No milzīgā trokšņa vibrē māju stikli (212)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pārāk skaļa mūzika un milzīgs troksnis. Tā jauniešu vadītās mašīnas raksturo kāds portāla TVNET lasītājs. Viņš ir neapmierināts, ka skaļie auto traucē pilsētnieku naktsmieru. TVNET noskaidroja, ka līksmotājiem ar savām darbībām nevajadzētu traucēt citus un sabiedrisko kārtību.

Lasītājs Žanis rakstīja: «Ļoti daudziem cilvēkiem nav skaidrs, kāpēc joprojām nav ar likumu noteikts, ka, automašīnā braucot, it sevišķi pilsētā un naktī, nedrīkst atskaņot ļoti skaļu mūziku ar uzstādītiem pastiprinātājiem.»

Viņš novērojis, ka jaunieši, klausoties skaļu mūziku, pa pilsētu lielākoties braukā naktīs.

«Kādēļ auto tiek nomainīti standarta klusinātāji pret kaut kādām caurulēm, no kurām nāk tāda skaņa, ka,

braucot gar māju, vibrē logu rūtis?

Saprotu, ka sacīkstēm paredzētām mašīnām tas ir atļauts, bet ne standarta auto.

Mēs gribētu uzzināt, kas to kontrolē, liekas jau, ka neviens.»

Žanis norādīja, ka tajā pašā laikā dzīvoklī klausīties skaļu mūziku, kas var traucēt apkārtējiem, ir aizliegts.

Nevajadzētu traucēt sevi, citus un sabiedrisko kārtību

Savukārt Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Sabiedrisko attiecību daļas pārstāve Agnese Korbe, iepazīstoties ar šo lasītāja sūdzību, portālam TVNET norādīja, ka ikviena autovadītāja (līdzīgi kā jebkura cilvēka) pienākums un uzdevums ir sekot līdzi un nodrošināt gan savu personisko, gan pārējo ceļu satiksmes dalībnieku drošību, kā arī kopējo sabiedrisko kārtību.

Transportlīdzekļu tehniskās apskates ietvaros CSDD pārbauda automašīnu tehnisko stāvokli un attiecīgi piešķir vai nepiešķir tiesības piedalīties satiksmē.

Ministru kabineta noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļiem nosaka prasības transportlīdzekļu tehniskajam stāvoklim un aprīkojumam, kā arī šo prasību novērtēšanai.

MK noteikumi ar visiem rādītājiem un tehniskām lietām

Piemēram, atgāzu izplūdes sistēmas konstrukcijai jānodrošina pieļaujamā trokšņu līmeņa ievērošana. Atgāzu izplūdes sistēmas konstrukcijai jānodrošina normāla atgāzu kontroles veikšana – tās sastāvdaļas nedrīkst būt demontētas, bojātas, pārveidotas, kā arī nedrīkst padarīt neiespējamu vai apgrūtināt zondes ievietošanu izpūtējā. Savukārt

motociklam aizliegts uzstādīt pašizgatavotus vai pārbūvētus trokšņu slāpētājus un izpūtēju caurules.

Tāpat ir noteikts nepārsniedzamais transportlīdzekļa radītā trokšņa līmenis, transportlīdzeklim nekustīgi stāvot uz vietas.

Atbilstoši savai kompetencei CSDD seko līdzi autovadītāju apmācības kvalitātei un tās kontrolei (piemēram, caur eksamināciju un autoskolu pārraudzību).

Tāpat direkcija sekojot esošo un potenciālo autovadītāju informēšanai un izglītošanai, kas ir nozīmīgs instruments braukšanas kultūras uzlabošanā (arī pēc autovadītāju apliecību iegūšanas).

Paredzēti arī sodi

Rīgas Pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane TVNET norādīja, ka Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 80 4.1. apakšpunkts noteic, ka Rīgas administratīvajā teritorijā aizliegts trokšņot, ja tas traucē apkārtējo personu mieru, iestāžu, organizāciju normālu darbību, bet nav saistīts ar satiksmi vai pasākumiem, kas saskaņoti ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru, un troksnim nav pastāvīgs raksturs.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikts, ka par jebkāda veida darbību, kas rada troksni un pārsniedz attiecīgajā diennakts stundā noteikto akustiskā trokšņa pieļaujamo normatīvu vai vides trokšņa robežlielumu,

fiziskas personas brīdina vai piespriež naudas sodu (20 – 250 Ls),

bet juridiskajām personām piespriež naudas sodu (50 – 500 Ls).

Par tādu pašu pārkāpumu, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvas sodīšanas, piespriež naudas sodu fiziskajām personām (50 – 500 Ls), bet juridiskajām personām (500 – 3000 Ls).

Savukārt par autotransporta, lidmašīnu, kuģu vai citu mobilo līdzekļu vai iekārtu laišanu ekspluatācijā, ja piesārņojošo vielu izplūde no tām vai to darba radītā trokšņa līmenis pārsniedz noteiktos normatīvus, piespriež naudas sodu par transporta līdzekļu vai iekārtu ekspluatāciju atbildīgajai personai līdz 250 latiem.

Komentāri (212)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu