Bērziņš: Jaunā Saeima ir "pilnīgs vakars"

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas politiskā elite ir ļoti vāja un pliekana, bet 11.Saeima, salīdzinot ar iepriekšējiem sasaukumiem, - "pilnīgs vakars", intervijā sacīja ekspolitiķis, Tautas partijas dibinātājs, kādreizējais finanšu un veselības ministrs jeb tas pats Gundars Bērziņš, kurš ir tieši atbildīgs par veselības nozares katastrofālo stāvokli Latvijā.

"Saeima ir ļoti vāja un pliekana. Politikā nepieciešamas personības, bet Latvijas redzamākajiem politiķiem nav ne mērķu, ne kā. Lai ģenerētu veiksmi, jābūt iepriekšējai veiksmīgai pieredzei biznesā vai jebkurā citā jomā. Tikmēr pēdējos sasaukumos uz Saeimu nāk ļoti daudz neveiksminieku. Šīs Saeimas deputāti sākumā bija ļoti bailīgi, kā jau nonākuši svešā vietā, bet tagad ir tā, ka viņi nenieka nesaprot, bet viņiem "viss ir skaidrs", līdz ar to Saeimā patlaban ir "pilnīgs vakars"," sacīja Bērziņš, akcentējot, ka viens izņēmums tomēr esot.

"Valdim Dombrovskim sokas tīri labi. Kopumā valdībai ir plusi - viņi visi tādi mierīgi, un tas ir pareizi, jo situācija ir sarežģīta - ja būtu asas kustības, tā būtu vēl sarežģītāka. Vienlaikus - nav uzdrīkstēšanās. Biju blakus Andrim Šķēlem 1995.gada krīzē. Toreiz nebija nekā - ne ārzemju naudas, ne jebkādas palīdzības, un bija nežēlīgi smagi. Visi kliedza, vaidēja, bet - "izvilkām" un sākās strauja attīstība. Tagad vairs nav interesanti, jo nav asuma. Agrāk bija kaut vai Ainārs Šlesers - vismaz atšķīrās ar kaut ko, viņam bija dinamika, drosme. Viņu varēja sist, bet viņš tik turpināja runāt," sacīja Bērziņš.

Jautāts, vai, izstājoties no Tautas partijas 2010.gadā, Bērziņš paredzēja tās drīzās beigas, ekspolitiķis atbildēja apstiprinoši.

"Ja nav satura, katra kustība agri vai vēlu beidzas. Tanī brīdī partijā vairs nebija vilkmes - nebija vairs, ko cilvēkiem piedāvāt. Tas bija acīmredzams. Tiesa, līdz tam Tautas partija bija ievērojams spēks. Kura gan partija varēja uzvarēt divās vēlēšanās pēc kārtas? Vienīgais izņēmums varbūt ir apvienība "Vienotība", bet arī - uzvara tika gūta, apvienībai transformējoties," sacīja Bērziņš.

Viņš arī norādīja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja prasība Tautas partijai atmaksāt 9.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas laikā nelikumīgi pārtērētos 1,3 miljonus latu nozīmēja "partijas iznīcināšanu".

"Protams, tas nozīmēja partijas galu. Trešo personu līdzdalība priekšvēlēšanu kampaņā nebija reglamentēta. Pieturējāmies pie prakses, kas atbilda jau iepriekšējo vēlēšanu pieredzei, savukārt priekšvēlēšanu likums tika regulēts jau pēc tam. 1,3 miljonu uzrēķins nav pareizs - īstenībā pārtēriņa summa ir tikai apmēram 200 000 latu. Tika uzlikts sods it kā par nepareizu ziedojumu, un kopumā summa tika četrkāršota. Ja šādu summu līdz vēlēšanām knapi vēl var savākt, vēlāk - vairs ne, un tas ir jautājums par partijas iznīcināšanu," skaidroja ekspolitiķis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu