Par parādu pieprasa 30 tūkstošus latu (164)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dokuments

Kāds uzņēmums nonācis neapskaužamā situācijā. Latvijas Kredītņēmēju apvienībā portālu TVNET informēja, ka parādu piedzinēji firmai uzrēķinājuši mistiskus soda procentus. Savukārt parādu piedziņas uzņēmumā norādīja, ka parādnieks vairākkārt nav reaģējis uz aicinājumiem vienoties par saistību nokārtošanu.

Apvienībā pavēstīja, ka pamatsumma, ko klients bija aizņēmies, ir 1962 lati, bet uzrēķinātā kavējuma nauda sasniedz 26 016 latus.

Turklāt tai pieskaitīti parādu piedziņas izdevumi 194,26 lati.

Kopā parādu piedzinēji no uzņēmuma vēlas piedzīt gandrīz 30 tūkstošus latu.

Savukārt jurists Atvars Aniņš, komentējot šo gadījumu, portālam TVNET atzina, ka šī

pretenzija acīm redzami ir nepamatota.

«Saskaņā ar tiesu praksi kreditoram nav tiesību iedzīvoties uz parādnieka rēķina un, ja šāda darbība tiek veikta, tā ir pretrunā ar labiem tikumiem un tādēļ spēkā neesoša.

Līgumsoda (soda naudas) apmērs tiek aprobežots, kad tas ir sasniedzis pamatsummas apmēru.

Turklāt, ja parādniekam ir šaubas par pieprasītās summas apmēru, tad saskaņā ar likumu viņš nav nokavējis un viņam nav pienākuma maksāt līgumsodu.»

Jurists norādīja uz Civillikuma 1656. pantu, kurā teikts: «Parādnieks nav nokavējis, ja nokavējuma iemesls ir viņa pamatotas šaubas vai nu vispār par to saistību, kuras izpildīšanu no viņa prasa, vai par tās apmēru.»

Foto: Dokuments

Bet parādu piedziņas uzņēmuma Lindorff skatījumā līgumsods šobrīd ir sasniedzis nesamērīgi lielu apmēru, jo

parādnieks vairākkārt nav reaģējis uz aicinājumiem vienoties par parādsaistību nokārtošanu

un nav ņēmis vērā brīdinājumus par līgumsoda apmēriem.

Uzņēmumā portālam TVNET norādīja - ja parādnieks (fiziska persona) būtu izteicis vēlmi samaksāt savu parādu pilnā apmērā vai pa daļām, soda procenti tiktu apturēti un soda nauda kopā ar piedziņas izdevumiem (līgumsods 900 lati un 194,26 lati piedziņas izdevumi) būtu mazāka par pamatsummu (1962 lati).

«Diemžēl līdzšinējā parādnieka rīcība liek pamatoti domāt, ka parādnieks apzināti izvairījies no parāda apmaksas un efektīva mierizlīguma panākšanas.

Tādēļ parādniekam turpinājās līgumsoda summas pieaugums saskaņā ar parādnieka parakstītajiem aizdevuma līguma noteikumiem, kurus Lindorff nevar vienpusēji grozīt.»

Uzņēmumā uzsvēra, ka šī ir pirmstiesas piedziņa un pret parādnieku joprojām nav notikusi vēršanās tiesā, cerot uz lietas atrisināšanos bez tiesas iejaukšanās.

«Parādu atgūšanas mehānisms sevī ietver parādnieka informēšanu par radušos situāciju un kompromisa izstrādi, lai situācija tiktu pēc iespējas ātrāk un visām pusēm pieņemamā veidā atrisināta.

Varam izteikt tikai cerību, ka parādnieks beidzot izrādīs iniciatīvu un atbildēs uz vairākkārtējiem Lindorff aicinājumiem kopīgi risināt parādsaistību problēmu un tās laikā mēs vienosimies par parādsaistību nokārtošanu, kā arī saprātīgu līgumsodu un piedziņas izdevumu apmēru.»

Komentāri (164)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu