Ķīlis: brīvlaiks ir nerakstīts sociālais labums skolotājiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vasaras brīvlaiks ir vēsturiski izveidojies sociālais labums skolotājiem, atbildot uz pedagogu iebildumiem par mācību gada pagarināšanu, intervijā "Dienas Rītam" pavēstīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Nerakstīts sociālais labums

"Lai arī oficiāli ir astoņas nedēļas, tie trīs vasaras mēneši ir nerakstīts vai vēsturiski izveidojies sociālais labums, kas ir skolotājam un kas zināmā mērā kompensē zemās algas," sacīja ministrs un piebilda, ka par to vēl jādiskutē.

Ķīlis uzsvēra, ka, pagarinot mācību gadu, plānots pārskatīt mācību slodzi, tostarp saturu un mācību procesu.

Viņš arī norādīja, ka ir jāveicina bērnu atrašanās ārpus skolas telpām.

"Mums ir labi apstākļi maijā un septembrī. Arguments, ka jāuzņem saule, ir patiess, bet tas nav nekādā sakarā ar Latvijas laikapstākļiem, tas netraucē mācības visu jūniju noturēt ārā. Lai nav tā, ka mēs pārāk intelektualizējam un ieliekam bērnus telpās," pastāstīja Ķīlis.

Ar neapmierinātību ir jārēķinās

Viņš arī atgādināja, ka plānots mainīt finansēšanas sistēmu, ieviešot principu "nauda seko skolai", lai tādējādi varētu palielināt skolotājiem algas. "Brīvlaikam nevajadzētu strādāt kompensējošā nozīmē, tas būtu jocīgi, jo tad citiem, kas arī smagi strādā, arī vajadzētu vairākus mēnešus," argumentēja Ķīlis.

Viņš vēlas, lai nākamgad tiktu panākta vienošanās par skolu finansēšanu, pieļaujot, ka to varētu ieviest no 2013.gada sākuma. "Ja sabiedrība, diskutējot par šiem argumentiem, secinās, ka ir labi, kā ir, tad tas ir sabiedrības lēmums, bet kādam ir jāvirza diskusija, nevar klusēt," paskaidroja Ķīlis.

Ministrs atzina, ka reformu piedāvājumi ik pa brīdim izraisīs sabiedrības grupu neapmierinātību, bet ar to ir jārēķinās. "Visu laiku ir kāda puse, kurai nepatiks," minēja Ķīlis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu