Zurofs: Latvijas leģionāru glorificēšana balstīta uz pieņēmumu (97)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas leģionāru glorificēšana ir balstīta uz mītu, ka šie cilvēki bija cīnītāji par Latvijas neatkarību, - šādu viedokli pauda Sīmona Vīzentāla centra vadītājs Efraims Zurofs, kurš šodien ieradies Rīgā.

Zurofs ir pārliecināts, ka šāds viedoklis neatbilst patiesībai, jo Vācija neplānoja dot Latvijai neatkarību un Latvija tiktu okupēta arī tad, ja Otrajā pasaules karā uzvarētu Vācija.

«Ir nepareizi mēģināt saistīt Latvijas leģionārus ar faktu, ka Latvija ir neatkarīga valsts,» sacīja Sīmona Vīzentāla centra vadītājs. Viņš uzskata, ka šāds viedoklis varētu būt izplatīts, jo Latvija atguva neatkarību salīdzinoši nesen, līdz ar to esot nepieciešamība meklēt varoņus. Taču arī patriotisms dažreiz var attīstīties nepareizā virzienā, izteicās Zurofs.

Zurofa vērtējumā ir taisnība, ka Latvijas leģions nebija iesaistīts holokausta noziegumos, taču atsevišķi cilvēki, kas pievienojās leģionam, jau pirms tam esot bijuši iesaistīti ebreju slepkavībās.

Pēc viņa domām, situāciju Latvijā varētu mainīt izmaiņas izglītības sistēmā un «izvēle mācīt taisnību» par holokaustu un tā laika notikumiem kopumā, kā arī «drosmīgi līderi», kas teiktu cilvēkiem taisnību, kaut arī tā nav patīkama.

Kā ziņots, vairāki «Apvienības pret nacismu» pārstāvji šodien pie Brīvības pieminekļa nolika piemiņas vainagu, vēloties pieminēt nacistu upurus.

Kopā pie pieminekļa, daudzu žurnālistu ielenkti, devās aptuveni desmit cilvēki, starp kuriem bija tādas pazīstamas personas kā Zurofs, eiroparlamentāriete Tatjana Ždanoka (PCTVL), Latvijas Antifašistiskās komitejas loceklis Josifs Korens un «antifašists» Jānis Kuzins.

Kopumā šodien leģionāru piemiņas gājiens Rīgā pulcēja daudz vairāk dalībnieku un aizritēja mierīgāk nekā citus gadus, bez nopietniem starpgadījumiem. Rīgā šodien kopumā aizturēti trīs cilvēki, informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Šodien ne vien Rīgā, bet arī citviet Latvijā notiek vairāki leģionāru pieminētāju un viņu pretinieku pasākumi.

Komentāri (97)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu