Zatlera tanks samīca visas cerības

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA. TVNET karikatūra

Valdības veidošanas process ir pārvērsts par pašiznīcinošu farsu. ZRP un Vienotība stīvi sēž pie galda, viena otrai pretī kā derībās - kurš pirmais bildīs kādu skaņu, tas uzvarētājam pirks saldējumu. Un tikai tādēļ, ka Zatlera partija par jebkuru cenu uzstāj uz "Saskaņas centru" virzīšanu valdībā. Nav vēl pienācis laiks to darīt, Zatlera kungs!

Ziņkārība nogalināja kaķi jeb Zatlera politiskās ambīcijas

Varbūt tiešām Zatlera vēsturiskos lēmumus t.i. Saeimas atlaišana un cittautiešu partijas bīdīšanu valdībā, vieno līdzīga motivācija – salta aprēķina korelētas Zatlera politiskās ambīcijas. Šīs ambīcijas Saeimas atlaišanas gadījumā sakrita ar valsts un sabiedrības interesēm, atsvabināties vismaz no dažiem korumpētiem politiķiem.

Ja Zatlera lēmumam Nr.2 bija liels sabiedrības atbalsts, tad ZRP šķietamā apsēstība iekļaut valdībā Saskaņas centru ir priekšlaicīgs, nepārdomāts un sabiedrībā stipri par maz izdiskutēts lēmums.

Nacionālajām trīs partijām ZRP, Vienotībai un VL-TB/LNNK (turpmāk – Nacionālā apvienība) bija iespēja izveidot vairākuma valdību ar 56 deputātu atbalstu Saeimā. Neskatoties uz Zatlera reformu partijas pirmsvēlēšanu solījumiem sarunās par jauno valdību priekšroku dot Vienotībai un Nacionālajai apvienībai, uzreiz pēc vēlēšanām ZRP labprātāk koķetē par 53 deputātu stutētu Zatlera un saskaņiešu valdību.

Vai zatleristu un SC veidojums būs līdzvērtīgi lempīgs vai vēl sliktāks par iepriekšējo valdību – iespējams. Bet ārkārtas vēlēšanas nebija balsojums "pret", nejauciet ar referendumu. Tie, kas piedalījās parlamenta vēlēšanās 17.septembrī, balsoja par pārmaiņām, tādēļ no ievēlētajiem tika gaidīts tikai viens - labākā iespējamā valdība.

SC vieta valdībā bija plānota

Zatleristi pārsteidzās un partijas binoklī ievēroja tikai Saskaņas centra izmisīgi lūdzošās actiņas. Nav izslēgts, ka ZRP lēmumu iekļaut valdībā SC veicināja arī ASV vēstnieces Gārberes viesošanās saskaņas līdera Jāņa Urbanoviča mājās Latgalē, vēl augusta beigās. Varbūt SC līdera mājā gaiss kļuva spiedīgs un viņš kaut ko apsolīja ASV vēstniecei?

Ne velti vēlēšanu dienā, 17.septembra pēcpusdienā ziņu aģentūrās pēkšņi uzpeldēja dienu veca Nila Ušakova "atzīšanās" par "50 okupācijas gadiem". Ušakova "atklāsme" bija formāls inscenējums, jo dienu pēc vēlēšanām sekoja Rīgas mēra skaidrojums no sērijas "Okupācija bija, bet okupantu nav."

Izrādās, ar Ušakova ieskatu vēstures grāmatā tomēr bija gana, lai politiskā elite vienbalsīgi slavētu saskaņieša "vēsturisko" runu.

Patiesībā tas bija veikls PR gājiens, ar vienu mērķi – atvieglot Zatlera reformu partijai partnera izvēli pēc vēlēšanām. Vēlēšanu diena vēl nebija pusē, kad 17.septembra rītā veiktās vēlētāju aptaujas (exit poll) iedalīja ZRP stabilu otro vietu. Nav šaubu, ka minētie aptaujas dati vēlēšanu dienā bija "aizplūduši" arī līdz Saskaņas centra politiķiem, kuri, Gārneres iepriekš iedrošināti, nolēma piemānīt lētticīgos (lasi – nākt pretī), izspēlējot teātri vēl vairākas stundas pirms vēlēšanu iecirkņu slēgšanas.

Acīmredzot tādēļ Zatlera reformu partija bija gatava tālākai rīcībai uzreiz pēc vēlēšanām - sākt sarunas ar Vienotību, turot Saskaņas centru čurikus aiz muguras. Un aktīvi strādāt, lai radītu pateicīgu vidi un gaidītu piemērotu brīdi svinīgam paziņojumam par SC iekļaušanu topošajā valdības koalīcijā. Vienotība izlēma Zatlera partiju iedzīt stūrī, lai pēdējā beidzot atklātu kārtis. Publiski, jo abu partiju starpā šādu informāciju būtu grūti noslēpt.

Vienotības revanšs

Jebkurā gadījumā ZRP izvēle par labu SC var kļūt par Zatlera lielāko kļūdu, jo cittautiešu partijas zvaigznīšu brīdis pienāks agri vai vēlu, tuvināšanās būtu vainagojusies panākumiem varbūt pēc trīs vai septiņiem gadiem. Bet ne pirms jaunās nacionālās partijas spēj izaugt par nopietniem politiskajiem spēkiem.

Ja Vienotība neļausies revanšam un spēs saglabāt principiālu nostāju partijas iekšienē, nekļūstot par mazo brāli ZRP un SC valdībā, mūs gaida nepieredzējusi, neprognozējama un vismaz sākotnēji rīcībnespējīga divpartiju valdība.

Vai tieši tādēļ Vienotībai nebūtu jāsniedz sava artava valdībā, piemēram, strādājot kopā bezpartejiska premjera vadībā? Ja Vienotība vienkārši māžojās un vilcinās, ar mērķi celt partijas politiskās akcijas, lai iegūtu labākus ministru portfeļus, tad partijai ir jāiet ZRP un SC valdībā.

Citā gadījumā, dalība ZRP un SC valdībā var kļūt par pašas Vienotības kļūdu. Divpartiju valdības mūžs varbūt nebūs ilggadīgs, bet noteikti būs mokošs un nepatīkamu pārsteigumu pilns daudziem, kuri ārkārtas vēlēšanās atdeva savas balsis par latvisko vērtību sargāšanu, tiesiskuma stiprināšanu un skaidru mūsu valsts ekonomiskās izaugsmes virzību.

Godīga politika izplēn ātri

Naivi, tomēr bija cerība, ka trīs nacionālo partiju konstruktīva sadarbība, veselīgas konkurences pavadā un balstīta uz kopīgām, sabiedrības vairākumam pieņemamām vērtībām un katras partijas pienesumu, paveiktu daļiņu no 20 gadu laikā iekavētā un vairāk. Vismaz jūtami vairāk nekā spēja līdzšinējās valdības.

Pašreiz izskatās, ka šī unikālā iespēja ir ZRP noniecināta un atmesta kā mazsvarīga. Zatlera vadītā partija priekšroku dod valdībai, kas veidota uz mākslīgi radīta bieda - "etniskās sašķeltības" glumā pamata un divu it kā atšķirīgu partiju negausīgas tieksmes pēc varas. Kas zina, varbūt kāds no Zatlera partijas pat redz dīvainu mesijas vīziju ar uzdevumu nesāpīgi integrēt vai pat asimilēt cittautiešus, cerot to panākt tik vien kā ar SC iekļaušanu valdībā.

Sadarbība ar SC veidota no plastilīna

Kāpēc Aivara Lemberga ietekmē zvilnējošā ZZS spēja atrast kopīgu valodu ar Saskaņas centru? Abu partiju sadarbība vainagojās lieliem "panākumiem", tai skaitā, prezidenta neglītā izvēle, apšaubāmas reputācijas tiesībsarga iecelšana, Šleserpuikas glābšana no policijas, korumpētu tiesnešu kandidātu atlase, sev nevēlamo izbrāķēšana utt.

Zatlera partija negrasās sadarboties vai pat runāt ar zaļzemniekiem, jo uzskata to par oligarhu interešu lobiju. Zatleristi piektdienas nakts uzsaukumā runā par tiesiskumu, nacionālu valsti un plašām politiskās sistēmas reformām vai pat valsts iekārtas maiņu, aģitējot par tautas vēlēta prezidenta procedūru. Partija pieprasa saviem biedriem būt par piemēru citiem, ar neaptraipītu reputāciju un lojāliem pret Latvijas valsti...

Bet neko no iepriekšminētā Zatlera partija neprasa no Saskaņas centra. Kādēļ?

Es teiktu tā - nekad neprasi no cita to, ko nevari izdarīt pats.

Un vēl viena nianse. ZRP uzsaukumā plānots "nojaukt etniskās neuzticēšanās mūri". Gribu novēlēt Zatlera partijai veiksmi šo mūri atrast, savādāk jādomā vai ZRP argumenti SC uzņemšanai valdībā nav iepriekš labi izplānoti meli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu