Cilvēku aizbraukšana turpināsies

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jaunākā statistika liecina, ka Latvijas iedzīvotāju skaits kopš 2000.gada samazinājies par 13%. «Swedbank» galvenais ekonomists Latvijā Mārtiņš Kazāks uzskata, ka beidzot jāsāk valstiski šo problēmu risināt. Ja iedzīvotāju skaits turpinās samazināties, atšķirības starp reģioniem pieaugs.

Pieļaujot, ka atšķirības starp reģioniem var būt ļoti krasas, Kazāks šorīt intervijā Latvijas radio norādīja, ka ir reģioni, kur iedzīvotāju skaits ir tik strauji samazinājies, ka veiksmīgu nākotnes izaugsmi tuvākajā laikā tur ir ļoti grūti paredzēt.

Jaunākie dati uzskatāmi parādot, ka

vienmērīga Latvijas reģionālā attīstība diemžēl nav īpaši reāla.

Līdzīgi ir ar iedzīvotāju blīvuma izlīdzināšanu.

Otra lieta, kas prasa ļoti ātru vērtēšanu, ir sociālās sistēmas ilgtspēja, proti, pensiju sistēmas ilgtspēja - vai mums būs pietiekami daudz strādājošo, lai nodrošinātu pensionāriem adekvātu dzīves līmeni.

Domājot par atbilstošu politiku, jāsaprot, ka dzīves kvalitātes un ienākumu atšķirības ir ļoti būtiskas arī Latvijā iekšienē. Vēl lielākas atšķirības ir, salīdzinot Latvijā dzīvojošo un aizbraukušo iedzīvotāju ienākumus.

Tādēļ būtiski saprast, ka tuvākajā laikā

no laukiem un mazpilsētām iedzīvotāji aizbrauks uz lielākām pilsētām vai ārzemēm.

Valstij vajadzētu mudināt iedzīvotājus palikt Latvijā, nevis braukt uz ārzemēm.

Izbraucot no Latvijas, ir mazāka iespēja, ka viņi atgriezīsies.

Tādējādi reformu ātrums valstij ir jāpalielina. Piemēram, jābūt skaidrībai, ko darīt ar bezdarbniekiem.

Latvija desmit gados zaudējusi 13% iedzīvotāju

Jau ziņots - Latvijas iedzīvotāju skaits 2011.gada 1.martā bija 2 067 887, liecina Centrālās statistikas pārvaldes 2011.gadā veiktās tautas skaitīšanas provizoriskie dati.

Latvijas iedzīvotāju skaits kopš 2000.gada tautas skaitīšanas samazinājies par 13% jeb aptuveni 309 000 cilvēku. Iepriekšējā, 2000.gada tautas skaitīšanā Latvijā tika reģistrēti 2 377 385 iedzīvotāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu