Sadzirdēt, saprast Nilu Ušakovu un SC

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA. TVNET karikatūra

Gatavojoties tautas nobalsošanai, ir svarīgi mēģināt saprast Nilu Ušakovu un viņa atbalstītājus. Ieklausīties viņu argumentos, saprast, kur tieši ir problēmas sakne, kādēļ bija vajadzīga šī provokācija? Civilizētu, demokrātisku un gudru sabiedrību raksturo spēja ieklausīties, ar cieņu veidot dialogu. Tas ir pašcieņas jautājums. Jo citus cienīt spēj tikai tie, kuri ciena sevi. Tādēļ ir vērts ieklausīties Ušakova izplatītajā paziņojumā saviem atbalstītājiem.

Latviešu plašsaziņas līdzekļi šo viņa paziņojumu nav ievērojuši. Iespējams, tieši sadalītās informācijas telpas dēļ – krieviem domātais līdz latviešiem nereti nemaz nenonāk. Iespējams arī, ka Ušakovs to veltījis tikai krieviem. Latviešus viņa teiktais varētu samulsināt. Ušakova teiktajā ir daudz emociju, bet nav ne konkrētu faktu, ne ierosinājumu. Nav pat īsti saprotams, ko tieši viņš vēlas? Latvieši jau daudz dzirdējuši savu politiķu aicinājumus un argumentus, kādēļ piedalīties referendumā. Ir svarīgi dzirdēt arī otru pusi – kā skan SC līdera aicinājums un kādi ir viņa argumenti?

Tādēļ pārtulkoju Ušakova izplatīto paziņojumu saviem atbalstītājiem. Viņa pārstāvji nav uzskatījuši par vajadzīgu to pārtulkot latviešu valodā. Ušakova oficiālajā mājas lapā šī uzruna atrodama tikai krievu valodā. Vai tam ir kāds iemesls? Vai ir kaut kas tāds, ko var teikt krieviem, bet latviešiem – nē? Tulkojumā mēģināju saglabāt oriģinālo izteiksmes veidu.

Nila Ušakova aicinājums saviem atbalstītājiem:

«Tautas nobalsošana jau sen vairs nav jautājums par valodas statusu. Neviens nevēršas pret latviešu valodu. Lielākā daļa to, kuri parakstījās «par» referendumu, patiesībā uzskata, ka krievu valodai pietiktu ar nacionālās minoritātes valodas statusu.

Referendums pārtapis par nacionālās politikas jautājumu kopumā. Arī par «nelikumīgajiem kolonistiem», par «viņu bērnu» asimilāciju, par to, ka «mūsu partijā taču ir divi labie krievi».

Un cilvēki balsos tieši «par» pārmaiņām nacionālo jautājumu politikā! Un vēl – ļaudis balsos, lai nosodītu valdošos politiķus. Bet nevis pret Latviju un latviešiem.

Mēs mīlam Latviju, tā ir mūsu Dzimtene. Un mēs visi kopā - latvieši, nelatvieši - vēlamies labklājīgu, mierīgu, laimīgu Dzimteni.

Un pats galvenais – balsojot referendumā, ļaudis vēlas parādīt, ka Latvijā jāvalda vienlīdzībai. Kur nav pirmās šķiras saimnieki un otrās šķiras viesi.

Tādēļ es iešu un balsošu «par». Un es vēlos, lai ļaudis, kuri domā tāpat, atnāktu un nobalsotu. Tādēļ, ka šis jau sen vairs nav referendums par valodu statusu. Šis ir referendums par to, vai mēs spēsim mainīt valsts nākotni. Un mums ir jābūt daudz. Tieši mums pieder nākotne!» N. Ušakovs.

Par ko viņš runā?

Jau pats pirmais Ušakova apgalvojums ir mulsinošs. Viņš saka, ka balsojums būtībā ir nevis par krievu valodu kā otro valsts valodu, bet gan par nacionālās minoritātes valodas statusu. Tad kāpēc paraksti tika savākti un liela nauda tiks tērēta tautas nobalsošanai par citu jautājumu? Pats Ušakovs ar savu parakstu un piemēru atbalstīja priekšlikumu par krievu valodu kā otro valsts valodu. Vai viņš pats saprot, ko tieši vēlas?

Nav saprotams arī, kāpēc jautājumā par valodas statusu ir jāpiesauc «nelikumīgie kolonisti»? Pats Ušakovs reiz pieminēja vārdu okupācija. Nevar noliegt, ka piecdesmit okupācijas gadi ir atstājuši smagas emocionālas, ekonomiskas un tiesiskas sekas. Bet kādēļ par to jāvaino Latvijas valsts? Vai Latvijas pilsoņi ir vainīgi, ka okupācijas laikā šeit ieradās cilvēki, kuriem saskaņā ar starptautiskajām normām ir sarežģījumi ar piederību Latvijas valstij? Šo problēmu apzinās visi, un pamazām, ne bez kompromisiem, risinājumi tika meklēti un atrasti. Ušakova piesauktā «viņu bērnu» asimilācija ir brutāls politiskās demagoģijas piemērs. Kā tieši šie bērni tiek asimilēti? Kāds viņus spiež staigāt prievītēs, aizliedz runāt savā dzimtajā valodā, liedz ģimenei kopt savas tautas tradīcijas? Kā precīzi izpaužas «asimilācija»?

Vai Ušakovs aizmirsis savu maigo draudzību ar agrāk valdošajiem?

Vēl Ušakovs dedzīgi apgalvo, ka «ļaudis balsos, lai nosodītu valdošos politiķus». Ušakovs nav pamanījis, ka cilvēki pavisam nesen – ārkārtas vēlēšanās balsoja un sodīja tos valdošos politiķus, kuri Latviju iedzina vissmagākajā krīzes bedrē starp visām Baltijas valstīm. Tieši Ušakova vadītais SC ar šiem pašiem politiķiem bieži sadarbojās, atbalstīja ar svarīgiem balsojumiem un Rīgas Domē joprojām ir koalīcijā ar viņiem. Lielā mērā var teikt, ka tieši sadarbošanās ar oligarhiem bija viens no pamata iemesliem, kādēļ SC neiekļuva valdībā.

Sekojošais Ušakova apgalvojums, ka izprovocētais referendums nav pret Latviju un latviešiem, izklausās traģikomiski. Valsts pamatu un sabiedrības miera apdraudējums – vai Ušakovs patiešām pats tic, ka tas nav pret Latviju un tās iedzīvotājiem? Izprovocētā spriedze un neiecietība ir atklāts un cinisks valsts stabilitātes apdraudējums.

Pie kādas šķiras pieder Ušakovs – pie pirmās vai otrās?

Tikpat demagoģisks ir apgalvojums par Latviju kā valsti, kurā ir «pirmās šķiras saimnieki un otrās šķiras viesi». Nav saprotams, kā tieši šī apkaunojošā dalīšana izpaužas? Vai Latvijā ir kādi ierobežojumi citu tautību cilvēkiem? Vai pats Nils Ušakovs nav kļuvis par Latvijas galvaspilsētas mēru? Kas šobrīd saimnieko Rīgas Domē? «Pirmās šķiras saimnieki» vai «otrās šķiras viesi»? Dialogam, par kuru Ušakovs tik ļoti mīl runāt, derētu skaidrāki un precīzāki pierādījumi.

Visbeidzot, Ušakovs paziņo, ka šis sen jau vairs nav referendums par valodu. Tas ir jautājums, vai Ušakova atbalstītāji spēs mainīt valsts nākotni? Viņš tic, ka tā pieder SC un Lindermaņa atbalstītājiem. Kāds saskaņiešu vadonim varētu paskaidrot, ka nākotne pieder ideālistiem un patriotiem, nevis murgotājiem un demagogiem. Tā ir sen pierādīta vēsturiska patiesība.

Ušakovs ir sevi apliecinājis kā slīpētu un viltīgu politiķi. Tomēr viņa – jauna, moderna, izglītota, ļoti inteliģenta politiķa tēls - ir izrādījies vien glīts iepakojums ar apšaubāmu saturu. Faktiski, visu mūžu nodzīvojot Latvijā, viņš tā arī nav spējis saprast, cik latviešiem valoda ir svarīga. Tagad ar savu rīcību viņš ne tikai apdraudējis latviešu valodu, bet arī pazemojis savu dzimto valodu – krievu.

Staļina uzslava Ušakovam

Ušakova rīcības zemiskumu apzināmies, saprotot, ka viņš faktiski piespiedis latviešus mobilizēties savas valodas aizstāvībai, balsojot «pret» krievu valodu. Latvieši būs spiesti apliecināt savu vienotību, nostājoties pret citu valodu. Jebkuram izglītotam cilvēkam ir nepatīkama sajūta, ka uzticība savai valodai ir jāapliecina uz citas valodas rēķina. Latviešiem nav raksturīgi iestāties «pret» vai noliegt kādu valodu. Vēsturiski pretestība krievu vai vācu valodai ir bijusi vienīgi tajās reizēs, kad krievu vai vācu imperiālisti to izmantojuši kā līdzekli savu impērisko ambīciju apmierināšanai. Staļins noteikti kapā greizi smīn, vērojot, kā Ušakovs savā starpā sarīdījis latviešus un krievus. Velti. Latvijas pilsoņu atbilde 18.februārī vairs neskanēs kā pielīdēja Kirhenšteina saldā āža balstele 1940.gadā.

****

Ušakova aicinājums krievu valodā

http://www.ushakov.lv/ru/news/20121325772032/nil-ushakov-referendum-uzhe-davno-perestal-bit-voprosom-o-statuse-jazikov/

Нил Ушаков: Референдум уже давно перестал быть вопросом о статусе языков

Никто не выступает против латышского. А большинствоиз тех, кто подписывался «за» референдум, искренне считает, что для русского достаточно статуса языка национального меньшинства.

Референдум стал вопросом о национальной политики в целом. И о «незаконных колонистах», и о об ассимиляции «их детей», и о том, что «у нас в партии ведь есть два русских, хороших».

 И люди будут голосовать именно «за» изменение национальной политики!

А еще люди буду голосовать за то, чтобы показать свое отрицательное отношение к правящим политикам. Но вовсе не к Латвии и не к латышам.

 Мы любим Латвию, это наша Родина. И мы все вместе, латыши, нелатыши, хотим чтобы у нас была благополучная, спокойная, счастливая Родина.

И здесь самый важный момент – голосуя на референдуме люди хотят показать, что в Латвии все должны быть равны. И здесь нет хозяев первого сорта и гостей второго сорта.

 Поэтому я пойду и проголосую «за». И я хочу, чтобы люди которые думают также, пришли и проголосовали. Потому это уже давно не референдум о статусе языков. Это референдум о том, сможем мы ли изменить будущее страны. И нас должно быть много. Именно за нами будущее!



KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu