«Elkor» atlaides - neprofesionālas un diskriminē pilsoņus (155)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Īpašas atlaides veikalos ārzemju viesiem tiek praktizētas daudzviet pasaulē, bet Rīgā veiktā mazumtirdzniecības veikalu ķēdes «Elkor» akcija organizēta nemākulīgi, tā atzīst tūrisma nozare.

Piemēram, tūrisma informācijas centri neko nezināja par šāda veida speciālo, tūristiem domāto akciju, līdz ar to arī nav atsauksmju no Rīgas viesiem. Bet ir radīts jauns precedents - Latvijas pilsoņu diskriminācija pašu valstī, jo tiem šādas atlaides nebija pieejamas.

«Šāda veida pārdošanas akcijas notiek daudzās pasaules pilsētās. Viena no populārākajām ir ASV lielveikala «Macy's» speciālā piedāvājuma akcija tūristiem «Visitor Service». Tās laikā, uzrādot ārzemju pasi, tūristi saņem speciālo atlaižu karti, kas darbojas 30 dienas,» stāsta Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) zīmola «Live Rīga» mārketinga un komunikāciju direktors Aigars Smiltāns.

Tomēr «Elkor» akcija bijusi nepārdomāta, un arī RTAB par to neko nav zinājis.

«Diemžēl «Elkor» vienkārši nemākulīgi un nepārdomāti nokomunicēja savu pārdošanas akcijas galveno ziņu. Turklāt ne tūrisma informācijas centru darbinieki, ne «Live Rīga» neko nezināja par šāda veida speciālo, tūristiem domāto akciju «Elkor» veikalos, līdz ar to līdz šim par to nav saņemta neviena atsauksme no Rīgas viesiem,» norādīja biroja pārstāvis.

Kā ziņots, mazumtirdzniecības veikalu ķēdes uzņēmums «Elkor» martā bija organizējis akciju, kuras laikā ārvalstu tūristiem piedāvāja 11% atlaidi pirkumam, atlaides neattiecinot uz vietējiem iedzīvotājiem.

Kā «Nozare.lv» informēja uzņēmuma valdes loceklis Ronalds Feldmanis, akcijas mērķis bijis piesaistīt jaunus klientus no ārvalstu tūristu vidus un parādīt Latviju kā ārzemniekiem draudzīgu un izdevīgu iepirkšanās vietu. Patlaban «Elkor» veikalos visas preces gan Latvijas iedzīvotājiem, gan ārzemniekiem tiekot piedāvātas par vienādām cenām.

Pilsoņiem atlaides nedod

Akcija radījusi pretrunīgu reakciju sabiedrībā. Lielveikalu tīkls «Elkor» martā piedāvāja 11% atlaidi, ja tika uzrādīta ārvalstu pase, savukārt Latvijas pilsoņiem šāda veida atlaide nepienācās. Tika izskanējis, ka šādas atlaides piedāvātas arī nepilsoņiem, taču uzņēmums to kategoriski noliedza.

«Elkor» vadībai ir jāatvainojas par Latvijas pilsoņus diskriminējošo atlaižu akciju, uzskata Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Precedents - savējo diskriminācija

«Diemžēl šis gadījums radījis jaunu precedentu - Latvijas pilsoņu diskrimināciju pašu valstī,» izteicās Mūrniece. «Tika diskriminēta lielākā sabiedrības daļa, pilsoņi - gan latvieši kā pamatnācija, gan cittautieši. Lai gan šobrīd akcija ir pārtraukta, uzņēmuma atbildīgās amatpersonas sabiedrībai joprojām nav atvainojušās.»

Mūrniece aicina tiesībsargu un Patērētāju tiesību aizsardzības centru rūpīgi izmeklēt «Elkor» akcijas gadījumu un veikt visas nepieciešamās darbības, pārstāvot Latvijas valsts un pilsoņu intereses.

Atlaidēm arī nepilsoņi neesot derējuši

«Elkor» mērķis, piedāvājot klientiem 11% atlaidi pirkumam, bija piesaistīt jaunus klientus no ārvalstu tūristu vidus un parādīt Latviju kā ārzemniekiem draudzīgu un izdevīgu iepirkšanās vietu, skaidro uzņēmuma valdes loceklis Ronalds Feldmanis. Akcija bija spēkā līdz šā gada 31.martam. Pašlaik «Elkor» veikalos visas preces gan Latvijas iedzīvotājiem, gan ārzemniekiem tiekot piedāvātas par vienādām cenām.

Feldmanis uzver, ka «Elkor» piedāvājumā nekas nav bijis minēts par priekšrocībām vai īpašu pretimnākšanu kādai konkrētai valsts iedzīvotāju grupai. Viņš akcentē, ka pastāvīgie iedzīvotāji, Latvijas nepilsoņu pasu turētāji, akcijai nekvalificējās.

Viņš arī akcentē, ka «Elkor» nodomu patiesumu apliecinot fakts, ka uzņēmums informēšanai par to izvēlējās komunikācijas kanālus, ko lasa Rīgas viesi no ārvalstīm, piemēram, informatīvos izdevumus «Riga Now» un «Railway».

Kriminālprocess, kura ietvaros policija pērn vasarā veica kratīšanu tirdzniecības tīkla «Elkor» veikalos un birojā, ierosināts par naudas atmazgāšanu un grāmatvedības dokumentu sagrozīšanu. Process sākts pēc Krimināllikuma 195.panta par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā un organizētā grupā, kā arī 217.panta par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, toreiz paziņoja Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs.

Policija kratīšanu laikā izņēmusi virkni lietisko pierādījumu - datorus, dokumentus u.c. Trīs personas ir aizturētas.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, arī iepriekš parādījušās dažādas ziņas par iespējamo «Elkor» negodprātīgo rīcību. 2009.gada jūlijā internetā parādījās video sižets, kurā redzams, kā kādā Latvijas uzņēmumā nauda tiek maksāta aploksnēs. Video redzams, ka kāda sieviete no kartona kastes izņem aploksni ar naudu un iedod to, visticamāk, darbiniekam.

Interneta vietnē «YouTube.com» savulaik ievietotā video pievienotajos komentāros pieļauts, ka uzņēmums, kurā tiek veikta amatieru video fiksētā aplokšņu algu izmaksa, ir «Elkor». Tāpat video sižetā redzams, ka telpā, kurā notiek minētās darbības, atrodas vairāki priekšmeti ar «Elkor» simboliku. «Elkor» pārstāvji toreiz kategoriski noliedza algu izmaksu aploksnēs, norādot, ka «Elkor» saviem darbiniekiem algas maksā likumīgi un aplokšņu algu izmaksa uzņēmumā netiek veikta.

Soda par neatļautu vienošanos

Tā paša gada 30.oktobrī Konkurences padome (KP) par neatļautu vienošanos sodīja uzņēmumus «Elkor Trade», «Samsung Electronics Baltics», «RD Electronics», «Proks» un «Rota un K». Par pārkāpumu piespriests rekordliels naudas sods - kopumā 6 222 635 lati. Pārkāpuma rezultātā patērētājiem radušies ievērojami zaudējumi, ilgstoši pārmaksājot par «Samsung» sadzīves tehniku.

Pēc «Elkor» datiem, «Elkor» tirgus daļa Latvijas elektronikas preču tirgū ir aptuveni 20%. «Elkor» galvenie darbības virzieni ir mājsaimniecības, elektropreču, sporta preču, sieviešu, vīriešu apģērbu, apavu, tekstilpreču, mēbeļu, preču bērniem, sakaru līdzekļu, datoru, santehnikas preču, grīdu segumu, trauku, fotopreču, mūzikas instrumentu, tapešu un citu preču vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība.

Komentāri (155)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu