65% iedzīvotāju atbalstītu alkohola iegādi tikai no 21 gada (19)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lielākā daļa jeb 65% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem atbalstītu alkohola iegādi tikai no 21 gada vecuma, liecina jaunākais Nacionālā veselības dienesta veiktais pētījums.

Pētījumā arī secināts, ka pārliecinošs vairums jeb 71% aptaujāto iedzīvotāju atbalstītu noteikt pieļaujamo alkohola saturu autovadītāju asinīs nulles promiļu līmenī.

Savukārt 66% vēlētos, lai tiktu noteikti alkohola reklāmas ierobežojumi.

Stingrās pieejas piekritēji biežāk atrodami vecāka gada gājuma cilvēku vidū, bet jauniešu vidū alkohola lietošanas ierobežošanu atbalsta mazāk.

Pieaugot vecumam, jo īpaši vecuma grupā pēc 55 gadiem, palielinās to cilvēku daļa, kuri piekrīt priekšlikumiem un aktivitātēm, kas vērstas uz alkohola lietošanas un pieejamības ierobežošanu, savukārt vismazāk šāda pārliecība ir izteikta vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem.

Salīdzinoši vismazākais atbalsts ir priekšlikumam paaugstināt alkohola akcīzes nodokli - to atbalsta mazāk nekā trešā daļa jeb 31% aptaujāto, kā arī apgalvojumam par to, ka alkohols ir tāda pati prece kā visas pārējās, kādēļ tam nav nepieciešama īpaša pieeja (36%).

Dažos jautājumos iedzīvotāju viedoklis «par» un «pret» sadalās gandrīz vienlīdzīgās daļās. Piemēram, 46% uzskata, ka alkohola tirdzniecības vietu skaits būtu jāsamazina, un tikpat liela daļa tam nepiekrīt.

Līdzīgi sadalās to respondentu skaits, kas uzskata, ka valsts institūcijas ir atbildīgas par to, lai pasargātu cilvēku no pārmērīgas alkohola lietošanas radītā kaitējuma (46%), un tikai nedaudz mazāks skaits nepiekrīt šādam uzskatam (43%), savukārt 42% domā, ka alkohola tirdzniecība būtu pieļaujama tikai specializētos veikalos vai nodaļās, bet salīdzinoši lielāka daļa (49%) šādam priekšlikumam nepiekrīt.

Pētījums «Atkarību izraisošo vielu lietošana iedzīvotāju vidū» ir reprezentatīva Latvijas iedzīvotāju izlases veida aptauja, kas tiek veikta reizi četros gados, aptaujājot Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 64 gadiem.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu