Āboltiņu ievēl par 11.Saeimas spīkeri

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien trešajā balsojuma kārtā par jaunās 11.Saeimas priekšsēdētāju ievēlēja 10.Saeimas priekšsēdētāju un "Vienotības" līderi Solvitu Āboltiņu. Par Āboltiņu aizklātā balsošanā nobalsoja 51 deputāts, pret bija 44 tautas kalpi. Savukārt par spīkeres biedriem ievēlēja Zatleru reformu partijas deputāti Ingu Biti un "Saskaņas centra" frakcijas deputātu Andreju Klementjevu.

Papildināts ar S.Āboltiņas un A.Klementjeva teikto pēc balsojuma

"Lai kāds ir bijis vakardienas sākums, mums ir jāiet uz priekšu," pēc apstiprināšanas deputātus uzrunāja Āboltiņa.

Viņa pateicās deputātiem par parādīto uzticību, kas ir liela atbildība, jo Saeimas priekšsēdētājs ir amatpersona, kas pārstāv ne tikai savu partiju, bet visus Saeimā ievēlētos politiskos spēkus.

"Es ceru, ka ar šo balsojumu melnā svītra mūsu darbībā ir beigusies, turpināsim darbu," viņa teica.

Pēc ievēlēšanas Āboltiņa saņēma ziedus no Nacionālās apvienības viena no līderiem Raivja Dzintara, kā arī 10.Saeimas prezidija locekļa un 11.Saeimas deputāta Jāņa Vucāna (Zaļo un zemnieku savienība).

Balsojumā piedalījās 99 deputāti, 95 vēlēšanu zīmes bija derīgas, četras bija nederīgas, no tām trijās bija balsojums pret abiem. Par otru kandidātu Andreju Klementjevu Saeimas priekšsēdētāja amatā balsoja 41 deputāts, pret bija 54.

Klementjevs, runājot par savu neievēlēšanu Saeimas priekšsēdētāja amatā, atzina, ka neesot īsti uz to cerējis, tomēr 41 balss ir labs rezultāts. Viņš gan pauda nožēlu, ka atkal viss noticis veco tradīciju garā, jo viņš uzskata, ka izpildvarā un lēmējvarā vajadzētu atrasties pretējiem spēkiem, lai varētu viens otru kontrolēt.

Iegūtā 41 balss gan nozīmē, ka būs iespējams kaut kā ietekmēt izpildvaras procesu, uzskata politiķis.

Vakar divās balsošanas kārtās par jaunās Saeimas priekšsēdētāju netika ievēlēts eksprezidents, Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis Valdis Zatlers, kurš bija vienīgais kandidāts uz šo amatu. Tas rada šaubas, vai topošajai valdošajai koalīcijai Valda Dombrovska (V) vadībā ir Saeimas vairākuma atbalsts.

Zatleru ievēlēt solīja jaunā koalīcija, kurā bija 16 ZRP deputāti, seši no tās atšķēlušies tautas kalpi, 20 "Vienotības" pārstāvji, kā arī 14 nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti. Tomēr par eksprezidentu otrajā kārtā nobalsoja tikai 45 tautas kalpi, pret bija 51, bet četri biļeteni bija sabojāti, kas nozīmē, ka par Zatleru nenobalsoja vismaz 11 jaunās koalīcijas pārstāvji.

Apvienības "Vienotība" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis ir pārliecināts, ka šodien Saeima atbalstīs atlaistās 10.Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu arī par 11.Saeimas priekšsēdētāju.

"Spīkeris, es esmu pārliecināts, šodien tiks ievēlēts un tā būs Solvita Āboltiņa," Zaķis sacīja Latvijas Televīzijas raidījumam "Labrīt, Latvija!" telefonintervijā.

Zaķis bija noraidošs par iespēju, ka otrdien balsojumu par Āboltiņas apstiprināšanu Saeimas priekšsēdētājas amatā varētu izgāzt, tādējādi atspēlējoties par Zatlera Reformu partijas (ZRP) līdera Valda Zatlera neievēlēšanu tajā pašā amatā pirmdien.

"Ja sāksies šāda atspēlēšanās, es domāju, ka sāksies darbs pie jaunas koalīcijas," sacīja Zaķis.

Jau vēstīts, ka pēc tam, kad Saeimas deputātu vairākums neatbalstīja koalīcijas izvirzītā kandidāta Valda Zatlera (Zatlera Reformu partija) kandidatūru, 11.Saeimas priekšsēdētāja amatam uz trešo kārtu oficiāli izvirzīts viens kandidāts - "Saskaņas centra" (SC) pārstāvis un 10.Saeimas vicespīkers Andrejs Klementjevs.

Taču ZRP un "Vienotība" pirmdienas vakarā nolēma Saeimas spīkera amatam virzīt "Vienotības" līderi un 10.Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu.

Par atbalstu ir arī šaubas

Zatlera Reformu partijas (ZRP) deputāte Inese Lībiņa-Egner Latvijas radio sacīja, ka ZRP ir likusi pie malas visus aizvainojumus un izvirzījusi Saeimas priekšsēdētāja amatam atlaistās 10.Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, un solīja ZRP vienbalsīgu atbalstu viņai.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš atzina, ka viņam nekas nebūtu pret šādu piedāvājumu, ja pārējā koalīcijas vienošanās par atbildības jomu sadali paliek nemainīga. Tiesa gan, tas esot viņa personīgais viedoklis, jo frakcijā šāda iespēja nav vēl apspriesta.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis norādīja, ka tas esot jaunās pašpasludinātās koalīcijas lēmums un vispirms esot jāsagaida, vai pati Āboltiņa tam piekrīt. "Mēs esam opozīcijas partija un par to spriedīsim," teica Brigmanis.

Klementjevs: ar mani varētu atjaunot Latvijas parlamentāro tradīciju

"Saskaņas centrs" (SC) Saeimas priekšsēdētāja amatam virzot līdzšinējo Saeimas priekšsēdētājas biedru Andreju Klementjevu ir solis, lai atgrieztos pie tradīcijas, kas bijusi pirmskara Latvijas laikā, kad parlamentā partija ar lielāko mandātu skaitu automātiski izvirza savus kandidātus uz Saeimas priekšsēdētāja amatu, intervijā LTV raidījumam "Labrīt, Latvija!" sacīja Klementjevs.

"Mēs redzam, ka šodien turpināsies netīrās spēles, tādējādi vienam otru uzmetot. Tāpēc ar manas kandidatūras izvirzīšanu vēlamies ne tikai izkāpt no politiskās izolācijas, kurā esam bijuši, bet arī, veikt pārmaiņas patreizējos procesos ar koalīcijas izveidi. Ja nav koalīcijā vienotības, tad mēs esam gatavi piedāvāt citu variantu," sacīja Klementjevs.

Āboltiņa: atlaistajiem deputātam ir tiesības pretendēt uz amatiem

Intervijā Latvijas Radio Āboltiņa šorīt sacīja, ka 11.Saeima ir jauna un tajā ievēlētajiem deputātiem, tāpat kā viņai, ir morālas un juridiskas tiesības uz jebkuru Saeimas amatu.

"Vēlos teikt, ka mēs runājam par jaunu 11.Saeimu un ikviens šajā sasaukumā ievēlētais deputāts ir saņēmis mandātu no tautas, kas viņam un tāpat arī man, dod morālas un juridiskas tiesības ieņemt jebkuru no Saeimas amatiem," sacīja Āboltiņa.

Vakar divās balsošanas kārtās par jaunās Saeimas priekšsēdētāju netika ievēlēts eksprezidents, Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis Valdis Zatlers, kurš bija vienīgais kandidāts uz šo amatu. Tas rada šaubas, vai topošajai valdošajai koalīcijai Valda Dombrovska (V) vadībā ir Saeimas vairākuma atbalsts.

Kā ziņots, Zatleru ievēlēt solīja jaunā koalīcija, kurā bija 16 ZRP deputāti, seši no tās atšķēlušies tautas kalpi, 20 "Vienotības" pārstāvji, kā arī 14 nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti. Tomēr par eksprezidentu otrajā kārtā nobalsoja tikai 45 tautas kalpi, pret bija 51, bet četri biļeteni bija sabojāti, kas nozīmē, ka par Zatleru nenobalsoja vismaz 11 jaunās koalīcijas pārstāvji.

Tagad gaidāma balsošanas trešā kārta, uz kuru jau tiks virzīti jauni augstā amata kandidāti, jo Zatlers no tālākas kandidēšanas ir atteicies.

Savu kandidātu - Andreju Klementjevu - pieteikusi apvienība "Saskaņas centrs". Savukārt ZRP paziņojusi, ka Saeimas priekšsēdētājas amatam virzīs "Vienotības" līderi, pašreizējo Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu. "Vienotība" paziņoja, ka līdz otrdienai šo ZRP lēmumu nekomentēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu