Protestē pret Krievijas TV melu propagandu (154)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien Krievijas opozīcija sarīkoja protesta akciju pie Ostankinas televīzijas torņa, protestējot pret telekanālā NTV demonstrēto filmu «Opozīcijas anatomija», ko televīzija dēvēja par dokumentālu, bet novērotāji - par melīgu propagandu. «Dokumentālās» filmas par nevēlamiem politiskajiem konkurentiem ir ierasta prakse Krievijas valsts televīzijās, tai skaitā propagandas filmas par Latviju, ļaunprātīgi falsificējot un interpretējot vēstures faktus.

Uzziņai: Krievijas NTV agrāk bija neatkarīgs telekanāls, kas asi kritizēja Kremli, taču 2000.gadā, aptuveni gadu pēc Putina stāšanās prezidenta amatā, telekanāls nonāca valsts gāzes giganta «Gazprom» mediju struktūrvienības paspārnē, kļūstot par Kremļa ruporu. «Gazprom» pieder lielākās Krievijas televīzijas: Первый Канал, Россия-1, NTV, TNT un daļas daudzos citos Krievijas medijos.

Krievijā maz neatkarīgu mediju, preses brīvība ļoti limitēta

Protesta akcijai pie Ostankinas televīzijas torņa organizētāji svētdien aicināja pievienoties ikvienu, kurš sevi uzskata par Putina režīma oponentu, vienlaikus jau iepriekš brīdinot, ka mītiņš nav saskaņots ar Maskavas pašvaldību. Neilgu laiku pēc protesta akcijas sākšanās notikumu vietā ieradās septiņi policijas autobusi, likumsargiem arestējot ap 100 sapulcējušos protestētājus.

Pie Ostankinas centra opozīcijas novērtējumā bija pulcējušies aptuveni 700, bet pēc oficiālo mediju ziņotā aptuveni 200 cilvēku. Kā vēsta «Novaja Gazeta», policisti pret vairākiem protestētājiem lietojuši vardarbību, sitot ar stekiem un spārdot ar kājām.

Protesta akciju pie Ostankinas televīzijas torņa. 18.marts 2012

Pie Ostankinas televīzijas torņa bija ieradušies arī vairāki Kremļa finansētās Putina jauniešu kustības «Naši» aktīvisti, kas ar plakātiem rokās protestēja pret Putina pretiniekiem.

Telekanāls NTV jau pirms 4.marta Krievijas prezidenta vēlēšanām demonstrēja virkni «dokumentālu filmu», kurās klāstīts, ka protestus pret Vladimiru Putinu rīko un apmaksā Rietumvalstis. NTV arī paziņojis, ka «pēc skatītāju lūguma» telekanāls svētdienas vakarā atkārtoti pārraidīs filmu «Opozīcijas anatomija».

Propaganda pret Latviju

Pirms 18.februāra referenduma par divvalodību Latvijā kāds Krievijā maz zināms «vēsturnieks» vārdā Aleksandrs Djukovs bija izveidojis izstādi Krievijas Mūsdienu vēstures muzejā «Aizvestā bērnība: 1943-1944», ļaunprātīgi falsificējot vēstures faktus par Latviju ar mērķi «pievērst pasaules sabiedrības uzmanību tautai, kas piedalījusies holokausta noziegumos».

Lai arī minētais «vēsturnieks» tika iekļauts Latvijai nevēlamo personu sarakstā, tomēr apmelojoša rakstura aktivitātes no Kremlim lojālu šovinistu puses nebija pirmā un noteikti nebūs pēdējā reize, lai dažādos veidos destabilizētu sociālpolitisko situāciju Baltijas valstīs, tādējādi gūstot lielākas iespējas manipulēt ar šo valstu politiķiem un sabiedrības grupām.

Kā viens no Kremļa propagandas mašīnērijas lielākajiem sasniegumiem Latvijā noteikti ir jāmin tā saucamais «bojātais horizontālais taimkods», kad 2007.gada nogalē, dienu pirms Krievijas Valsts domes vēlēšanām, Latvijas sabiedriskā televīzija LTV izlēma nerādīt dokumentālo filmu par Vladimiru Putinu. Tolaik neoficiālā versija - Krievijas vēstniecībai bijušas pretenzijas pret Vladimiru Putinu «nomelnojošas» filmas demonstrēšanu LTV.

Tiesa, tolaik NEPLP vadītājs Ābrams Kleckins izteicās: «Francijas dokumentālās filmas «Putina sistēma» demonstrēšana Latvijas Televīzijā 1.decembrī, dienu pirms Krievijas Valsts domes vēlēšanām, būtu klaji nedraudzīgs moments.»

Atgādināšu, ka Francijas dokumentālā filma «Putina sistēma» atainoja toreizējā Krievijas prezidenta Vladimira Putina neviennozīmīgi vērtēto ceļu no VDK virsnieka posteņa līdz valsts vadītāja amatam.

Līdzīgi LTV rīkojas arī tagad - BBC četrdaļīgā dokumentālā filma par Putina varas vertikāli tiek demonstrēta nevis pirms, bet gan dažas dienas pēc Krievijas prezidenta vēlēšanām. BBC minētās dokumentālās filmas izrādīja jau janvārī...

Krievijas kanālu retranslācijas nevēlamās sekas Latvijā

Pozitīvi, ka preses brīvībai un neatkarīgu mediju trūkumam Krievijā beidzot adekvātu uzmanību pievērsusi arī mūsu jaunievēlētā NEPLP, aicinot Latvijas politiķus veltīt nopietnu uzmanību daudzo Krievijas kanālu retranslācijai Latvijā un to sekām, kas izpaužas kā Krievijas tieša ietekme uz cittautiešiem Latvijā:

«Mūsu (Latvijas - red.) situācija ir liela problēma, tā jāaktualizē. Daudzi Krievijas kanāli, kas šeit tiek retranslēti, apraides tiesības šeit ieguvuši, jo viņi ir reģistrējušies Anglijā. Lielbritānija droši vien neko ļaunu nenojauta, viņiem ļaujot reģistrēties, lai gan bija skaidrs, ka viņiem programmas netiks rādītas. Ja Eiropas Savienība saprastu kopsakarības un tālākās sekas, kas nav tiešas, bet netiešas, ko nevaram atrisināt ar saviem likumiem...» pirms dažām dienām aicināja NEPLP vadītāja vietniece Dulevska-Cālīte.

Komentāri (154)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu