Prezidents: referendums par valodu nebūs gada svarīgākais notikums

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Referendums par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai nebūs nākamā gada svarīgākais notikums, otrdienas vakarā Latvijas Televīzijas raidījumā "Jauna nedēļa" uzsvēra Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Viņš kategoriski nepiekrita tiem, kas tautas nobalsošanu cenšas par tādu pasniegt, un mazliet sakāpinātā tonī skaidroja, kāpēc pats referendumā nepiedalīsies.

"Ar šo te mēģina aizslēpt daudz būtiskākus un tālejošākus jautājumus. Šeit jau rezultāts ir skaidrs. Ja to paceļ, ka tas būs nākamā gada vislielākais notikums, es tam nepiekrītu. Būs daudz būtiskāki. Esmu par to pārliecināts. Tāpēc mana nostāja ir skaidra. Man ir tāds viedoklis un es tā uzskatu! Ja ir absurds pasākums, es tajā nevaru piedalīties, jo tad es būšu absurdas spēles dalībnieks. Es negribu tāds spēles dalībnieks būt un nebūšu," sacīja Bērziņš.

Prezidents centīsies pārliecināt cilvēkus šādus grozījumus neatbalstīt un aicina šajā virzienā darboties arī politiķiem.

"Esmu skaidri uzsvēris, ka ar savu darbību centīšos pārliecināt tos, kuri nav pārliecināti par valodu, lai viņi tomēr nebalso par. Esmu aicinājis, tajā skaitā arī politiķus, darboties tādā veidā. Ja mēs panāksim, ka rezultāts referendumā būs mazāks par to, kas piedalījies parakstu vākšanā, tad es domāju, ka mēs būsim uzvarējuši. Parādīt, ka mēs esam stiprāki par tiem, kas grib šīs izmaiņas, es neredzu no tā labu attīstību," skaidroja prezidents.

Jau ziņots, ka atšķirībā no Valsts prezidenta, valdošās partijas vienotā paziņojumā ir aicinājušas pilsoņus piedalīties gaidāmajā tautas nobalsošanā par Satversmes grozījumiem, kas paredz valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, un balsot pret.

Savukārt Bērziņš, kurš otrdien nodevis vēlētāju rosinātos Satversmes grozījumus Saeimā, vienlaicīgi paziņojis, ka lūdzis Konstitucionālo tiesību komisiju sniegt atzinumu par Latvijas valsts pamatu aizsardzības jautājumiem. Prezidents uzskata, ka konstitucionāli ir vērtējams, vai šādu likumprojektu izskatīšana būtu pieļaujama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu