Referenduma video autors: latvietis vai krievs nav diagnoze

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Video, kas aicina piedalīties 18.februāra referendumā un balsot pret oficiāla statusa piešķiršanu krievu valodai, autors Mārtiņš Pavasaris sarunā ar TVNET stāsta par tā tapšanas iemesliem un uzsver - aicinājums balsot pret krievu valodu nebūt nenozīmē balsošanu pret krievu tautību.

Izveido plaši apspriestu referenduma video

19 gadus vecais jaunietis plašsaziņas līdzekļu uzmanību izpelnījās nesen ar paša veidotu un video vietnēs «Youtube», un «Vimeo» izplatītu video, kas aicināja piedalīties 18.februārī gaidāmajā referendumā par otrās valodas tiesību piešķiršanu krievu valodai un balsot «pret». Patlaban klipa skatījumu skaits «Youtube» sasniedzis 85, bet «Vimeo» - 163 tūkstošus.

Pēc nodzīvotas nedēļas, kas uzlikusi zināmu atpazīstamības nastu, Mārtiņš neuzskata, ka viņa dzīvē būtu kas sevišķi mainījies. Tiesa, jaunietis pamanījies izsaukt uguni uz sevi interneta medijos, atzīstoties, ka, vīlies labējās partijās, viņš 10.Saeimas vēlēšanās balsojis par «Saskaņas centru», bet pērn mēģinājis iestājies «Zatlera Reformu partijā». Runājot par abiem politiskajiem spēkiem, šobrīd Pavasaris teic, ka SC ir «saķēpājuši savu vārdu manās acīs», savukārt Valdis Zatlers nav spējis tikt galā ar slavu «gluži kā tīņu superzvaigzne».

Gatavs sadarboties ar Latvijas cittautiešu kultūrām

Foto: TVNET

«Es tagad izskatos pēc pārbēdzēja, vai ne?» sarunā ar TVNET vaicā jaunietis un skaidro, ka nevienu brīdi viņam nav bijusi negatīva attieksme pret krievvalodīgajiem Latvijas iedzīvotājiem. Viņš pats sācis attiecības ar meiteni, kas nākusi no šādas ģimenes, tātad esot gatavs sadarboties ar cittautiešu kultūrām. «Neuzskatu, ka latvietis vai krievs Latvijā ir diagnoze,» viņš skaidro.

«Aicinājums ir balsot pret krievu valodu, tajā pašā laikā parādot, ka tā nav balsošana pret krievu tautību. Balsojot pret, mēs atbalstīsim mūsu kultūru un identitāti.»

Ažiotāža, kas sacelta ap video, pēc Mārtiņa domām, nav īsti pamatota, jo viņš vienkārši pildījis savu pilsoņa pienākumu. Uz domu veidot klipu ar aicinājumu piedalīties referendumā viņu mudinājuši Vladimira Lindermana un «Visu Latvijai!» izgājieni, kas, kā domā jaunietis, drīzāk ir divi grāvji, nevis ceļš.

Klipa budžets - vilciena biļete

Mārtiņa videoklipu, kura budžets bijis 90 santīmu (tik maksā divvirzienu vilciena biļete no Zolitūdes uz Rīgas centru), nevar uzskatīt par atbildi krievu radikāļiem. Students skaidro, ka ir vērsts uz diskusiju un atvērtu sabiedrību, savu domu vēlējies paust daudz miermīlīgāk:

«Nebija tā, ka es viņiem tagad došu pretī. Šī nav nekāda repa cīņa par to, kam foršāks klips, bet tas [Lindermana un Osipova] video ir zombējošs.»

«Zinot, uz kādu publiku viņi vēlas spēlēt, es apmēram iedomājos armādas ar tiem konkrētajiem pilsoņiem vai nepilsoņiem, kas, galvas noliekuši, iet tās mūzikas pavadībā. Tas bija ļoti agresīvi, gluži kā nacionālboļševikiem,» skandalozā video saturu komentē jaunietis.

Nav pārliecības, vai vēlas kļūt par juristu

Foto: TVNET

Vērojot pašreizējās valdības darbības, Mārtiņš par lielu problēmu uzskata politiskās disciplīnas un cilvēcības trūkumu, kas novedis pie tādiem nepatīkamiem precedentiem kā gaidāmais referendums.

Patlaban ģimenes apstākļu dēļ Pavasaris apsver ņemt studiju pārtraukumu LU Juridiskajā fakultātē. Īsti nav pārliecības, vai vēlas saistīt savu nākotni ar šo nozari, un nopietni apsver studēt komunikācijas zinātni - pagaidām vēl esošais students raksta blogu, daloties savās pārdomās par valstī notiekošo (skatīt resursus).

Lēmumu ņemt mācību pauzi veicinājis arī fakts, ka veselības problēmu dēļ «uz gultas» nonākusi viņa omīte un pa dienu, kamēr vecāki atrodas darbā, ir nepieciešams kāds, kas ir blakus. «Tā nu es kopju omīti, cīnos par valsti un praktizēju rakstīšanu.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu