Ja partijas nevienosies, prezidents var uzticēt valdību veidot SC

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ja partijas nespēs pašas vienoties par valdības koalīcijas modeli un premjeru, tad Valsts prezidentam Andrim Bērziņam (ZZS) neatliks nekas cits, kā uzticēt valdības veidošanu vēlēšanu matemātiskajam uzvarētājam – Saskaņas centram (SC), ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Lai gan prezidents par savu plānu neko neatklāj, dodot partijām vēl nedēļu laika, lai vienotos, tomēr, ja tas neizdosies, prezidents ķeršoties pie Eiropas valstu demokrātijās un iepriekš arī Latvijā lietotās tradicionālās prakses - ka priekšroka valdības veidošanā tiek dota tai partijai, kas saņēmusi visvairāk balsu.

Tā prezidentam šķietot loģiskākā izeja no situācijas, liecina Nekā Personīga rīcībā esoša neoficiāla informācija. Tas nozīmē, ka uzdevumu sastādīt valdību saņemtu viens no diviem SC premjera amata kandidātiem – Nils Ušakovs vai Jānis Urbanovičs. Lielāka iespēja, ka tas būtu Urbanovičs, jo prezidents kā vēlamāko minējis, ka premjera nominants būtu starp Saeimā ievēlētajiem politiķiem, turklāt Urbanovičs no vēlētājiem ir saņēmis vislielāko plusiņu skaitu.

Iniciatīvas nodošana SC gan varētu novest pie tā, ka valdības veidošana kļūtu par izrādi uz vairākiem mēnešiem ar vairākiem cēlieniem, jo skaidrs, ka SC sagatavotajam valdības modelim Saeimas vairākuma atbalsta nebūtu. Laiks būtu zaudēts un viss process jāsāk no gala.

Toties ieguvums – ka demokrātiskās valstīs pieņemtā pieklājība būtu ievērota un SC turpmāk būtu atņemts iegansts žēloties, ka tiem, lai arī kā formālajiem, bet tomēr uzvarētājiem vispār nav dota valdības veidošanas iespēja. Tas mazinātu arī aizkulisēs no SC politiķiem dzirdētās prognozes par varbūtēju demaršu, protestējot ar mandātu nolikšanu vai ar savu atbalstītāju rīkotiem nemieriem, kas varētu sekot, ja SC pavisma atstumtu no valdības veidošanas procesa, secina raidījums.

Gan Vienotības līdere Solvita Āboltiņa, gan Zatlera Reformu partijas priekšsēdētājs Valdis Zatlers Nekā personīga ir pauduši cerības, ka prezidentam savu plānu nenāksies īstenot un nedēļas laikā partijas vienošanos panāks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu