atgriezties TV ekrānā.

Pie vainas nav "mauka"

"Ir pilnīgi skaidrs, ka vārds "mauka" nav centrālais atlaišanas iemesls," viņš teica un atsaucās uz valodnieku norādēm, ka tas ir normāls vārds.

Turklāt LTV demonstrē dažādus seriālus un pat multenes, "kurās izskan ne tas vien". Tās pārraida pat dienas laikā, kad TV skatās jaunieši un bērni.

Atlaišana - politizēta

Jautāts par, viņaprāt, patiesajiem atlaišanas iemesliem, Streips vērsa uzmanību, ka LTV pārrauga padome, kurā darbojas politisko partiju pārstāvji. Savukārt valsts televīzija ir atkarīga no valsts piešķirtajām dotācijām.

Pēc Streipa teiktā, iepriekšējā LTV vadība saprata, ka nav jālien uz vēdera politiķu priekšā. Savukārt tagadējais televīzijas vadītājs Edgars Kots to nesaprotot. Viņš neizprotot valsts pasūtījuma jēgu. Ja Kots to saprastu, viņš nebūtu atbrīvojies no visiem raidījumiem, kas varētu traucēt politiķiem.

LTV atbrīvojusies no daudziem traucējošiem žurnālistiem

Žurnālists atgādināja, ka LTV vadībai bija nesaskaņas ar producenti Artu Ģigu un iepriekšējo raidījuma "De facto" komandu, raidījuma "Kas notiek Latvijā?" vadītāju Jāni Domburu un žurnālisti Ilzi Naglu. LTV arī atbrīvojusies no raidījuma "100.pants", kurā bieži uzdeva politiķiem neērtus jautājumus. Tāpat tā atdeva savu seriālu, ko tagad TV3 rāda kā seriālu "UgunsGrēks".

Tagad LTV ir kā smaržīga rožu dobe, kas netraucē politiķu darbu.

Streipam neesot skaidrs, ko LTV vadība turpmāk vēlas darīt ar televīziju. Viņam ir bažas, ka LTV1 paliks tikai lēti ārvalstu seriāli un daži ziņu iestarpinājumi.

Viņš gan nevarot iedomāties, ka tā ir tīša ļaunprātība. Drīzāk mēģinājums izlīst cauri politiskās ietekmes spiedienam. "Stipri šaubos, vai tas kalpo skatītāju interesēm."

Pagaidām "iepauzēs"

Lai arī Streipam līgums ar LTV bija līdz gada beigām, tomēr viņš neplāno televīziju sūdzēt tiesā. "Ja viņiem es neesmu vajadzīgs, viņi nav vajadzīgi arī man!"

Nākamā gada sākumā varētu mainīties LTV uzraugošās padomes sastāvs. Tāpat varētu mainīties LTV vadība un tās attieksme pret viņu, žurnālists teica.

Uz jautājumu, vai līdz tam plāno "iepauzēt" attiecībās ar televīziju, Streips atbildēja: "Nekas cits man neatliek!" Līdz tam viņš turpinās vadīt raidījumu Latvijas radio ēterā. Tāpat viņš nodarbosies ar tulkošanu un lekciju lasīšanu Latvijas universitātē.

Streips pieļauj, ka kādreiz varētu atgriezties LTV ēterā.

Vienlaikus viņš neizslēdz, ka varētu būt redzams kādā komerctelevīzijā. Ja kāda "ņemtu pretī" viņa vadītā raidījuma "Skats no malas" formātu, varētu par to runāt. Visticamāk, runa varētu būt par tieši šo raidījumu, jo Streips uzskata, ka televīzijā vajadzīgi komentāri par politiskajiem procesiem.

Žurnālists arī vērsa uzmanību, ka raidījuma reitingi bijuši labi - ik nedēļu to noskatījušies simts un vairāk tūkstoši cilvēku. Arī no šā aspekta līguma laušana ar viņu neesot bijusi racionāla.

Streips piekrita, ka "nevar divās dienās uzcept jaunu raidījumu". Tāpat esot grūti atrast jaunu vadītāju, kurš dažās dienās varētu "ielekt" jaunā raidījumā.

Streips apgalvoja, ka viņam neesot bijušas finansiāla rakstura domstarpības ar LTV vadību.

LŽA: Streipa atlaišana viena vārda dēļ ir neadekvāta reakcija

Portāls TVNET jau ziņoja, ka LTV 22. septembrī nolēma pārtraukt raidījuma "Skats no malas" pārraides un lauzt līgumu ar raidījuma vadītāju Streipu, jo viņš 19.septembra raidījumā Zaļo un zemnieku savienību nosauca par maukām. Tikmēr Latvijas Žurnālistu asociācija uzskata, ka žurnālista atlaišana un raidījuma slēgšana viena vārda dēļ ir nesamērīga un neadekvāta reakcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu