«Pasīvie koka ķipari» jeb CVK apdraudot balsošanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms dažām dienām Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) darbu asi kritizēja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, nodēvējot komisiju par pasīviem «koka ķipariem». Negatīvi CVK darbu vērtē arī Latvijas juristu apvienība (LJA). Tās rīcībā esot ziņas par CVK priekšsēdētāja Arņa Cimdara darbībām, kas rada priekšnoteikumus manipulācijām ar balsojuma rezultātiem. Savukārt komisijā pārmetumus noraida.

Iespēja manipulēt ar biļeteniem

LJA saņēmusi informāciju par darbībām, kuras notikušas ar CVK priekšsēdētāja ziņu, piemēram, atteikšanās no speciālām balsošanas urnām par labu koka un kartona urnām, kurās ir iespējams iekļūt, apejot apzīmogoto virsmu.

Latvijas Juristu apvienības priekšsēdētāja vietnieks Ingus Vītoliņš intervijā portālam TVNET sacīja, ka ir bažas par patlaban izmantotajām urnām. Nevarot būt pilnīgi pārliecināts, ka tās ir drošas. Piemēram, koka urnu skrūves var atskrūvēt. Tāpat uz urnām uzlīmētās lapiņas var noplēst un uzlīmēt vēlāk no jauna.

Lietuvā nobalsošanai tiekot izmantotas hermētiskas urnas, tādā veidā mazinot bažas par iespējām manipulēt ar biļeteniem.

Netiekot arī uzskaitīti rezultāti par balsojumiem pirms vispārējās vēlēšanu dienas atsevišķi no citiem,

vēlēšanu rezultātu uzskaite pašā CVK esot necaurspīdīga.

Varētu vieglāk atrast noziedzniekus

Vītoliņš norāda, ka CVK priekšsēdētājs ilgāku laiku slēpa no sabiedrības un citiem CVK locekļiem ierosinājumu pārbaudīt nobalsojušo personu sarakstus un ziņot meklēšanas iniciatoram par meklēšanā esošo personu balsojuma vietām.

Ja CVK tam piekristu, varētu daudz vieglāk atrast meklēšanā esošās personas – gan bez vēsts pazudušos, gan iespējamos noziedzniekus.

Ja kādā vēlēšanu iecirknī būtu balsojis pazudušais advokāts Ainārs Platacis, viņu varētu vieglāk atrast.

Patlaban netiek pārbaudīts, vai un kur bezvēsts pazudušie ir balsojuši.

Netiekot arī fiksēti gadījumi, kad vietējo vēlēšanu komisiju locekļi pilda savus uzdevumus alkohola reibumā.

Var apdraudēt vēlēšanu norisi

LJA uzskata, ka šie pārkāpumi un nepilnības nešaubīgi var apdraudēt ievēlētās varas leģitīmo izcelsmi. Saistībā ar nacionālās drošības apdraudējuma riskiem apvienība ir nosūtījusi vēstuli Latvijas Valsts prezidentam un Nacionālajai drošības padomei.

Vītoliņš norāda, ka daudz problēmu varētu atrisināt, ieviešot elektroniskās balsošanas iespējas. Lai arī kaimiņvalstī Igaunijā šī sistēma veiksmīgi darbojas, Latvijā tiek atrasti dažādi iemesli, tostarp tehniski un finansiāli, lai to neieviestu.

CVK vajadzētu nevalstisko organizāciju pārstāvjus

Tāpat LJA vēlas, lai CVK būtu ne tikai partiju pārstāvji, bet arī nevalstisko organizāciju pārstāvji. Lietuvā vairāk nekā pusi CVK veidojot tieši nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Ja līdzīgi būtu Latvijā, tautai būtu lielāka pārliecība par tiesisku vēlēšanu norisi, un cilvēkiem būtu vairāk iespēju pārsūdzēt vēlēšanu rezultātus, ja viņi par tiem šaubītos.

Aizdomas par naudas plūsmām

Tāpat LJA vēlas pievērst Valsts kontroles uzmanību CVK iekšējām naudas līdzekļu plūsmām. Vītoliņš atturējās sīkāk paskaidrot, kādu informāciju apvienība nodos tiesībsargājošo iestāžu rīcībā, taču atklāja, ka

runa ir par aptuveni 200 tūkstošiem latu.

Viņiem šķiet aizdomīga apmaksas sistēma – kam un kā tiek samaksāts.

«Šobrīd CVK mums ir kā aiz plīvura – nevaram nekādu informāciju iegūt. It kā viss ir caurskatāms, bet tajā pašā laikā... CVK darbība ir necaurspīdīga, un pastāv jautājums par tiesiskām, demokrātiskām vēlēšanām.»

Tehniskas problēmas, kas var mainīt rezultātu

Juristu apvienības pārstāvis vērsa uzmanību uz tehniska rakstura problēmām. Piemēram, balsu skaitīšanas protokolu kreisajā pusē esot atbildes variants «par», bet labajā - «pret». Savukārt datorprogrammā varianti ir pretējā izkārtojumā. Proti – kreisajā pusē ir atbildes variants «pret», bet labajā - «par».

Pie šādas sistēmas datu ievadītājs, ievadot balsošanas rezultātus, var viegli kļūdīties. «Datu ievadītājam jābūt gatavam, ka pirmā ailīte jāraksta otrajā, bet otrā – pirmajā. Uz tā pamata rodas cilvēciskā kļūda. Nezinu, vai tā ir apzināta vai neapzināti veidota, bet tā ir ļoti vienkārši labojama.»

CVK: juristu teiktais neatbilst patiesībai

Savukārt CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa, iepazīstoties ar apvienības viedokli, TVNET apgalvoja, ka šie izteikumi neatbilst patiesībai.

«Žēl, ka LJA, kurā būtu jābūt izglītotiem cilvēkiem, izplata tik nekompetentu viedokli,» viņa teica un akcentēja, ka CVK iesniegtās sūdzības nepaliek bez izskatīšanas. Savukārt

pārējos apvienības izteikumus neesot pat vērts komentēt.

«Ja būtu vēlēšanas, šo varētu uzskatīt par priekšvēlēšanu populismu.»

Bērziņa norādīja, ka jau referenduma naktī internetā būs pieejami visu vēlēšanu iecirkņu protokoli. Ja kādam rodas šaubas, viņš var ziņot CVK. Komisija sūdzības vienmēr izskatot.

Līdz šim neesot bijušas pamatotas sūdzības, ka saskaitītie rezultāti atšķiras no paziņotajiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu