Prezidenta Bērziņa «prātam netveramās» pārmaiņas (363)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA. TVNET kolāža: Toms Ostrovskis

Prezidenta Andra Bērziņa sīkāk nepaskaidrotie skaļie izteikumi, ka tuvākie pāris gadi nesīs «prātam netveramas» izmaiņas, visticamāk ir ierobežotas piekļuves informācija, pēc kuras prezidents izdarījis šādus secinājumus, uzskata mūsu aptaujātie. Prezidenta sacīto piedāvājam salīdzināt ar ekspremjera Aigara Kalvīša izteikumu 2007.gadā: «Latvijas valsts drošību un augstu amatpersonu dzīvības apdraud nopietns krimināls grupējums.» Tolaik «apdraudējums» neparādījās, jo sacītā mērķis bija novērst uzmanību no sabiedrībai svarīgākiem procesiem.

Savukārt 2011.gada 5.maijā, nepilnu mēnesi pirms Valda Zatlera paziņojuma par Saeimas atlaišanu, deputāts Ainārs Šlesers pievērsa sev uzmanību ar skaļiem vārdiem: Latvijas specdienesti noklausoties ārvalstu amatpersonas «piemēram, viesnīcas Rīdzene» VIP apartamentos, kuros mēdzot uzturēties arī prezidenti un premjeri.

Vēlāk gan atklājās, ka deputāts Šlesers vienkārši bija satraucies par palikšanu uz brīvām kājām, jo bija uzzinājis, ka KNAB ilgstoši noklausījies «oligarhu» politbiznesa slepenās sarunas viesnīcas istabiņā Nr. 501.

Bērziņš domā par otru prezidenta termiņu?

Intervijā ziņu aģentūrai LETA Andris Bērziņš uz jautājumu, vai gatavojas kandidēt arī otrajam sava amata termiņam, teica: «Ir, protams, daudz kas tāds iesākts, kur jāmēģina panākt konkrētus rezultātus. Tomēr tuvākie pāris gadi nesīs tādas izmaiņas, kuras pat prātā nenāk.»

«Es jums varu droši apgalvot, ka pasaule būs izmainījusies, būs pavisam cita uzbūve un citas vajadzības. Esmu par to pārliecināts,» situāciju pēc trīs gadiem raksturoja valsts pirmā persona. Tiesa, konkrētāk to, kādas varētu būt šīs izmaiņas, Bērziņš acīmredzot neuzskatīja par vajadzīgu precizēt.

Valsts augstāko amatpersonu izteikumi, pausti neprecīzi, bez precizējumiem vai paskaidrojumiem, rada kaitējumu ne tikai pašai amatpersonai, ļaujot brīvu vaļu dažādām interpretācijām, bet arī grauj uzticību valsts varai un tās pārstāvjiem. Ja patiesi šāds bija Andra Bērziņa mērķis, tad varbūt ir vērts apsvērt atlaistās Saeimas ievēlētā prezidenta amatu iemainīt pret amatu citā profesijā?

Prezidents zina «nedaudz vairāk» par iedzīvotājiem

Komentējot prezidenta noslēpumainos izteikumus, sociologs Aigars Freimanis norāda, ka šajā gadījumā jāņem vērā viss iepriekšējo Bērziņa izteikumu konteksts. Teiktais var attiekties gan uz iekšpolitikas lietām, kā, piemēram, tautas vēlētu prezidentu, gan arī uz ārējiem procesiem – viņš ir pieredzējis banku sfēras darbinieks, kuram vajadzētu būt izpratnei par iespējamajām finanšu problēmām Eiropas reģionā.

Sava amata ietvaros Bērziņš ir kontaktējies ar dažādām augstām amatpersonām, kā arī ietekmīgiem dažādu sfēru pārstāvjiem. Freimanis norāda, ka prezidents varētu zināt «ko nedaudz vairāk» kā vienkārši iedzīvotāji, jo viņa vai premjera līmeņa amatpersonu vidū sarunas norisinās diezgan atklātā formā – viena lieta esot tā, ko viņi saka, sēžot kopā preses konferencē, bet otra ir tā, ko runā savā starpā.

Maz ticams, ka «Bērziņa riski» piepildīsies jau tuvākajos pāris gados

Finansists Ģirts Rungainis norāda, ka pagaidām prezidenta izteikumu kontekstu var tikai minēt, taču nešaubās, ka ekonomiskajā ziņā pasaulē ir gaidāmi vairāk izaicinājumi, taču vai ar tiem būs jāsaskaras nākamajos divos gados (kad beigsies Bērziņa prezidentūras termiņš) – tas nav zināms.

Viņš norāda, ka viens no galvenajiem jautājumiem patlaban ir eirozonas nākotne. Prezidenta izteikumi varētu attiekties arī uz ASV, kas, turpinot monetāro ekspansiju tur riska zonā arī pārējo pasauli, bet dažādus ekonomiskus riskus ir iespējams saskatīt arī Ķīnas ekonomikas palēnināšanās faktā, kā arī varas maiņā.

Tomēr, neskatoties uz dažādajiem notikumu attīstības scenārijiem, Rungainis pasaules nākotnē pagaidām nesaskata nekādus dramatiskus notikumu attīstības scenārijus. Ļoti daudz atkarīgs arī no nākamgad gaidāmajām vispārējām vēlēšanām Vācijā – nākot jaunai valdībai ar radikālāku attieksmi pret finansiāla atbalsta sniegšanu pārējai Eiropai, ietekme var būt nopietna.

Rungainis norāda, ka vispār patlaban iedzīvotāji dzīvo nestabilitātes periodā, kas var saglabāties arī nākamos divdesmit gadus. Tomēr viņš pieļauj, ka, tiekoties ar dažādām ietekmīgām personām, Bērziņš zina ierobežotas piekļuves informāciju un, vadoties pēc tās, varētu būt izdarījis šādus secinājumus.

P. S. Zīlnieki, kurus mums izdevās sazvanīt, lai viņi iztulkotu mums zvaigžņu pašreizējo stāvokli un saules magnētisko vētru iespējamo ietekmi uz Zemes iedzīvotājiem, atteicās sniegt savus komentārus.

Komentāri (363)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu