Referendumu iniciējuši Krievijas specdienesti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Referendumu par otru valsts valodu Latvijā iniciējuši Krievijas specdienesti, šodien preses konferencē sacīja Krievijas režīma opozicionāri un cilvēktiesību aktīvisti - partijas «Demokrātiskā savienība» dibinātāja, disidente Valērija Novodvorska un partijas biedrs, Maskavas Valsts universitātes profesors Konstantīns Borovojs.

Referenduma mērķis - destabilizēt situāciju Latvijā

Viņi apgalvoja, ka viņu rīcībā esot arī pierādījumi, taču žurnālistiem tos viņi neatklāja. Novodvorska uzsvēra, ka visiem iedzīvotājiem, tostarp arī Latvijas krieviem, ir jāiet uz referendumu un jābalso pret valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai. Viņa ierosināja nofotografēt savu balsošanas biļetenu, lai šī fotogrāfija būtu kā biļete uz demokrātisku sabiedrību.

Novodvorska arī pauda uzskatu, ka referenduma mērķis ir destabilizēt situāciju Latvijā ar cerību, ka Latvijas iedzīvotāji vēlāk palūgs viņus uzņemt ja ne Krievijas sastāvā, tad vismaz NVS.

Ušakovs: viņi ir kā multeņu varoņi

Savukārt «Saskaņas centra» līderis un Rīgas mērs Nils Ušakovs trešdien žurnālistiem norādīja, ka Borovojs un Novodvorska viņam atgādinot multfilmu varoņus, tāpēc viņu izteikumi pat nav komentēšanas vērti.

«Komentēt cilvēkus, kuri atgādina multfilmas personāžus, nav īpaši lietderīgi,» pavēstīja Ušakovs. Viņš gan atturējās nosaukt, kuru multfilmu personāžus saskata abos Kremļa politikas opozicionāros, taču viņu izteikumi viņam liekoties komiski.

Aicina Latvijas sabiedrību neuzķerties uz provokācijām

Kā ziņots, atsaucoties biedrības «Demokrātiskie patrioti» uzaicinājumam, Rīgā šodien ieradušies Krievijas režīma opozicionāri un cilvēktiesību aktīvisti - partijas «Demokrātiskā savienība» dibinātāja, disidente Novodvorska un partijas biedrs, Maskavas Valsts universitātes profesors Borovojs.

Vizītes laikā līdz 18.februārim Novodvorskai un Borovojam ir paredzētas intervijas un tiešraides televīzijā un radio saistībā ar gaidāmo krievu valodas referendumu, kā arī oficiālas tikšanās ar Saeimas un Rīgas domes deputātiem, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju un Austrumeiropas politikas centra pārstāvjiem.

Kā ziņots, Novodvorska un Borovojs savā blogā sociālajā tīklā «Live Journal» pērn veltīja vairākus ierakstus Latvijas krievvalodīgo tēmai, aicinot Latvijas sabiedrību neuzķerties uz Kremļa provokācijām. Tika norādīts, ka parakstu vākšana Latvijā par oficiālās valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai ir Kremļa rīkota un finansēta akcija, lai izraisītu Latvijas sabiedrībā konfrontāciju un traucētu integrāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu