Tiesībsargs: LVĢMC un Igaunijas vienošanās nav diskriminējoša

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Situācijā, kad Igaunijas meteodienests Latvijas iedzīvotājiem ir liedzis pieeju savai bezmaksas meteoroloģiskajai informācijai pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) lūguma, nav saskatāma diskriminācija, tiesībsarga Jura Jansona viedokli pauda tiesībsarga konsultante komunikācijas jautājumos Ruta Siliņa.

"Par diskrimināciju uzskatāma aizliegta atšķirīga attieksme, kuras mērķis vai rezultāts ir personas nostādīšana mazāk labvēlīgā situācijā attiecībā pret citu personu, kas atrodas ar šo personu salīdzināmos apstākļos, un kuras pamatā ir personas piederība pie noteiktas grupas. Vienlīdzības princips pieļauj un pat prasa atšķirīgu attieksmi pret personām, kas atrodas atšķirīgos apstākļos, kā arī pieļauj atšķirīgu attieksmi pret personām, kas atrodas vienādos apstākļos, ja tam ir objektīvs un saprātīgs pamats," skaidroja Jansons.

Šajā situācijā būtu jāvērtē, vai Igaunijas un Latvijas iedzīvotāji atrodas salīdzināmos apstākļos - tas ir, vai Igaunijas meteodienests ir pamatoti noteicis atšķirīgus nosacījumus meteoroloģiskās informācijas iegūšanai Latvijas un Igaunijas iedzīvotājiem.

Tiesībsargs uzskata, ka norādītajā situācijā Latvijas un Igaunijas pilsoņi neatrodas salīdzināmos apstākļos, jo katrai valstij ir tiesības noteikt saviem iedzīvotājiem zināmu tiesību apjomu. Igaunijas meteodienests pamatoti var noteikt tikai savas valsts iedzīvotājiem tiesības bez maksas iegūt meteoroloģisku informāciju. Igaunijas meteodienestam nav pienākuma nodrošināt arī citu valstu iedzīvotājus ar meteoroloģisku informāciju uz tādiem pašiem nosacījumiem kā savas valsts iedzīvotājiem.

"Līdz ar to šajā situācijā atšķirīga attieksme pret savas valsts un citu valstu iedzīvotājiem no Igaunijas meteodienesta puses ir pamatota un šeit nav saskatāma diskriminācija. Turklāt tiesībsarga kompetencē neietilpst vērtēt citu valstu iestāžu un dienestu lēmumus. Tiesībsarga mērķis ir veicināt to cilvēktiesību aizsardzību, ko garantējusi Latvijas valsts," piebilda Jansons.

Kā ziņots, Lietuvas un Igaunijas meteodienesti lieguši pieeju savai bezmaksas meteoroloģiskajai informācijai no datoriem ar Latvijas IP adresi pēc tam, kad LVĢMC līdz šim bezmaksas pieejamo meteoroloģiskā radara informāciju izveidoja par maksas pakalpojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu