"Saskaņas centram" valdībā nav vietas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ne tādēļ, ka "okupācijas atzīšana" nav noticis fakts, jo nekad nav bijis šķērslis SC politiskajām ambīcijām. "Saskaņas" ekonomiskais analfabētisms un sazin no kura pirksta izzīsta panaceja, ka SC valdībā palīdzēs risināt sabiedrības integrācijas problēmas, ir iemesli, kādēļ politiskā loģika baksta acī – valdība jāveido ZRP, Vienotībai un VL-TB/LNNK.

Trešais partneris

Diviem partiju pāriem - "SC ar ZZS" un "Vienotībai ar ZRP" ārkārtas vēlēšanu rezultāti pārvilka treknu svītru sākotnējām iecerēm - izveidot vairākuma valdību tikai no divām partijām. Izrādījās, ka ir nepieciešams vēl trešais politiskais spēks.

Nākamās valdības kodolam ZRP un Vienotībai ir divas iespējas - strādāt ar VL-TB/LNNK vai sniegt roku promaskaviskajai partiju apvienībai "Saskaņas centrs". Iespējamā sadarbība ar Zaļo un zemnieku savienību nav nopietnas sarunas vērta, tam piekrīt arī vēlētāju vairākums.

Pirmā nedēļa pēc ārkārtas vēlēšanām pagāja intensīvās partiju savstarpējās pārrunās, bet jaunās valdības koalīcijas aprises vēl arvien ir miglā tītas, partijām gaisā pūšot dūmu aizsegu. Kā bērnu dienu šausmu animācijā "Ezītis miglā" – neskaidrie stāvi iztēlē pārvēršas par briesmoņiem, lapu čaukstoņa tepat blakus un pēkšņa spārnu švīkstoņa atgādina par visur mītošo ļaunumu, tomēr drauga lācīša saucieni dzirdami, bet tāli un netverami.

Ar 56 deputātu atbalstu

Dombrovska otrajai valdībai bija 55 deputātu atbalsts Saeimā. Dombrovska pirmais ministru kabinets pat pusgadu bija mazākuma valdība ar 44 deputātu krēsliem. Divdesmit gadu laikā mūsu valdības nav varējušas lepoties ar izteiktu vairākuma atbalstu parlamentā.

Nupat notikušajās Saeimas ārkārtas vēlēšanās Vienotība, ZRP un VL-TB/LNNK kopā ieguva 56 vietas, kas ir pietiekoši jaunas valdības izveidei. Tomēr muļļāšanās turpinās un skaidrība par koalīcijas sastāvu ārpus partiju pārrunu telpām nav kļuvusi lielāka. Acīmredzot matemātiskais vairākums Saeimā Vienotību un Zatlera partiju neapmierina.

Valsts iekārtas maiņa nav zāles mūsu kaitēm

Kādu trešo mesiju Zatlers ar Dombrovski cer sagaidīt - prezidentālu iekārtu jeb tautas vēlētu prezidentu kopā ar saskaņiešiem? Zatlera partijai, Vienotībai un SC kopā ir vairāk kā nepieciešamās 67 balsis Saeimā, lai veiktu izmaiņas Satversmē. Bet der ielāgot, ka tautas vēlēts prezidents mūsu nenobriedušajā demokrātijā nepalīdzēs atjaunot uzticību valsts pārvaldei, ja tāds bija šīs idejas sākotnējais mērķis.

Saeimas ārkārtas vēlēšanas 17.septembrī parādīja, ka parlamentārā demokrātija Latvijā tomēr spēj pastāvēt un vismaz daļēji pašattīrīties no korumpētiem politiķiem. Piemērs ir PLL mākslīgā veidojuma krahs, TP nestartējot un LPP/LC nepārvarot 5% barjeru vēlēšanās, bet zaļzemniekiem zaudējot acu gaismu no Lemberga dievišķās zilgmes.

Ekonomiskais analfabētisms

SC jau otro parlamenta sasaukumu pēc kārtas nav ekonomiskās programmas piedāvājuma, ko saukt par nopietni izstrādātu ilgtermiņa redzējumu valsts attīstībai un izaugsmei. Ar spējīgām personālijām plāna realizācijai.

Tā vietā saskaņieši nemitīgi atgādina par sevi - aicina rosināt referendumu par eiro ieviešanu, sola indeksēt pensijas, skaļi bļaustās par starptautiskā aizdevuma nosacījumu pārskatīšanu, draud palielināt valsts budžeta deficītu utt. Ar šādiem saukļiem partija demonstrē reti trulu neizpratni par ekonomiskajiem procesiem Latvijā un pasaulē. Saskaņa gan jau to apjēdz, jo izvēlējusies populistisku pozu, lai partija nezaudētu pensionāru elektorātu.

Un kas gan cits SC atliek, jo partija pašrocīgi sevi iedzinusi stūrī ar neizpildītiem solījumiem un balagāna retoriku par nepilsoņu tiesību pārkāpumiem Latvijā.

SC neveicinās sabiedrības integrāciju

No faktiskās divkopienu valsts nepārtapsim par daudznacionālu un saliedētu sabiedrību tikai SC apgalvojumu dēļ, ka partija pārstāvot etniskās minoritātes un aizstāvot viņu tiesības, tādēļ pelnījusi piedalīties jaunās valdības veidošanā. Ja patiesi SC pārstāvētu etniskās grupas Latvijā, tad zinātu, ka tiesību pārkāpumi ir atsevišķi gadījumi, kur cietēji ir gan pamatnācijas indivīdi, gan cittautieši.

SC visrūpīgāk glabātais noslēpums ir "pēdējā salmiņa teorija" - veģetēšana uz etnisko grupu šķietamiem tiesību pārkāpumiem ir vienīgais, kas vēl spēj pārliecināt partijai uzticīgo vēlētāju. Tomēr SC rēķinās, ka ilgstoši un ar vairākiem piegājieniem neiekļūstot valdībā, uzticīgais elektorāts var sākt šķobīties, vēlētājiem metot aci uz citām varas partijām, kas ne tikai sola, bet arī sēž ministru krēslos.

Nākamajai valdībai ir jāizdara krietni vairāk par finanšu disciplīnas un konsekventas budžeta plānošanas kārtību. Valdībai būs soli pa solim jāatjauno uzticība valsts pārvaldei, jastiprina tiesu varas neatkarība un rūpīgi jāiestrādā tiesiskas valsts mehānismi, kas neļautu atgriezties šleserveidīgajiem politbiznesmeņiem. Kopā ar "Saskaņas centra" apvienībā ietilpstošo daudzgalvaino politveidojumu tas nav iespējams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu