VID jaunā ēka nogrimst Bojāra purvā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA. TVNET karikatūra

Šķiet, ka miljons ir cena, par kādu var nopirkt labvēlīgu lēmumu Rīgas domē. Par šīs summas ekvivalentu eiro valūtā Vaškeviča tagadējā sieva V.Vilkaste nopirka zonējuma maiņu savam Mežaparka īpašumam*. Tagad uz šīs zemes Rīgas eksmērs Gundars Bojārs būvēs VID jauno administratīvo kompleksu. Valstij neizdevīgais nomas līgums ar Bojāru nosaka, ka 30 gadus uzturēsim viņu - uz VID reputācijas rēķina.

VID jaunā ēka turpmākos 30 gadus atradīsies uz zemes, kura apbūvēta, pateicoties miljonam, kas samaksāts kukuļos

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) reputācijai jābūt nevainojamai - tā administrē iedzīvotāju nodokļus, kas ir budžeta lielākā ienākumu pozīcija. Pašreizējā VID un Finanšu ministrijas vadība acīmredzot uzskata, ka sabiedrības zemais uzticības līmenis valsts pārvaldei ir sasniedzis akas dibenu, tādēļ Bojāra privātbiznesa uzturēšana turpmākos 30 gadus lielāku skādi radīt nevar.

Pat šogad pasludinātais tiesas spriedums RD kukuļošanas lietā un apsūdzēto (tai skaitā Vaškeviča sievas Vilkastes) notiesāšana nav pietiekošs iemesls, lai Dombrovska jaunā valdība nopietni izskatītu iespēju lauzt valstij neizdevīgo līgumu ar Bojāra "Mežaparks SPV".

Bet amatpersonas atsakās runāt par līguma laušanu ar Krievijas uzņēmējiem piederošo Gundara Bojāra "Mežaparks SPV" par VID administratīvā kompleksa būvniecību, neminot atteikuma iemeslus.

2008.gadā Rīgas eksmērs solīja valsti sūdzēt tiesā par 21 miljonu latu, ja tā nepildīs savas saistības. Ņemot vērā mākslīgi sadārdzinātās būvniecības izmaksas no Bojāra kompānijas puses (sākotnēji tās lēstas 90 miljoni, bet šogad vairs tikai 35 miljoni latu), teorētiski iespējamā soda nauda ir vismaz vairākas reizes mazāka.

Patiesais iemesls nelauzt līgumu ar Bojāra kompāniju par VID jaunā kompleksa būvniecību drīzāk ir "jaunās" varas vecās saistības, kuras mīļā miera labad plānots izpildīt, nevis ķēpāties - skaidrot sabiedrībai, kāpēc pareizāk ir zaudēt desmitus tūkstošus latu tiesas procesos, ja Bojāra "Mežaparks SPV" patiesie īpašnieki un maizes devēji – Krievijas uzņēmēji izlems tiesāties ar Latvijas valsti.

Kas ir Gundars Bojārs, Jura Bojāra dēls?

Gundara Bojāra tieksme lidot dzima agrāk, vēl tēva paspārnē, bet pretī saulei atvase tiecās līdz ar iesēšanos Rīgas mēra krēslā pēc 2001.gada pašvaldības vēlēšanām, kad Jura Bojāra vadītā LSDSP ieguva 14 deputātu vietas. Partijas priekšsēdētāja dēls Gundars Bojārs kļuva par galvaspilsētas mēru uz visu domes sasaukuma laiku.

Kopš 90. gadu otrās puses Rīgas dome, it sevišķi pilsētas attīstības departaments, bija slavena uzņēmēju aprindās kā korupcijas sacaurumots midzenis. Par kaunu Latvijai, pavisam jaunā veidolā masveida korupciju un nelikumīgu miljonu apgrozīšanu vairākus gadus vēlāk atklās ASV Tieslietu ministrija - 2010.gadā ASV apsūdzēja Vācijas autobūves gigantu Daimler (Mercedes-Benz ražotājs) kukuļošanas epizodēs 22 pasaules valstīs, tai skaitā Latvijā.

ASV izmeklētāji publiskoja kādā slepenā Daimler sarakstē teikto:

"(..) A March 24, 2002 memo reflects that 5% commision on the underlaying deal (216 115 euro) would be made through one of the US incorporated nominees to the members of a political party in the Latvian city, who controlled the City Council at the time, including the son of a high-ranking government official whose father had influence over the tender."

Cita epizode, kas notika tajā pašā laikā, kad Daimler ieziepēja Rīgas domes varas partijas Mercedes-Benz autobusu pirkšanai:

2001./02. gadā Ainārs Šlesers aktīvi iesaistās drauga Viestura Koziola komercprojektā ar vienu mērķi - jebkādiem līdzekļiem panākt teritorijas plānojuma izmaiņas Ķīpsalā, lai paaugstinātu īpašuma pārdošanas vērtību. 2002.gada 20.novembrī Rīgas dome "izpalīdz" toreizējam Ministru prezidenta Repšes biedram Šleseram saņemt būvatļauju "Saules akmens" augstceltnes būvniecībai. Sākotnējais teritorijas zonējums šādu būvi neatļāva.

UNESCO protestēja, bet nevienu tas neuztrauca...

Vaškeviča sieva sava saules akmens gaidās

Pāris gadus vēlāk Šlesera pārbaudīto taciņu uz RD iecierēja arī Vaškeviča laulātā. V.Vilkastes rosīšanās vienmēr bijusi saistīta ar nekustamo īpašumu spekulācijām, uzpērkot lēti un pārdodot ar peļņu. Arī 22 hektāru lielo Mežaparka īpašumu, ko Vilkaste esot iegādājusies par it kā 175 000 latu, bija paredzēts pārdot ar uzviju.

Tiesībsargi Vaškeviča sievai nav pārmetuši izvairīšanos no nodokļiem, tomēr Vilkastes minētā summa par vērtīgo Mežaparka īpašumu ir pārāk maza, lai būtu ticama.

2004.-2005. gadu laikā, lai paaugstinātu zemes vērtību pirms pārdošanas, Vilkaste, šķiet, sava vīra Vladimira Vaškeviča iedrošināta, piekrīt maksāt pieprasīto kukuli miljona eiro apmērā RD attīstības departamenta direktora vietniekam Pēterim Strancim - tā RD kukuļošanas lietā notiesātais Štālbergs esot izteicies krimināllietas izmeklētājiem.

Vaškeviča sievas kukulis sasniedz adresātus, un 2005.gada 20.decembrī jaunais Rīgas domes sasaukums maina teritorijas zonējumu Vilkastes īpašumam. Tikai divas dienas vēlāk, 22.decembrī, Vilkaste noslēdz grandiozu darījumu - par 29,7 miljoniem latu pārdodot savu "uzlaboto" īpašumu starpniekam.

Bojāra Štrama un Dolgopolova Kononova

Iepriekš iecerētais rīcības plāns sāk piepildīties, un eksmērs G.Bojārs saņem norādi no Krievijas uzņēmējiem dibināt SIA "Mežaparks SPV" (2006.g. 21.februārī, Lursoft dati), ar vienu mērķi - pēc dažiem mēnešiem kļūt par vienīgo Mežaparka vērtīgās zemes pārvaldītāju.

Starpnieka iesaiste zemes pārdošanas darījumā bija nepieciešama, lai daudzmiljonu darījuma galasaņēmējs jeb G.Bojāra SIA vēlāk neiekļūtu nepatikšanās. Ja shēmotāji nebūtu saglabājuši piesardzību, tad RD kukuļošanas lietā uz apsūdzēto krēsla, iespējams, būtu sēdējis arī Gundars Bojārs par amata pilnvaru pārsniegšanu Rīgas mēra krēslā.

Interesanti, ka tikai dažas dienas pēc Bojāra SIA dibināšanas – 2006.gada februārī "izplaukst" cita SIA - Bloom Communications, kas aktīvi sāk pucēt Krievijas uzņēmējiem piederošās Bojāra kompānijas "Mežaparks SPV" tēlu.

Starp Bloom Communications sākotnējiem dibinātājiem bija G.Bojāra Rīgas mēra laika palīdze Brigita Štrama, kura ir RD korupcijas lietā notiesātā Viļņa Štrama laulātā. Dibinātāju vidū bija arī Dolgopolova toreizējā preses meitene Anna Kononova (Lursoft dati), kura tagad ir Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) uzticības persona.

Viņi palika prokurora atvilktnē

Miljons kukuļos Vilkastei nodrošināja teritorijas zonējuma izmaiņas un fantastisku peļņu, bet vēlākajam zemes pārvaldītājam - Gundara Bojāra kompānijai - nu jau likumīgas tiesības minēto Mežaparka īpašumu apbūvēt pēc sirds patikas, pēc vajadzības celt augstceltnes, kā arī VID jauno administratīvo ēku kompleksu.

Apgalvot, ka G.Bojārs pārkāpis amatpersonas pilnvaras Rīgas mēra krēslā, lai vēlāk gūtu personisko labumu, nevaram. Tāpat nevaram apgalvot, ka toreizējais Rīgas mērs Gundars Bojārs ar sava padomnieka "attīstības jautājumos" Armanda Zihmaņa starpniecību nodrošināja Vilkastes kukuļa nodošanu "pareizajiem" cilvēkiem.

Publiski ir izskanējis, ka RD kukuļošanās lietā notiesātais Štālbergs norādes par Bojāra padomnieka Zihmaņa starpniecību kukuļošanas epizodēs ir izteicis, tomēr prokuroram neizdevās savākt pietiekošus pierādījumus apsūdzībai, jo citi apsūdzētie RD ierēdņi baidījās runāt par patiesajiem darījuma apmēriem.

Apsūdzēto bailes, droši vien bija iemesls, kādēļ prokurors neriskēja pierādīt Tautas partijas krusttēva Andra Šķēles un dažu Latvijā pazīstamu baņķieru saistību ar citiem Gundara Bojāra projektiem, piemēram, Z Towers un projekts Podraga ielā. Minētās krimināllietas epizodes palika prokurora atvilktnē.

Uz vienu roku

Lai aizstāvētu Krievijas biznesmeņu daudzmiljonu ieguldījumus, starp kuriem publiski figurējis Krievijas miljardiera Viktora Vekselberga vārds, 2006.gada decembrī Bojārs izstājās no mirstošās LSDSP un uzreiz iestājās buldozera Šlesera LPP/LC. Šī savlaicīgi noslēgtā politiskā daudzsievība Bojāram nodrošināja politisko aizmuguri Godmaņa valdības satiksmes ministra Aināra Šlesera personā.

Šlesera un Šķēles kopīgie politbiznesa projekti un 2007.-2008. gadā TP politiskās ietekmes izplešanās nesa augļus arī Bojāra lolojumam, kad "Mežaparks SPV" uzvarēja VNĪ 2008.gadā rīkotajā konkursā par tiesībām būvēt daudzmiljonu VID kompleksu, nomas līgumu noslēdzot uz 30 gadiem ar mākslīgi sadārdzinātām izmaksām.

Valsts kontrole 2011.gada oktobrī atzina, ka valsts VNĪ (Valsts nekustamo īpašumu kapitāldaļu turētāja ir Finanšu ministrija) personā uzņēmusies neizdevīgas saistības, kuru pārtraukšanas gadījumā pret valsts uzņēmumu var vērst prasību par zaudējumu (tostarp negūtās peļņas) atlīdzināšanu.

Kalvīša/Godmaņa valdību vienojošā iezīme bija spēja melot un izlikties, pieprasot visām valsts pakļautībā esošajām iestādēm dancot pēc viņu stabules. Citiem vārdiem, tautpartijieša Māra Kaijaka tolaik vadītā VNĪ ir rīkojusies pretēji valsts interesēm. Diemžēl ar šādu secinājumu vairs nevienu nevar piespiest aktīvi rīkoties, atkratoties no valsts prestižu graujošiem un nepamatoti lieliem finanšu darījumiem.

Laiks, kad rīkoties pretēji valsts interesēm bija valdošās varas interesēs, nav beidzies.

Ja valsts nelauzīs līgumu ar Bojārparku, mēs vēl 30 gadus jutīsim Bojāra un viņam līdzīgo elpu sev pakausī.

P.S. Līdz šodienai neviens politiķis, kurš rūpējas par politisko piesegu noziedzīgām darbībām, nav notiesāts.

* - Rīgas domes kukuļošanas krimināllietas iztiesāšana nav beigusies, jo pirmās instances notiesājošo spriedumu ir pārsūdzējušas visas trīs bijušās Rīgas domes amatpersonas un I.Vilkaste.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu