Arī elektroniskajās vēlēšanās pastāv balsu pirkšanas risks (32)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tāpat kā balsojot fiziskajā vidē, arī elektroniski balsojot vēlēšanās, pastāv balsu pirkšanas risks, piektdien konferencē «Tautas gribas aritmētika: vēlēšanas un referendumi Latvijā» sacīja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa

«Protams, tāpat kā fiziskajā dzīvē, arī elektroniskajā ir iespējama balsu pirkšana, pārdošana un piespiedu balsošana. Šeit tikai ir risinājums, ka es varu mainīt šo balsi,» teica Bāliņa.

Viņa konferencē klāstīja par iespējamajiem izaicinājumiem un riskiem, ar kuriem varētu saskarties interneta vēlēšanās Latvijā. Tas gan nav vienīgais no riskiem, ar ko varētu saskarties. Viņa minēja, ka, balsojot vēlēšanu iecirknī, vēlēšanu process ir novērojams un pārskatāms. Savukārt, runājot par vēlēšanām internetā, vēlētājam priekšā ir tāda kā melna kaste, kurai vienkārši ir jāuzticas.

Bāliņa sacīja, ka balsošana interneta vidē ļauj ekonomēt laiku vēlētājam, kuram nav jādodas uz iecirkni, un tiek ekonomēts laiks arī balsu skaitītājiem.

Viņa uzsvēra, ka viens no riskiem ir sabiedrības attieksme pret identitāti e-vidē, kā arī minēja piemērus par to, kad, Saeimas deputātam klāt neesot, viņš ir nobalsojis par vienu vai otru lēmumu, ka cilvēki kādam citam iedevuši savu paroli vai pat līmē tās pie datoru monitoriem. Viņa aicināja padomāt par attieksmi elektroniskajā vidē.

«Mēs kāda cita vietā esam veikuši maksājumus internetbankā vai varbūt kāds cits to ir darījis mūsu vietā. Tas ir jautājums, kā mēs izturamies pret šo elektronisko vidi. Vienkārši par to mums ir jāpadomā,» teica Bāliņa.

Vēl viņa norādīja, ka var būt arī sistēmas kļūmes. «Protams, jebkurā programmatūrā var gadīties kļūda, šīs programmas raksta citi cilvēki,» uzsvēra Bāliņa. Pastāvot arī risks, ka kāds manipulēs ar balsojuma rezultātiem, kuru vidū varētu pat būt gan organizatori, gan programmas piegādātāji, gan arī hakeri.

Bāliņa atzina, ka jāapzinās iespējamie riski. «Mums ir jāapzinās šie riski, bet pats svarīgākais un galvenais ir tas, lai mums būtu ievēroti Satversmē un citos likumos nostiprinātie vēlēšanu pamatlikumi. Šeit nav vajadzības pēc sasteigtas rīcības. Ir nepieciešams sagatavošanās laiks, laiks diskusijai ar sabiedrību un arī ar politiķiem,» paskaidroja Bāliņa

«Bet es domāju, ka pats svarīgākais ir, lai sabiedrība tam visam uzticas,» savas runas nobeigumā piebilda Bāliņa.

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta konferencē atzina, ka elektroniskās balsošanas ieviešanu vēlēšanās Latvijā vispareizāk būtu sākt ar pašvaldību vēlēšanām. Viņš minēja ārvalstu pieredzi ar elektroniskās interneta vēlēšanu sistēmas ieviešanu.

«To dara caur iedzīvotāju grupām, pakāpeniski pārbauda un ievieš, tādēļ arī, mūsuprāt, pašvaldību vēlēšanas ir tās, caur kurām vajadzētu sākt, lai to varētu izdarīt,» pavēstīja Bokta.

Viņš uzstājās ar koncepciju par interneta vēlēšanu sistēmas izveidi un norādīja, ka riski ir novēršami. «Patlaban mēs neesam redzējuši nevienu tādu risku, kurš nebūtu vadāms vai samazināms demokrātijai pieņemamā veidā,» uzsvēra Bokta.

Viņš minēja, ka ļoti svarīga ir droša un kvalitatīva autentifikācija un nepilnības ir bijušas tieši tajās valstīs, kur tāda nav bijusi. Viņš arī sacīja, ka autentifikācijas rīkiem ir jābūt tādiem, kuru izmantošanai nav nepieciešama papildu vienošanās ar kādu institūciju par tā izmantošanu.

Bokta akcentēja, ka vēlēšanas jau pašlaik nav vienveidīgas, jo papildus balsošanai vēlēšanu iecirknī pastāv iespēja balsošanai mājās, ieslodzījuma vietās, ārvalstu iecirkņos, kā arī iespēja veikt iepriekšēju nobalsošanu un balsošanu pa pastu.

«Interneta vēlēšanas ir tikai viens no veidiem, kā iedzīvotāji, pilsoņi, varētu izdarīt savu balsojumsu,» teica Bokta.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu