Sirmgalvis baidās, ka Brīvības ielu pārdēvēs par Putina ielu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien visā Latvijā notiek tautas nobalsošana par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai noteikt valsts valodas statusu. «To nedrīkst pieļaut, un tas nekad nenotiks,» tā apgalvoja daudzi šorīt vēlēšanu iecirkņos sastaptie latvieši. Viņi sarunā ar portālu TVNET atklāja, ka balsojuši pret divvalodību, un aicināja arī citus pilsoņus darīt tāpat.

Šodien Rīgā valda diezgan pavasarīgs laiks, un TVNET novēroja, ka iecirkņos ir daudz balsotāju. Aktivitāte daudzviet ir nebijusi liela.

Cilvēki gan no rīta, gan pa dienas vidū daudzos iecirkņos stāvēja garās rindās.

Rindas izveidojās ne tikai pirms balsošanas galdiņiem, bet arī pie vēlēšanu iecirkņu ieejām.

Mudina visus balsot pret divvalodību

Pavisam agri no rīta balsošanas iecirknī ieradies rīdzinieks Jānis un viņa ģimene. Kāpēc tik agri? «Gan pašam, gan sievas kundzei šodien jāstrādā. Darba devējs referenduma dēļ brīvdienu nedod,» Jānis saka un mudina visus tuviniekus doties pēc iespējas ātrāk iekšā, lai paspētu nobalsot līdz darba dienas sākumam.

«Šoreiz izpildīt pilsoņa pienākumu ir ļoti svarīgi.» Šim Jāņa teiktajam piekrīt arī viņa tēvs Voldemārs, kuram nesen apritējusi 85. gadskārta. Sirmgalvis uz referendumu šodien ieradies īpaši saposies un svinīgi noskaņojies.

Viņš labi atceras padomju laikus, kad pārsvarā visi un visur runāja krieviski. Šādu dzīvi saviem bērniem un mazbērniem viņš nenovēl.

«Negribu, lai maniem bērniem un mazbērniem būtu jāstrādā Ļeņina vai Putina ielā.

Brīvības ielu nedrīkst pārdēvēt par Putina ielu.

Brīvības ielai jāsaglabā latviskais nosaukums.»

Voldemārs ir nobažījies, ka skaļās diskusijas par krievu valodas stiprināšanu varētu būt pirmais solis pretī Latvijas neatkarības apdraudējumam.

Tādēļ sirmais kungs saņēmies, sakopojis «pēdējos spēkus», lai ievilktu krustiņu balsošanas biļetena labajā pusē.

«Gribu aiziet mūžībā ar sajūtu, ka esmu izdarījis visu iespējamo, lai mani mazmazbērni varētu dzīvot latviskā Latvijā.» Līdzīgi viņš mudina rīkoties arī pārējos pilsoņus.

«Mūsu senči dzimteni aizsargāja ar dakšām, lāpstām un cirvjiem. Viņi bija gatavi atdot savas dzīvības par to. Kā ir ar latviešiem šodien?

Cik daudzi šodien pārvarēs slinkumu un aizies nobalsot?

Paldies Dievam, šodien mums nav jāizlej asinis par Latviju. Māte Latvija šajā stundā no mums prasa tikai vienu – pārvarēt slinkumu un ievilkt krustiņu ailītei «pret»,» patriotiski noskaņotais latvietis saka.

Vēlēšanu iecirkņos arī daudz jauniešu

TVNET novēroja, ka uz tautas nobalsošanu šodien dodas arī daudz jaunu cilvēku, tāpat arī ģimenes ar maziem bērniem un dažkārt arī četrkājainajiem draugiem pie siksnas vai padusē.

Uzrunājam palielu jauniešu bariņu. Uz referendumu viņi atnākuši jau no rīta, jo pusdienlaikā nolēmuši braukt kopīgi slēpot.

«Man nevienu brīdi nebija šaubu, ka šodien uz balsošanu ir jāiet un kā jābalso,» vaicāts par šodienas izvēli, saka Kristaps.

Viņa teikto papildina draugs Nauris: «Esmu uzaudzis diezgan nemierīgā Rīgas mikrorajonā, kur kopā smilšu kastē sēdēja gan latvieši, gan krievi. Man ir daudz krievu draugu un paziņu, man nav nekas pret viņiem un viņu valodu. Krieviski runāju ļoti labi. Taču

šodien ir tā reize, kad latviešiem beidzot jāapvienojas,

nevis skaudīgi jāskatās vienam uz otru!»

Cits caur citu līdzīgu nostāju pauž arī citi bariņā esošie jaunieši, kuri latviešu valodas aizstāvībai noskaņoti diezgan kareivīgi.

Vēlas elektronisko balsošanu

Savukārt ar rūpju rievām sejā uz vēlēšanu iecirkni dodas kāds jauns pāris. Aija un Renārs nevairās paskaidrot, kas viņus nomāc. «Lieta tāda, ka mūsu mazais ceturtdien saslima. Dakteris teica, ka kaut kāds vīruss. Laukā mazo pagaidām nevar vest. Labi, ka sievasmātei šodien brīvdiena un viņa varēja mazo uz brīdi pieskatīt, lai mēs ar sieviņu varētu atskriet nobalsot,» stāsta ģimenes galva.

Mēs ļoti priecātos, ja būtu elektroniskā balsošana.

Tad mēs varētu mierīgi dienas gaitā nobalsot, tādā veidā aiztaupot uztraukumus, kā dēliņš tagad jūtas.

Sākumā domājām, ka atbraukšu es viens pats, bet sieva paliks mājās. Taču tad nolēmām, ka šoreiz katra balss svarīga. Latviešu valodas dēļ braucām abi. Jo vairāk pilsoņu šodien nobalsos par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, jo mazāk būs iespēju referenduma rezultātus muļķīgi interpretēt.»

Aktivitāte šodien liela

Kopumā šorīt vēlēšanu iecirkņos ir diezgan daudz cilvēku. Aktivitāte ir samērā liela.

Arī portāls TVNET aicina savus lasītājus šodien doties uz vēlēšanu iecirkņiem un kopā cīnīties pret divvalodību Latvijā.

Aizstāvēsim latviešu valodu kopā!
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu