Bezmaksas informācija ir mēris, kas jāārstē!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA. TVNET karikatūra

Kopš pirmdienas visiem Latvijas iedzīvotājiem pēkšņi ir aizliegts iepazīties ar Igaunijas un Lietuvas meteoroloģisko dienestu sniegto bezmaksas informāciju. Tas nav arī maksas pakalpojums, kā varētu domāt. Patiesībā liegums tapis pēc mūsu valsts SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" lūguma – lūdzu, bloķējiet Latvijas datoru IP adreses!

Papildināts ar Konkurences padomes paziņojumu.

Konkurences padome (KP) vērtēs Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) rīcības atbilstību Konkurences likumā noteiktajiem aizliegumiem. "Patlaban KP iegūst informāciju un skaidrojumus par LVĢMC rīcību. Pēc informācijas izvērtēšanas KP varēs sniegt viedokli par LVĢMC rīcības atbilstību Konkurences likumā noteiktajiem aizliegumiem," norāda KP pārstāvis Māris Stenders.

Bloķē bezmaksas informāciju, jo pašiem tā ir maksas

Kopš 17.oktobra Latvijas iedzīvotājiem ir bloķēta piekļuve Igaunijas un Lietuvas meteoroloģiskajiem datiem, kas iepriekš bija bezmaksas un brīvi pieejami. Nav liela skāde, jo mums taču ir savs dienests - valsts SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (LVĢMC).

Tiesa, šī informācija vairs nav par velti - LVĢMC nupat sākuši prasīt samaksu, 0,30 lati stundā. Neko darīt, nav jau liela summa un izvēles arī vairs nav, jo igauņi un leiši mums neļauj apskatīt savu bezmaksas meteo informāciju - gribi zināt, maksā ragā LVĢMC. Neko nenojaušot, mēs būtu spiesti pirkt LVĢMC pakalpojumu kā vienīgo pieejamo.

Tas bija velnišķīgi labs plāns!

Saviem kaimiņiem atklājam, kā pie mums ierasts kārtot lietas...

Latvijas IP adresēm uzliktais liegums patiesībā ir mūsu pašu LVĢMC inscenēts komercprojekts ar mērķi mākslīgi radīt pateicīgu vidi garantētai peļņai, pie reizes likvidējot Latvijas iedzīvotājiem ērto bezmaksas meteo informāciju.

Šonedēļ kļuva skaidrs, ka LVĢMC vērsies ar lūgumu pie Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldes aizliegt meteoroloģiskā radara un prognožu modeļu informācijai pieeju no Latvijas. Lietuviešu kolēģi bija neizpratnē, bet lūgumu izpildīja. Pirmdienas pēcpusdienā piekļuve no Latvijas IP adresēm slēgta arī Igaunijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta (IMHI) meteoroloģiskajam radaram. Igauņu dienesta mājaslapā norādīts, ka piekļuve slēgta saskaņā ar IMHI un LVĢMC vienošanos. Tā pati vienošanās, kuras esamību LVĢMC vadītājs Andris Leitass centās noliegt.

Nebūtu pārsteigums, ja līdzīga rakstura LVĢMC lūgumi par bezmaksas meteoroloģiskās informācijas liegumu Latvijas iedzīvotājiem pausti arī Baltkrievijai un Polijai.

Zema spiediena apgabals

LVĢMC valdes priekšsēdis Andris Leitass sākotnēji liedzās, ka esot vērsies pie kaimiņzemju kolēģiem ar tādiem lūgumiem: "Es nevaru ietekmēt meteodienesta vadītāju lēmumus. Ja viņi ir nolēmuši regulēt situāciju šādā veidā, es nevaru ne ietekmēt, ne veicināt, ne bremzēt."

Savukārt igauņu meteodienesta IMHI vadītājs Jans Sārs apgalvo pretējo, varbūt viņam liekas pazemojoši melot un izlikties par nezinīti. Atsaucās arī lietuvieši: “That was quite a surprise for us too, but the access to block things actually came from Latvian side. It's been made on the top managers level, so only a few people got a full picture.”*

Vakardienas sarunā ar TVNET Latvijas valsts SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" valdes priekšsēdētājs Andris Leitass dziedāja jau citu dziesmu - lēmumu lūgt "palīdzību" kaimiņvalstīm viņš jau sauc par pēdējo salmiņu, par vienīgo "alternatīvu, kas varēja pastāvēt". Acīmredzot LVĢMC gāja uz visu banku, jo samazinātā valsts finansējuma dēļ nekādā gadījumā nedrīkstēja pieļaut, ka komercprojekts par maksas meteoroloģiskās informācijas piedāvājumu Latvijā izgāžas.

Ja LVĢMC vadība melošanu savas valsts iedzīvotājiem atzina par mazāko ļaunumu, tad

vienas valsts iedzīvotāju tiesības diskriminējošas vienošanās ar Igauniju un Lietuvu par aizliegumu piekļūt bezmaksas informācijai ir jārisina starpvalstu līmenī.

19.oktobrī pieeja Lietuvas meteoroloģiskajiem datiem ir atjaunota.

Uzziņai

Valsts SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centram" trūkst finanšu līdzekļu meteoradara uzturēšanai - 30 tūkstošu latu gadā. Tajā pašā laikā Valsts iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā redzams, ka LVĢMC šovasar operatīvajā līzingā iegādājies trīs Subaru automašīnas par kopējo summu 40 tūkstoši latu (http://www.iub.gov.lv/pvs/show/193610).

* - tulkojums no angļu valodas, Meteolapa.lv: "Tas arī mums bija pārsteigums, bet lūgumu bloķēt pieeju izteica Latvijas puse. Lēmums ir tapis vadības līmenī, tādēļ tikai daži no mums ir informēti par vienošanās detaļām."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu