Elektroniskā balsošana sagādās grūtības vecākiem cilvēkiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ieviešot elektroniskās jeb interneta balsošanas sistēmu, var rasties bažas par vecāka gada gājuma iedzīvotāju iespējām izdarīt savu patieso izvēli, acīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Ingmārs Līdaka.

«Piemēram, kāda vecmāmiņa sava balsojuma izdarīšanu varētu uzticēt mazdēlam, kurš vairāk pārzina sistēmas darbošanās principus. Vecmāmiņa paļausies uz viņa godaprātu. Līdz ar to viņas balsojums gala rezultātā varētu izrādīties citādāks, nekā cerēts,» skaidroja deputāts.

ZZS Saeimas frakcijas 22.februāra tikšanās laikā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāju Arni Cimdaru Līdaka tomēr saņēmis skaidrojumu par citu ar elektronisko balsošanu saistītu jautājumu - interneta balsošanas sistēma esot diez gan droša pret balsu pirkšanas iespējām un centieniem citādāk ietekmēt vēlētāja izvēli, jo balsotājs līdz vēlēšanu beigām var nomainīt sevis izdarīto izvēli.

Līdz ar to ir samazināta darba ņēmēja atkarību no darba devēja, kurš viņu varētu draudēt atlaist, ja darbinieks nenobalsotu par konkrētu personu.

Savukārt attiecībā uz ideju par Vēlētāju reģistra ieviešanu Līdaka domā, ka to būtu iespējams izdarīt jau uz nākamajām kārtējām Saeimas vēlēšanām 2014.gadā.

Kā ziņots, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) paziņoja, ka elektroniskajai balsošanas sistēmai jābūt ieviestai uz gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām nākamā gada vasarā.

Valdības vadītājs apliecināja, ka uzstādījums ir maksimāli ātri virzīties uz šīs sistēmas ieviešanu, kas īpaši aktualizējusies arī pēc tikko notikušā referenduma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu