eID karte Latvijā būšot labāka kā citās ES valstīs (62)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Elektroniskā identifikācijas karte (eID), kuras ieviešana Latvijā politiskās (ne)gribas dēļ aizkavējusies par desmit gadiem, būšot labāka nekā citās Eiropas Savienības (ES) valstīs. Ja personas apliecībai būs atbalsts no valdības puses, to kā balsošanas dokumentu varēs izmantot jau nākamajās pašvaldību vēlēšanās, intervijā Latvijas radio šorīt norādīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka vietnieks Ingus Treiguts.

PMLP pārstāvis norāda, ka eID Latvijā nebūšot ne ar ko sliktāka kā citās ES valstīs, varbūt pat labāka. Vaicāts, kādas tad būs šīs kartes priekšrocības salīdzinājumā ar citām valstīm, Treiguts min plaši apspriesto elektronisko parakstu.

Lielākās cerības ar elektronisko personas apliecību saistās ar balsošanu internetā, tomēr uzreiz pēc ieviešanas to vēl pilnvērtīgi izmantot nevarēs. Runājot par to, cik reāla ir eID izmantošana jau 2013.gada pašvaldību vēlēšanām, PMLP priekšnieka vietnieks uzsver – ja šim lēmumam būs atbalsts no valdības, tas ir iespējams.

Problēmas rada tīkla nodrošināšana, un iedzīvotāju dalību vēlēšanās varētu apgrūtināt arī Centrālās vēlēšanu komisijas plānotais vēlēšanu reģistrs, ko ieviešot katrs iedzīvotājs tiks piesaistīts konkrētam balsošanas iecirknim. «Ja mēs iedarbinām vēlēšanu reģistru, tas nozīmē, ka visiem iecirkņiem (vairāk nekā 1000) ir jābūt nodrošinātiem ar datoriem un ir jābūt stabilam un drošam tīklam.»

Viens no klupšanas akmeņiem e-paraksta ieviešanai ir tā dēvētais laika zīmogs. Kā norāda PMLP pārstāvis, saņemot karti, tās termiņa laikā katrs iedzīvotājs bez maksas varēs parakstīt 120 dokumentus ar laika zīmogu.

Komentāri (62)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu