Pabriku sadusmo «Krievu sabiedrības Latvijā» sagatavota karte (307)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzrakstījis vēstuli Drošības policijai (DP) ar lūgumu izvērtēt organizācijas «Krievu sabiedrība Latvijā» darbību, raksta laikraksts Latvijas avīze.

Raksta beigās pievienots organizācijas komentārs

Nacionālu naidu kurinoša karte

Ministrijas rīcībā nonācis kādā Rīgas tipogrāfijā 2000 eksemplāros drukāšanai sagatavotas kartes signāleksemplārs. Kartes nosaukums ir «Lielais Tēvijas karš Latvijas kartē. 490 pieminekļi un karavīru apbedījumi».

Kā laikrakstam atzinis ministrs, viņam neesot pretenziju pret pašu grafisko karti un pieminekļu attēliem, bet gan tekstu, kas, pēc Pabrika domām, ir nacionālā naida kurinošs: «Tekstā nacisms un fašisms tiek identificēts ar Eiropu, Latvija tiek vērtēta kā Krievijai, ne Eiropai piederoša teritorija.

Nacionālie partizāni tiek dēvēti par līdz galam nenosistajiem nacistiem

. Uzsvērti krievu tautas zaudējumi karā, bet ebreji atstāti beigu galā. Latvijas zeme tiek uzskatīta par krieviem piederošu jau no sirmas senatnes. Kad ielūkojos organizācijas mājas lapā, tad man kā diplomētam vēsturniekam vispār saslējās mati stāvus, gandrīz viena falsifikācija, jau sākot no Livonijas un krustnešu kariem, nemaz nerunājot par jaunāko vēsturi. Piemēram, Latvijas armijas karavīri neatkarības cīņās tiek dēvēti par separātistiem, bet Bermonta karaspēks – godā celts! Un, runājot par krievu tiesībām dzīvot Baltijā, tiek teikts, ka, neskatoties uz laikiem un ienaidnieku panākumiem, Krievija vienmēr paliks neuzvarama un agri vai vēlu atjaunos status quo."

Pēc ministra teiktā, šāda materiāla publicēšana ir uzskatāma par mēģinājumu ar informācijas kara metodēm ietekmēt Latvijas sabiedrību un apšaubīt Latvijas valsts centienus samierināt karojušās puses, kā arī ierobežot iespēju saņemt visaptverošu vērtējumu par Otrā pasaules kara notikumiem Latvijas teritorijā.

Autors neko nelikumīgu un pretvalstisku nesaskata

Laikraksts noskaidrojis, ka karte ir sagatavota ar Krievijas vēstniecības Latvijā atbalstu un domāta bezmaksas izplatīšanai. Kartes un teksta autors ir Aleksandrs Ržavins, 35 gadus vecs datormaketētājs, organizācijas «Krievu sabiedrība Latvijā» valdes loceklis.

Ržavins laikrakstam mēģina principiāli aizstāvēt savus uzskatus un tajos neko nelikumīgu un pretvalstisku nesaskata. Fašismu pielīdzinājis Eiropai, jo pret Padomju Savienību esot karojusi taču visa Eiropa, izņemot Lielbritāniju. Latvijas armiju nosaucis par separātisku, jo tā cīnījusies par Latvijas atdalīšanu no Krievijas. Bermontu īpašā godā neturot, uz vieniem svaru kausiem liekot gan «baltos», gan «sarkanos». Cilvēkus, kas pēc kara cīnījās pret padomju varu, patiešām uzskatot par nacistiem.

Organizācija neizprot Pabrika "vētraino sašutumu"

Pabrika "vētrains sašutums" saistībā ar nevalstiskās organizācijas "Krievu sabiedrība Latvijā" darbību un, iespējams, šis gadījums tiek izmantots, lai latvieši tiktu negatīvi noskaņoti pret krievu kopienas pārstāvjiem, aģentūrai Leta sacīja organizācijas vadītāja Tatjana Favorska.

Viņa esot pārsteigta par šādu ministra reakciju un uzskata, ka DP savā pārbaudē nekādus pārkāpumus nekonstatēs, jo organizācijas darbība ir "absolūti caurredzama" un galvenokārt saistīta ar kultūras un izglītības jomu.

Vērtējot organizācijas pārstāvja Aleksandra Ržavina tekstus gan organizācijas mājaslapā, gan arī sagatavotajā materiālā par padomju karavīru un Latvijas civiliedzīvotāju apbedījumu vietām Otrā pasaules kara laikā, Favorska atzīst, ka tie, iespējams, ir "asi formulēti", tomēr tajos neesot atspoguļoti nepatiesi fakti.

Patlaban Ržavins gatavojot komentāru, kurā plāno paskaidrot tekstus, kuros pēc Pabrika domām esot pausta "pret Latviju, Eiropu un tās identitāti vērsta ideoloģiski formulēta informācija".

Kaut arī Favorska ir pārliecināta, ka DP pārbaudē nekādus pārkāpumus nekonstatēs, viņa pagaidām neplāno veikt kādas darbības, ja organizāciju liks slēgt. "Ja slēgs, tad slēgs," sacīja Favorska. Viņa gan piebilst, ka organizācijā netika ļauts darboties "muļķiem vai psihopātiem" un organizācijā esot inteliģenti cilvēki.

Pēc Favorskas domām, šo patlaban notiekošais saistīts ar pašvaldības vēlēšanu tuvumu, līdz ar to tas ir mēģinājums "kārtējo reizi sanaidot krievus un latviešus". Favorska arī pauda viedokli, ka par vēstures jautājumiem būtu jādiskutē vēsturniekiem, nevis citiem cilvēkiem.

Organizācijas vadītāja arī pastāstīja, ka katru dienu organizācijā tiek saņemtas vairākas pateicības vēstules par Ržavina sagatavoto karti ar apbedījumu vietām Otrā pasaules kara laikā.

Komentāri (307)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu