Tiesībsargs: abortu skaitu nevar samazināt ar aizliegumu (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesībsargs atbalsta iniciatīvu samazināt abortu skaitu Latvijā, tomēr uzskata, ka mērķis ir sasniedzams ar citiem līdzekļiem, nevis piedāvātajiem grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā, informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa.

«Piedāvātā redakcija pēc sava gara ir atbalstāma un saprotama, bet ar aizliegumu nav iespējams atrisināt problēmu. Valsts uzdevums ir samazināt nevēlamu grūtniecības skaitu, izglītojot sabiedrību, it īpaši jauniešus, un sniedzot finansiālu un sociālu atbalstu esošiem un potenciāliem vecākiem. Valstij ir jāvelta īpašas rūpes, informējot ikvienu potenciālo vecāku par esošajām valsts un pašvaldību atbalsta iespējām,» norādīja Siliņa.

«Latvijas statistika liecina, ka biežākais iemesls jeb 63% gadījumu, kāpēc sievietes izvēlējušās mākslīgo grūtniecības pārtraukšanu, ir finansiālie apstākļi. Līdz ar to uzskatu, ka valstij ir jāveic pozitīvi pasākumi dzimstības veicināšanai, nevis jāaizliedz grūtniecības pārtraukšana,» atbildes vēstulē Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājam Imantam Parādniekam (VL-TB/LNNK) norādījis tiesībsargs Juris Jansons.

Kā ziņots, vakar Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdē Parādnieks rosināja veikt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, nosakot ka katram bērnam no ieņemšanas brīža ir tiesības uz dzīvību un attīstības aizsardzību. Pašlaik spēka esošā Bērnu tiesību aizsardzības likuma redakcija paredz, ka «katram bērnam ir neatņemamas tiesības uz dzīvības un attīstības aizsardzību».

Arī Labklājības ministrija (LM) neatbalstīja Parādnieka piedāvātos grozījumus. LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līvija Liepiņa sēdē norādīja - ja netiek pieminētas atrunas, tad šādas izmaiņas izskatās pēc abortu aizlieguma, tāpēc tās nevar atbalstīt. LM tā vietā iestājas par dažāda veida atbalsta pasākumu īstenošanu.

Parādnieks oponēja Liepiņai, skaidrojot, ka šādas normatīvā akta izmaiņas neizraisīs abortu aizliegšanu. Viņš uzsvēra, ka runa ir par sieviešu un vēl nedzimušo bērnu tiesību līdzsvarošanu. Visām iesaistītajām pusēm tāpat ir viens mērķis - samazināt abortu skaitu, pārliecināts ir politiķis. «Ne šodien, ne rīt dienaskārtībā nav jautājums par abortu aizliegumu,» akcentēja Parādnieks.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu