Prezidents: «Elkor» atlaides nepilsoņiem bija muļķība (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Prezidents: «Elkor» atlaides nepilsoņiem bija muļķība

Rīga, 25.apr., LETA. «Tā ir muļķība no viņu puses, es ceru, ka viņi nav sapratuši, ko dara,» šodien intervijā Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā», komentējot veikalu ķēdes uzņēmuma «Elkor» 11% atlaižu kampaņu nerezidentiem, sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Prezidents atsacījās piekrist domai, ka «Elkor» šādu kampaņu organizējis apzināti, lai parādītu, ka atsevišķos gadījumos Latvijas nepilsoņiem arī tiek dotas lielākas privilēģijas nekā pilsoņiem. Bērziņš uzskata, ka kampaņu organizējis neprofesionālis, kurš pieļāvis muļķību savā darbā.

Vienlaikus prezidents norādīja, ka daudzi nepilsoņi nevēlas kļūt par pilsoņiem, jo patlaban jau viņi bauda lielākas priekšrocības, piemēram, bez vīzas var doties uz Krieviju. Bērziņš uzskata, ka kritiku neiztur apgalvojums, ka pilsonību iegūt esot sarežģīti. Vienlaikus valstij esot jāiegulda darbs latviešu valodas apmācībā, kas arī tiek darīts, lai cilvēki, kas vēlas iegūt pilsonību, spētu nokārtot latviešu valodas eksāmenu, teica prezidents.

Kā ziņots, «Elkor» martā bija organizējis akciju, kuras laikā ārvalstu tūristiem piedāvāja 11% atlaidi pirkumam, atlaides neattiecinot uz vietējiem iedzīvotājiem. Akcijas mērķis bijis piesaistīt jaunus klientus no ārvalstīm un parādīt Latviju kā ārzemniekiem draudzīgu un izdevīgu iepirkšanās vietu. Patlaban «Elkor» veikalos visas preces gan Latvijas iedzīvotājiem, gan ārzemniekiem tiekot piedāvātas par vienādām cenām.

Jau iepriekš «Elkors» akciju kā nemākulīgu novērtēja Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) zīmola «Live Rīga» mārketinga un komunikāciju direktors Aigars Smiltāns.

«Šāda veida pārdošanas akcijas notiek daudzās pasaules pilsētās. Viena no populārākajām ir ASV lielveikala »Macy's« speciālā piedāvājuma akcija tūristiem »Visitor Service«. Tās laikā, uzrādot ārzemju pasi, tūristi saņem speciālo atlaižu karti, kas darbojas 30 dienas,» sacīja Smiltāns.

Savukārt Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) jau iepriekš norādīja, ka «Elkor» vadībai ir jāatvainojas par Latvijas pilsoņus diskriminējošo atlaižu akciju.

«Diemžēl šis gadījums radījis jaunu precedentu - Latvijas pilsoņu diskrimināciju pašu valstī,» izteicās Mūrniece, «tika diskriminēta lielākā sabiedrības daļa - pilsoņi - gan latvieši kā pamatnācija, gan cittautieši. Lai gan šobrīd akcija ir pārtraukta, uzņēmuma atbildīgās amatpersonas sabiedrībai joprojām nav atvainojušās.»

Mūrniece aicina tiesībsargu un Patērētāju tiesību aizsardzības centru rūpīgi izmeklēt «Elkor» akcijas gadījumu un veikt visas nepieciešamās darbības, pārstāvot Latvijas valsts un pilsoņu intereses.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu