Izkrāpj latgaliešu balsis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Skrejlapas, kurā aicināts parakstīties par krievu valodu kā otru valsts valodu, maldina cilvēkus. Uz tās uzdrukātais latgaliešu teksts liek domāt, ka parakstoties var panākt, ka latgaliešu valoda kļūst par oficiālo valsts valodu. Savukārt parakstu vākšanas iniciatori pārmetumus noliedz.

Biedrības "Latgolys Saeima" valdes priekšsēdētāja vietnieks Andris Slišāns portālam TVNET sacīja - viņam ļoti nepatīk, ka skrejlapā uzdrukātais latgaliešu valodā sajauc kopā divas dažādas lietas.

"Tas samaisa prātu tantiņām, kas dzīvo Latgalē. Viņas var padomāt - ja krievu valoda būs kā otra valsts valoda, arī latgaliešu valodas statuss būs spēcīgāks. Latgalē dzīvojošie grib savai valodai statusu." Viņa vērtējumā,

šajā gadījumā latgaliešu valoda izmantota, lai tīši maldinātu.

Jau sākoties parakstu vākšanai par krievu valodu kā otru valsts valodu, biedrība vērsusi uzmanību uz šo aplamību - šīs lietas nedrīkstētu jaukt kopā.

"Ir labi, ka lieto latgaliešu valodu, bet to nedrīkst izmantot sliktā veidā.

Latgaliešu valodu nedrīkst izmantot, lai popularizētu krievu valodu.

Iniciatori pārmetumus nesaskata

Savukārt "Dzimtā valoda" atbalsta komitejas preses dienesta pārstāve Jeļena Bačinska sarunā ar portālu TVNET skaidroja, ka skrejlapās informācija rakstīta ne tikai latviešu un krievu, bet arī latgaliešu valodā, jo tādā veidā komiteja atbalsta latgaliešus un viņu aktivitātes, vācot parakstus par latgaliešu valodu kā oficiālo reģionālo valodu Latgalē.

Latgalieši toreiz atbalstījuši viņu iniciatīvu par krievu valodu kā otru valsts valodu, un tādēļ šoreiz nolemts izpalīdzēt latgaliešiem, drukājot informāciju uz skrejlapas arī latgaliski.

Bačinskai nebija informācijas, cik lielu aktivitāti krievu valodas akcijā izrādījuši latgalieši.

Viņa noliedza, ka latgaliešu valoda uz skrejlapas maldinātu cilvēkus un liktu viņiem domāt, ka parakstoties viņi atbalsta arī latgaliešu valodu kā oficiālo valsts valodu.

Utopija: Vēlas apvienot visas nācijas

Komiteja iestājoties ne tikai par krievu valodu kā otro valsts valodu, bet arī visu valodu un nāciju apvienošanu. Bačinska gan nevarēja paskaidrot, kā komiteja šo utopisko ideju iedomājas un kā tas reāli varētu notikt.

TVNET jau ziņoja, ka no 1. līdz 28. novembrim par likumprojekta "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" ierosināšanu, kas paredz iekļaut tajā nosacījumu par krievu valodu kā otru valsts valodu, Latvijā parakstījušies 130 678 vēlētāji, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas informācija.

Savukārt biedrības "Dzimtā valoda" dati liecina, ka patlaban parakstījušies 157 000 vēlētāj.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu