Vērtēs griestu atcelšanu vecāku pabalstiem (41)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ja pensionēšanās vecumu pakāpeniski sāks palielināt 2014.gadā, ietaupīto naudu varētu novirzīt dzimstības palielināšanai un pašlaik noteikto pabalstu griestu atcelšanai jaunajiem vecākiem, pieļāvusi labklājības ministre Ilze Viņķele («Vienotība»).

Pensiju grozījumi nosūtīti uz Saeimu

Likuma grozījumi paredz pensionēšanās vecumu 2014. un 2015. gadā palielināt par trīs mēnešiem, tādējādi attālinot laiku, kad jāsāk izmaksāt vecuma pensiju. Labklājības ministrijas (LM) aprēķini liecina, ka ietaupījums 2014.gadā saistībā ar pensionēšanās vecuma paaugstināšanu būs 7,94 miljoni latu, bet 2015.gadā – 17,04 miljoni. Pensiju likuma grozījumi pašlaik ir nosūtīti uz Saeimu.

Viņķele pieļāva, ka ietaupīto naudu varētu novirzīt, lai stimulētu vecākus izšķirties par vairāk bērniem ģimenē.

Demogrāfijas jomā - situācija kritiska

«Vairākiem pabalstiem ir noteikti izmaksu griesti. Ir kritiska situācija demogrāfijas jomā. Signāls ir pietiekami nepārprotams – paaugstināt uz sociālo iemaksu balstīto pabalstu apmēru. Tas izdarāms vienā veidā – ar pabalstu izmaksu griestu atcelšanu. Tas ir variants 2014.gada kontekstā – ja redzam, ka lēmums par pensijas vecuma paaugstināšanu tiek pieņemts, iespējams, ka varam runāt par demogrāfiju saistīto sociālo pabalstu izmaksu griestu atcelšanu,» sacīja Viņķele.

Pabalstu griesti ir noteikti tā saucamajām māmiņu algām, ko maksā vecākam, kurš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un negūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu